Ταμείο Ανάκαμψης: Προχωράει προς έγκριση – Ουγγαρία και Πολωνία απέσυραν το βέτο
Λευκός καπνός μία μέρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής με την Ουγγαρία και την Πολωνία να υποχωρούν στις γερμανικές πιέσεις και να αποσύρουν το βέτο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ως αντάλλαγμα πήραν την αναβολή της διαδικασίας κυρώσεων που θα μπορούσε να τους στερήσει την πρόσβαση στα κεφάλαια.
Σύμφωνα με το in.gr, ο συμβιβασμός που «ενορχηστρώθηκε» από την Γερμανία θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του μπλοκ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου πιθανότατα θα εγκρίνουν τη συμφωνία, σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση των διαπραγματεύσεων.
Η Ουγγαρία και η Πολωνία αντιτάχθηκαν σθεναρά σε μια χρηματοδότηση που θα εξαρτάται από τα πρότυπα του κράτους δικαίου και απείλησαν να τορπιλίσουν το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ και τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027.
Η πρόταση εξακολουθεί να συνδέει τις εκταμιεύσεις από το πακέτο με τα δημοκρατικά πρότυπα, αν και τέτοιες κυρώσεις δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν προτού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα των νέων κανόνων, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο, εξήγησε ο αξιωματούχος.
Νωρίτερα, ο Πολωνός αναπληρωτής πρωθυπουργός Jaroslaw Gowin είχε δηλώσει πως έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Γερμανία, η οποία έχει αυτή την περίοδο την προεδρία της ΕΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για συμβιβασμό. Γερμανίδα εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση και πως όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να συμφωνήσουν. H συμφωνία επιβεβαιώθηκε και από Ούγγρο αξιωματούχο.
Οι πιέσεις της Γερμανίας
Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροθ, χαρακτήρισε νωρίτερα «ανεύθυνη» την άσκηση βέτο, που εμποδίζει την αντιμετώπιση των βαρύτατων, για ορισμένες χώρες, οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. «Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης γίνονται ολοένα και περισσότερο ορατές από μέρα σε μέρα. Θα ήταν ανεύθυνο να καθυστερήσουμε περαιτέρω την αναγκαία βοήθεια στους πολίτες των χωρών μας», δήλωσε σχετικά ο Γερμανός αξιωματούχος.
Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών κατηγορούνται από τις Βρυξέλλες για παραβιάσεις θεμελιωδών δημοκρατικών κανόνων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας