Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Ο κος Μαμουλάκης αρχικά, αναφέρθηκε στην έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία και το πώς διαμορφώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2020 ενώ έπειτα απάντησε σε ερωτήματα που αφορούν τις τρέχουσες πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις.
Τονίζοντας πως η κατάσταση στην οικονομία είναι ανησυχητική, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Κρήτη και το πώς επηρεάστηκε από την επιδημία του κορωνοϊού και στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει κι άλλη τροπολογία προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των όσων πρότειναν οι ειδικοί και όσων τελικά τέθηκαν σε εφαρμογή.
Ήταν μια αναμενόμενη εικόνα (στην έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ) για το τρίτο τρίμηνο. Όλοι αναμέναμε λόγω του πλήγματος στο τουριστικό μας προϊόν ότι θα υπήρχε μια εύλογη διαφοροποίηση. Δεν σας κρύβω ότι το θέμα του GTP μας απασχολεί πάρα πολύ. Θέμα είναι το πώς θα μπορέσουμε να φέρουμε τη χώρα στη μετά κορωνοϊού εποχή, μετά την έλευση του εμβολίου και την προσαρμογή σε μια κανονικότητα.
Είναι κρίσιμο να δούμε πώς θα κλείσει το puzzle του 2020 και το τέταρτο τρίμηνο που είναι το ισορροπιστικό, θα παίξει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας. Πρέπει άμεσα η χώρα να βρει δυνάμεις, να κάνει αυτό το «boost», να κάνει αυτή την επανέναρξη για να φτάσει τα επίπεδα του ΑΕΠ τουλάχιστον εκεί που ήταν το 2019. Είναι μια χρονιά ορόσημο όχι μόνο γιατί έγινε το πέρασμα από τη μια κυβέρνηση στην άλλη. Είναι αναμενόμενο το αποτέλεσμα του γ’ τριμήνου, ανησυχητικό δε.
Ας δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα στην περιφέρεια Κρήτης, όπου όπως πολύ καλά γνωρίζετε η οποία έχει βοηθήσει τα μέγιστα την Ελλάδα στο να ενισχύσει το Ακαθάριστο Εθνικό της Προϊόν. Και όχι μόνο. Δυστυχώς όπως αντιλαμβάνεστε, λόγω των φετινών συνθηκών, βιώνουμε την αντίθετη όψη. Και έτσι για πρώτη φορά στην Κρήτη, διότι τα μνημονιακά χρόνια ήταν από τις περιοχές της χώρας που επλήγη λιγότερο λόγω αυτής της άμβλυνσης από τον τουρισμό, από την καλλιέργεια πρωτογενούς τομέα, βιώσαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Γενικά το οικοσύστημα του τουρισμού στο νησί απασχολεί το 70% έμμεσα ή άμεσα της παραγωγικής ισχύος.
Οπότε, αυτή η καθίζηση εκ των πραγμάτων, έχει τις συνέπειές της και σε εργασιακό επίπεδο. Οφείλω να πω πως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είτε στην εστίαση είτε στους προμηθευτές, είναι πάρα πολλοί. Είναι περίπου 60.000, δηλαδή 1 στους 10 Κρητικούς άμεσα ή έμμεσα απασχολείται στον τουρισμό. Οπότε το ότι δεν δούλεψαν φέτος ή δούλεψαν ελάχιστα, δημιουργεί συνθήκες επιβίωσης δύσκολες για τον χειμώνα που μας έρχεται. Είναι δύσκολα λοιπόν, τα πράματα σε επίπεδο οικονομικοκοινωνικό.
Ευτυχώς όμως, πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα σε υγειονομικό επίπεδο. Αυτή η απόσταση είναι θωράκιση και στο πρώτο κύμα και τώρα. Το 1918, σε αντίστοιχη παγκόσμια πανδημική κρίση, πάλι η Κρήτη και οι νησιωτικές περιοχές, είχαν μια καλύτερη αντιμετώπιση. Πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την ανάγκη εμβολιασμού όλων μας ώστε να είμαστε ένας ασφαλής προορισμός την επόμενη σεζόν αλλά ασφαλής και για τα παιδιά. Αυτό είναι αμφίδρομο.
Επανερχόμαστε με δεύτερη τροπολογία με το ίδιο ακριβώς αίτημα, δηλαδή την κατάθεση των πρακτικών της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη φήμη της Επιτροπής. Αλλά από την άλλη, οφείλει ο ελληνικός λαός- δια των αντιπροσώπων του τουλάχιστον- να γνωρίζει το περιεχόμενο των πρακτικών. Έτσι θα γίνει μια αξιοκρατική σύγκριση τι προτάθηκε από τους ειδικούς και τι τελικά έγινε από τους κυβερνώντες. Εκεί θα δούμε αν υπάρχει μια εύλογη διαφοροποίηση στα προτεινόμενα και στα εκτελεσθέντα. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας και νομίζω πως η κυβέρνηση θα το αντιληφθεί και θα δώσει στη δημοσιότητα τα συγκεκριμένα έγγραφα. Θα εξαντλήσουμε τα κοινοβουλευτικά εργαλεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να αποκτήσει αυτό που ζητά.