Στους ανήλθαν οι 81 νεκροί στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Ο αριθμός των διασωληνωμένων σήμερα είναι στους 571 , και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας έφτασε πλέον τους 121253 , όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω Infographic.
Δείτε αναλυτικά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 1534 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 121253, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.
5066 (4.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 34181 (28.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
571 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 166 (29.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 697 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 81 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3370 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1351 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Τι δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας για το άνοιγμα της χώρας
«Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί» ξεκαθάρισε, μιλώντας στον Alpha, ο Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για «καμπανάκια» μετά τις εικόνες συνωστισμού σε Harrods και Γαλλία. Για το τι ακριβώς θα γίνει σε λιανεμπόριο, εκκλησίες και κομμωτήρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την Παρασκευή. «Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με το βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα» τόνισε ο κ. Πέτσας.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε 3ο κύμα, καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Να δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση, να προσέξουμε τις επαφές μας. Με την οικογένεια μας, με το στενό κύκλο μας να μείνουμε σπίτι για να περιορίσουμε τη τη διασπορά» τόνισε. «Είναι αχτίδα αισιοδοξίας το εμβόλιο ας φροντίσουμε αυτό να γίνει χωρίς προβλήματα» σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Στο άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας στο λιανεμπόριο και στο κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM 90.1, υπογράμμισε πως «η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί το άνοιγμα της αγοράς».
Παράλληλα, ενόψει των ανακοινώσεων για τη λειτουργία των καταστημάτων συμπλήρωσε πως «ό,τι υπάρξει θα είναι μετρημένο». «Δεν θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα με το σύστημα υγείας υπό πίεση», ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε ότι «τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για ένα βασικό χρονοδιάγραμμα». Επίσης, απέκλεισε την πιθανότητα, στην παρούσα χρονική συγκυρία, να πάει η κυβέρνηση σε σπαστά μέτρα. Ερωτώμενος για τις εκκλησίες και το άνοιγμα ή μη αυτών απάντησε πως η Εκκλησία «θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες».
Τι θα προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι
Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ σε δηλώσεις του επισήμανε ότι οι λοιμωξιολόγοι θα προτείνουν στην κυβέρνηση να γίνουν μικρά και προσεκτικά βήματα στο άνοιγμα της αγοράς τις μέρες των γιορτών. Για άλλη μια φορά τόνισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται αφόρητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο καθηγητής όταν μίλησε, σήμερα Πέμπτη στον ΣΚΑΪ 100,3, για μικρά και προσεκτικά βήματα αναφέρθηκε, για παράδειγμα, στο άνοιγμα κομμωτηρίων ή των βιβλιοπωλείων, για να εκτονωθεί και λίγο ο κόσμος στις γιορτές μέσα στην πίεση που υπάρχει.
Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα
Όπως σημείωσε ο καθηγητής, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες, που φτάνει στο 90% στη Βόρεια Ελλάδα και το 80% στην Αττική, και αυτό φρενάρει την κατάσταση σε ό,τι αφορά το άνοιγμα. Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή όλες οι χώρες της Ευρώπης κρατάνε τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορεί να αντέξει το σύστημα Υγείας σε κάθε μια από αυτές.
Ο καθηγητής τόνισε ότι το ζητούμενο σε αυτή την φάση είναι να ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας, και ανέφερε ότι υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας στη χώρα.
Η συνέντευξη του καθηγητή
Συγκλονιστικές οι εικόνες που μεταφέρουν οι ήρωες του ΕΣΥ
«SOS» εκπέμπουν τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς τα νούμερα των κρουσμάτων κορωνοϊού και οι δισωληνωμένοι συνεχίζουν να είναι υψηλά. Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν τη δική τους μάχη για να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας, με τους ίδιους να βιώνουν σκηνές που ούτε φαντάζονταν. Η Παθολόγος, Επιμελήτρια Α’ στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Γιαννιτσών, Εμμανουηλία Κεχαγιά, περιγράφει τον πόλεμο αυτό με τον αόρατο εχθρό και προκαλεί ρίγη συγκίνησης.
«Ζούμε στιγμές πρωτόγνωρες, τις οποίες ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν λίγους μήνες. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις» αναφέρει η γιατρός, μιλώντας στο grtimes.gr. «Τα άτομα που χειροτέρεψαν πολύ γρήγορα, ήταν σε αυτές τις σχετικά νεαρές ηλικίες, ειδικά από 40 έως 50 ετών. Σε αντίθεση με αυτά που ακούγαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας» λέει στη συνέχεια η κ. Κεχαγιά προσθέτοντας πως μεταξύ των νεότερων ασθενών στις παραπάνω ηλικίες, υπήρχαν και άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα, κάποια εκ των οποίων δεν τα κατάφεραν.
Όπως επισημαίνει η Παθολόγος, το νοσοκομείο Γιαννιτσών, την εποχή πριν τον Covid 19 είχε έξι κλίνες ΜΕΘ, ωστόσο στη συνέχεια αναγκάστηκε να αναπτύξει συνολικά περίπου 12, που το τελευταίο διάστημα είναι 100% γεμάτες.
«Αδειάζουν και γεμίζουν αμέσως οι ΜΕΘ. Κάποιοι ασθενείς διασωληνωμένοι, χρειάζεται να παραμείνουν κάποιες ώρες σε αναμονή, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι, είτε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γιαννιτσών, είτε σε κάποιο άλλο νοσοκομείο στη Βόρειο Ελλάδα». Αναφερόμενη για την κλινική στην οποία εργάζεται, την Παθολογική, η κ. Κεχαγιά εκτιμά ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, ανταπεξήλθε μέχρι στιγμής στο 100%, γεγονός που η ίδια αποδίδει και στον διευθυντή της, τον κ. Ιωάννη Κακουλίδη, τον οποίο χαρακτηρίζει «μάχιμο και άξιο».
Σε ερώτηση για το πως βιώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τις τόσες πολλές απώλειες, η κ. Κεχαγιά απαντά πως ξεπέρασαν όλοι τον εαυτό τους πολλές φορές. «Στην αρχή πιστεύαμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Πέφταμε και σηκωνόμασταν, την ίδια στιγμή. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για δεύτερη σκέψη, σε αυτό που βιώσαμε, σε αυτό που περάσαμε και που περνάμε» αναφέρει, προσθέτοντας πως ειδικά οι δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν εξαιρετικά τραγικές.
Προσπαθώντας να περιγράψει τις δραματικές στιγμές των απωλειών δεν βρίσκει λόγια. Εξάλλου η σκέψη, όπως υπογραμμίζει, είναι πολυτέλεια. «Και ειλικρινά δεν υπάρχουν λόγια να περιγραφεί αυτή η κατάσταση. Δεν είναι απλά ότι ξεψυχάει ο ασθενής… Να σε παρακαλάει, να παρακαλάει κάποιος από το περιβάλλον του (τηλεφωνικά μόνο επιτρέπεται η επικοινωνία), είναι τραγικές οι καταστάσεις. Δεν μπορεί κανείς να το περιγράψει, δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους» αναφέρει.
Όσον αφορά τους ασθενείς που βγαίνουν από τις ΜΕΘ, η κ. Κεγαχιά λέει ότι είναι η «μεγάλη χαρά» όλων. «Με το που θα ντυθούμε και θα μπούμε στην κλινική Covid, έχουμε πρώτα να περάσουμε από το τμήμα που είναι οι αποσωληνωμένοι για να πάρουμε λίγο κουράγιο. Αυτοί που βγήκαν νικητές μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίσουμε. Αυτή είναι πιστεύω και η ικανοποίηση για έναν γιατρό. Τίποτα άλλο».
«Ανεκτίμητη η βοήθεια των εθελοντών»
Όπως ήταν επόμενο, πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι και του νοσοκομείου Γιαννιτσών που χτυπήθηκαν από τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να αυξηθεί πολύ η πίεση στο υπόλοιπο προσωπικό, που σύμφωνα με την Παθολόγο κάλυψε τα κενά, με υπερωρίες, εξτρά εφημερίες και φυσικά με τη βοήθεια των εθελοντών γιατρών που ήρθαν από το «Mediterraneo Hospital» Αθηνών.
Η κ. Κεχαγιά, αναφέροντας τα ονόματα τους, ένα προς ένα, επισήμανε ότι οι γιατροί αυτοί τις τελευταίες μέρες έχουν αναλάβει στον βαθμό που μπορούν και διεκπεραιώνουν, όσα περισσότερα περιστατικά μπορούν, με αυτοθυσία. «Η συμβολή τους ήταν καταλυτική για εμάς. Η βοήθεια τους ανεκτίμητη» σημείωσε, μιλώντας για τον ο κ. Βύρων Μαρδάγια, την κα. Μαρία Πετράκη, τον κ. Ιωάννη Χρήστου, τον κ. Ανδρέα Τσίφη και την κ. Άννα Μαρία Βιέρου.