Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: Εν αναμονή των αποφάσεων των «27» η Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες βρίσκεται η Άγκυρα. Θα αποφασιστούν τελικά κυρώσεις από τους Ευρωπαίους ή όχι;

Αύριο, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία να είναι πιο ορατό από ποτέ. Άλλωστε η στάση της δεν αφήνει άλλα περιθώρια στους “27” παρόλο που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει στην παράταση της περιόδου χάριτος.

Μπορεί όμως να συμβεί κάτι τέτοιο όταν την ώρα που προσπαθεί να μαλακώσει την στάση της Ευρώπης, τραβά κι άλλο το σκοινί με τις κινήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο; Ως προς αυτό διχασμένος εμφανίζεται και ο τουρκικός Τύπος.

Η hurriyet αναφέρει πως χώρες όπως Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία και Λουξεμβούργο είναι υπέρ των «σκληρών» κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ αντίθετα, πιο μαλακή στάση φέρεται να έχουν Γερμανία, Ισπανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Ιταλία και Πολωνία, σημειώνοντας πως μόνο η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να βάλει «φρένο» στο ενδεχόμενο κυρώσεων.

Την ίδια ώρα, η milliyet επικαλείται πληροφορίες διπλωματικών πηγών που τονίζουν ότι υπάρχουν κράτη τα οποία θα ζητήσουν να μπουν κυρώσεις, αλλά αυτές θα είναι λίγες και ήπιες, αλλά επαρκείς για να αναγκάσουν την Άγκυρα να δεσμευτεί στο μέλλον πως θα γίνει πιο αξιόπιστος συνεργάτης. Αμφότερες οι εφημερίδες κρίνουν πως δύσκολα θα επέλθει συμφωνία μεταξύ των «27» και αυτό μπορεί να φέρει μία νέα «περίοδο χάριτος» στην Τουρκία. Ακόμη, γίνεται αναφορά και για το εμπάργκο όπλων που έχει τεθεί ως αίτημα για τις κυρώσεις στην Τουρκία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιληφθεί τη στάση της Ελλάδας»

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έριξα τα «βέλη» του προς την Ελλάδα -για ακόμα μια φορά- , κατηγορώντας την για «προκλητικά βήματα» και υπογραμμίζοντας συγχρόνως πως η χώρα του προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον διπλωματικό δρόμο. Σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, από την Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε συγκεκριμένα πως η Ελλάδα σταμάτησε να συμμετέχει σε συναντήσεις του ΝΑΤΟ παρά «τα καλοπροαίρετα» βήματα της Τουρκίας.

«Αυτή την στάση της Ελλάδας θα πρέπει να την αντιληφθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της διαμάχης στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, υποστήριξε ότι η Άγκυρα θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες στη βάση μιας πλήρους συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως τόνισε, «τα μεταξύ μας προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνον αν η ΕΕ ενεργήσει με κοινή λογική στη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα και πέραν αυτής».