Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
Ιταλοι καλλιτεχνεΣ που αγαπουσαν το φαγητο
Leonardo da Vinci
Μινεστρόνε Toscana: Ένα από τα αγαπημένα φαγητά του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Γνωστός για την πυρετώδη εφευρετικότητα και φαντασία, αφού συνέλαβε την ιδέα των πτητικών μηχανών (σημερινών αεροπλάνων), ζωγράφισε τη Μόνα Λίζα, έφτιαξε το πρώτο κομπιουτεράκι, έκανε ανακαλύψεις στην ανατομία, την γεωλογία, την υδροδυναμική, τη γεωλογία, την οπτική και το 1470 άνοιξε μαζί με το φίλο του Sandro Botticelli το εστιατόριο «Tre Rane» (Τρεις βάτραχοι) στο Ponte Vecchio της Φλωρεντίας.

Το μενού ήταν ζωγραφισμένο από το Botticelli και γραμμένο από δεξιά προς τα αριστερά από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Περιείχε πιάτα όπως βατραχοπόδαρα με μέλι και τα πρωτοεμφανιζόμενα λαχανικά για την εποχή, μιας και κατάλαβε τη διατροφική τους αξία. Το concept του εστιατορίου ενσωμάτωνε το fine dinning και την υγιεινή διατροφή. Το εγχείρημα δεν είχε επιτυχία αλλά ο Λεονάρντο ντα Βίντσι από την ενασχόληση του με την κουζίνα, μας χάρισε το πρώτο blender, το καπάκι της κατσαρόλας, τη μηχανή για ζυμαρικά, το τιρμπουσόν και το μύλο πιπεριού. Λέγεται ότι ήταν vegetarian και ένα από τα αγαπημένα του πιάτα ήταν το Μινεστρόνε Toscana.

Υλικά

  • 500 ml νερό
  • 200 γραμμάρια λευκά φασόλια
  • 1 κεφάλι σκόρδο λιωμένο
  • ½ κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
  • 2 κουταλιές της σούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μίσχο σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • ½ λάχανο ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 2 κολοκύθια ψιλοκομμένα
  • 1 κλωναράκι βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 γαρύφαλλο
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • ½ κούπα ρύζι ή κριθαράκι ψιλό
  • αλάτι κατά βούληση

Εκτέλεσε

Βάλε να μουλιάσεις τα φασόλια από το βράδυ σε άφθονο νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Εάν δεν το έκανες, θα πρέπει να τα βράσεις, αφού πρώτα τα ξεπλύνεις, για δύο ώρες). Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζεις τα φασόλια. Αλλάζεις το νερό και τα κρυώνεις 3 φορές. Τα βράζεις 30 λεπτά. Αποσύρεις από τη φωτιά την κατσαρόλα και την καπακώνεις.

Τα μισά φασόλια τα περνάς από το blender και τα κάνεις πουρέ. Σε ένα τηγάνι, με λίγο λάδι σοτάρεις, σε μέτρια φωτιά το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο για 1 με 2 λεπτά, προσθέτεις την πάστα ντομάτας και λίγο νερό. Τα βάζεις όλα στην κατσαρόλα και προσθέτεις και τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με τον πουρέ των φασολιών. Σκέπασε την κατσαρόλα και σε 30 λεπτά θα φας όπως ο Ιταλός ζωγράφος.

Η Λάουρα Σαργέντη είναι σεφ και σύμβουλος εστιατορίων. Μεγαλωμένη στη Αθήνα με ιταλικές ρίζες, σπούδασε εκτός από μαγειρική τέχνη, γραφιστική, διακόσμηση, διαφήμιση, marketing και τεχνολογία φαρμάκων. Για αρκετά χρόνια ταξίδεψε και δούλεψε σε διάφορα μέρη του κόσμου γνωρίζοντας πολιτισμούς, παραδόσεις και μαθαίνοντας τεχνικές και τα trends στη μαγειρικής.
Πλέον εργάζεται ως private chef πρεσβεύοντας την μεσογειακή κουζίνα. Στα ρεπορτάζ της θα βρείτε την αγάπη της για τη μαγειρική τέχνη, τους αγαπημένους της foodies και τα νέα trends. cheflaurasargenti@gmail.com
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι