Στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία. Αυτό είναι, άλλωστε, κάτι που θα επιδιώξει ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Μητσοτάκης, συμμετέχοντας στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ, τόνισε ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες και υπογράμμισε ότι οι γείτονες είχαν πολλές ευκαιρίες να σταματήσουν τις προκλήσεις και να αποσύρουν το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Προσχηματική η αποχώρηση του Oruc Reis
«Επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημείωσε και αναφέρθηκε ακόμα στις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.
Για άλλη μια φορά, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, όμως όπως ξεκαθάρισε «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση». Επίσης, αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία – όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.
Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό και την εκ νέου εργαλειοποίησή του από την Τουρκία, με αφορμή τις αποκαλύψεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη τόσο για το πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο Σομαλοί μετανάστες προωθούνται προς τα ελληνικά νησιά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα κορυφαία πρακτορεία ειδήσεων αναφέρονται στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τους στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχουν αναφορές σε κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά δεν είναι αυτό που περιγράφει η ελληνική πλευρά.