Ελλάδα

Τι είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα δίνεται στους πολίτες

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία που θα ξεκινήσουν να γίνονται τα εμβόλια, τόσα περισσότερα μαθαίνουμε για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, έδωσε κάποιες παραπάνω πληροφορίες για το πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι για μια ακόμα φορά τόνισε ότι αυτός πρόκειται να είναι προαιρετικός κι όχι υποχρεωτικός.

Η λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού μίλησε και για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα δίνεται στους πολίτες που θα κάνουν το εμβόλιο. Όπως έκανε γνωστό, το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα εκδίδεται μέσω συγκεκριμένου ιστότοπου.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι «ως προς το πιστοποιητικό αυτών που θα εμβολιάζονται, ήδη σήμερα συζητήθηκε πώς κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στον ειδικό ιστοχώρο και να μπορεί να τυπώνει το λεγόμενο “πιστοποιητικό εμβολιασμού”».

Για το αν το πιστοποιητικό θα αποτελεί κάτι σαν «διαβατήριο» για διάφορες δραστηριότητες του πολίτη, τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αντίθετο στο Σύνταγμα και στην ελευθερία του ατόμου. Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση», τόνισε.

«Ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού είμαστε κάθετοι. Δεν υπάρχει κανένα θέμα να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους Έλληνες για τον εμβολιασμό. Είναι αντίθετο με το Σύνταγμά μας να υποχρεώσουμε κάποιον να εμβολιαστεί», δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Να σημειώσουμε ότι ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος σήμερα έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, με τη συνδρομή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε ότι: «850.000 πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει ήδη την άυλη συνταγογράφηση, θα δεχτούν ένα SMS στο κινητό τους ή ένα email όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού. Θα απαντάει χωρίς χρέωση με το 1: αποδέχομαι και 2: δεν αποδέχομαι. Στην πρώτη περίπτωση θα πηγαίνει στο ραντεβού την ημέρα και την ώρα στο κέντρο εμβολιασμού και στη δεύτερη ψάχνουμε τον τρόπο αν θέλει – γιατί είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός – με ποιο τρόπο θα ζητά νέο ραντεβού έτσι ώστε να κάνει το εμβόλιο.

Παρόμοιος θα είναι και ο τρόπος μέσα από την ιστοσελίδα gov.gr θα υπάρχει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, ώστε ψηφιακά να κλείνει το ραντεβού του. Υπάρχουν στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ηλικία του πολίτη, όπου οι μεγαλύτεροι θα δεχτούν πρώτα το σχετικό μήνυμα. Θα υπάρξουν και μη ψηφιακά μέσα, γιατί δεν έχουν όλοι οι συμπολίτες μας τις σχετικές ψηφιακές δεξιότητες αλλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μέσα από ένα τηλεφωνικό κέντρο».

Τι θα γίνει με αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα

«Έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού, όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία. Θα υπάρχουν για τους υπόλοιπους και μη ψηφιακά μέσα. Είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση συνολικά», σημείωσε ο υφυπουργός.