Πολύ ευχάριστα είναι τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που κατασκευάστηκε από την Pfizer και την BioNTech παρέχει ισχυρή προστασία απέναντι στον ιό εντός περίπου 10 ημερών από την πρώτη δόση.
Αυτό αναφέρουν έγγραφα που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τρίτη πριν από μια συνάντηση της συμβουλευτικής ομάδας εμβολίων. Το συγκεκριμένο εύρημα είναι ένα από τα πολλά σημαντικά νέα που παρουσιάζονται στο ενημερωτικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 100 σελίδες αναλύσεων δεδομένων από την FDA και από την Pfizer.
Τον περασμένο μήνα, η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο δύο δόσεων τους είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 95% μετά από χορήγηση δύο δόσεων σε διάστημα τριών εβδομάδων. Οι νέες αναλύσεις δείχνουν ότι η προστασία αρχίζει να ξεκινά πολύ νωρίτερα.
Επιπλέον, το εμβόλιο λειτούργησε καλά ανεξάρτητα από το φύλο, το βάρος ή την ηλικία ενός εθελοντή. Την ίδια ώρα, ενώ δεν εντοπίστηκαν σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα που προκλήθηκαν από το εμβόλιο, πολλοί συμμετέχοντες παρουσίασαν πόνο, πυρετό και άλλες παρενέργειες.
Την Πέμπτη, η συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων της FDA θα συζητήσει αυτά τα δεδομένα πριν από την ψηφοφορία σχετικά με το εάν θα συστήσει την έγκριση του εμβολίου Pfizer και της BioNTech. Στο μεταξύ, παρά την προστασία που παρέχεται από την πρώτη δόση, δεν είναι σαφές για πόσο καιρό αυτή θα διαρκέσει. Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech δίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα μια σημαντική, μακροχρόνια ώθηση, μια επίδραση που παρατηρείται σε πολλά άλλα εμβόλια.
Τι δήλωσε ο επικεφαλής της BioNTech για το εμβόλιο στην Ευρώπη
Για την πορεία παραγωγής του εμβολίου μίλησε ο Ουγκούρ Σαχίν σε συνέντευξή του, καθώς και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η εταιρία αναφορικά με τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την κατασκευή του. Ο ίδιος εκτιμά ότι το εμβόλιο θα εγκριθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.
Ο ίδιος δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα διότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια για το εμβόλιο της εταιρείας του. «Δεν έχουμε ακόμη άδεια για το εμβόλιο στην Γερμανία. Αλλά μόλις εγκριθεί, θα ήθελα φυσικά να το κάνω», είπε στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα του RTL / n-tv.
Τόσο αυτός όσο και οι υπάλληλοί του θα τηρήσουν αυστηρά τις οδηγίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης: «Τηρούμε και εμείς τις οδηγίες οι οποίες προβλέπονται για τις ομάδες ατόμων για τις οποίες προορίζεται πρώτα το εμβόλιο, δεν κάνουμε καμία εξαίρεση για τον εαυτό μας. Εάν έχουμε τη δυνατότητα, να εμβολιάσουμε τους εργαζόμενους γιατί κάνουν συστημικά σημαντική δουλειά, τότε φυσικά θα το κάναμε πολύ γρήγορα και πολύ ευχαρίστως».
Επί του παρόντος συλλέγονται περαιτέρω δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο, όπως διευκρίνισε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη από τα διαθέσιμα δεδομένα εάν εμποδίζεται μόνο η ασθένεια ή εάν εμποδίζεται και η (ίδια η) μόλυνση. Θα συλλέξουμε περαιτέρω δεδομένα για αυτό τους επόμενους δύο έως έξι μήνες».
Ο Σαχίν εκτιμά ότι θα υπάρξει «έγκριση του εμβολίου στην Ευρώπη έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να εγκριθούν εμβόλια και άλλων εταιρειών. Υποθέτω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχουν αρκετές δόσεις εμβολίου και ότι ένας ικανοποιητικός αριθμός ανθρώπων, περίπου το 60-70% του πληθυσμού, θα αποκτήσει ανοσία», είπε.
Σχολιάζοντας τέλος τα δημοσιεύματα ότι υπάρχουν δυσκολίες στην παραγωγή του εμβολίου, ο Σαχίν είπε: «Ανακοινώσαμε στις αρχές Νοεμβρίου ότι δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον αρχικό μας στόχο για παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων για φέτος. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι οι κλινικές μελέτες ολοκληρώθηκαν αργότερα. Υπήρχαν επίσης προβλήματα ποιότητας με τις πρώτες ύλες. Αυτά έπρεπε να επιλυθούν. Ωστόσο, η παραγωγή συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί», τόνισε.
Σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός στη Μεγάλη Βρετανία
Η 90χρονη γιαγιά Μάργκαρετ Κίναν είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των Pfizer/BioNTech στη Βρετανία, η οποία ξεκινά σήμερα τη διαδικασία του εμβολιασμού, γράφοντας ιστορία. Όπως δήλωσε η κυρία Κίναν, ένιωσε πολύ «προνομιούχα» που έλαβε την πρώτη δόση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κόβεντρι.