Ανησυχία επικρατεί για ακόμη μια μέρα για τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ. Μπορεί τις τελευταίες ημέρες οι νοσούντες να έχουν έχουν μειωθεί, παραμένουν όμως τετραψήφιοι. Μάλιστα, αυτό φαίνεται να ανησυχεί τους ειδικούς αφού δεν πρόκειται για τα επιθυμητά δεδομένα που ευχόντουσαν.
Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμα πολύ μεγάλο και η διασπορά του κορωνοϊού έχει προχωρήσει σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Για αυτό, ενώ ο πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να μιλήσει στους πολίτες την Παρασκευή και να τους ανακοινώσει τον οδικό χάρτη της σταδιακής άρσης του lockdown τα πλάνα του άλλαξαν. Μάλιστα, σημαντικό ρόλο σε αυτό φαίνεται πως έπαιξε ο Σωτήρης Τσιόδρας με την εισήγησή του.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ζήτησε να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο σφιχτό και προσεκτικό άνοιγμα της χώρας καθώς ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος που θα ισοπεδώσει το ήδη «γονατισμένο» ΕΣΥ, είναι πιο υπαρκτός από ποτέ. Έτσι, το άνοιγμα που όλοι περίμεναν στις 14 Δεκεμβρίου, όπως όλα δείχνουν, θα πάρει και νέα παράταση. Τα δεδομένα που έδειξε σε πίνακες ο Σωτήρης Τσιόδρας στον πρωθυπουργό δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Αν γίνει το παραμικρό λάθος, το τίμημα που θα πληρώσει η χώρα θα είναι πολύ βαρύ.
Τι θα γίνει με τα εμβόλια:
Και ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για το πώς και πότε θα αρθεί το lockdown, οι πολίτες ελπίζουν πως το εμβόλιο κατά της νόσου θα αποτελεί σύντομα γεγονός. Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μίλησε για τον επικείμενο εμβολιασμό στην Ελλάδα και γιατί πρέπει πρέπει να είναι χαμηλά τα κρούσματα για να εμβολιαστούμε.
«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κυκλοφορίας του ιού, ενώ κάνουμε τον εμβολιασμό για να μπορούμε να αποφύγουμε πιθανότητα να έχουμε κάποιο ανθεκτικό στέλεχος, το οποίο μετά θα επικρατήσει, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ.
Παράλληλα, ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού κάτι που θα επιτρέψει τη χαλάρωση των μέτρων καθώς θα έχει δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία. «Τα εμβόλια θα πάρουν χρόνο, τουλάχιστον 1-1,5 μήνα μέχρι να θεωρηθεί κάποιος ότι έχει την πλήρη αποτελεσματικότητα και φυσικά πολύ περισσότερους μήνες, κι ελπίζω μέχρι τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί αυτό, για να καλύψουμε την ανοσία της αγέλης, όπου το 60%-70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», επεσήμανε.
Σε ΜΑΦ 10χρονος από την Ηλεία:
Πάντως, ο κορωνοϊός δεν «κοιτά» ηλικία. Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότεροι νέοι και παιδιά πέφτουν στα «δίχτυα» του. Μάλιστα, αρκετά εξ αυτών αναγκάζονται να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο. Μετά το 10χρονο από την Αιτωλοακαρνανία που νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ, ένα παιδί, στην ίδια ηλικία, με καταγωγή από την Ηλεία, βρίσκεται νοσηλευόμενο σε νοσοκομείο αναφοράς της Αχαϊκής Πρωτεύουσας σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com, η κατάστασή του είναι σταθερή ενώ μέσα στις επόμενες μέρες η εξέλιξη της υγείας του θα δείξει την πορεία που θα διαγράψει. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ νοσηλεύονται από την Ηλεία στο νοσοκομείο αναφοράς τουλάχιστον τέσσερα άτομα σε κλινική για Covid-19.
Νέος θάνατος νοσηλεύτριας στο νοσοκομείο της Καβάλας:
Στο πένθος έχουν βυθιστεί οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Καβάλας, καθώς όπως έγινε γνωστό μία νοσηλεύτρια έφυγε από τη ζωή εξαιτίας του κορωνοϊού. «Χάνουν τα λόγια το νόημα τους πια με όσα τραγικά μας συμβαίνουν. Θρηνούμε συνεχώς συναδέλφους που χάνοντα» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, και συνεχίζει:
«Άλλη μία συνάδελφος από το νοσοκομείο Καβάλας νοσηλεύτρια 62 ετών έχασε τη μάχη για τη ζωή από κορωνοϊο σήμερα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου που εργαζόταν. Δούλευε στη μαιευτική κλινική. Στο χώρο που γεννιούνται ζωές, έχασε τη δική της. Διέμενε στη Δράμα μια πολύ επιβαρυμένη περιοχή. Πρόσφατα απέκτησε εγγονάκι και δεν το χάρηκε. Μετράμε πολλές απώλειες. Η θλίψη μας είναι μεγάλη. Συλλυπητήρια και υποσχόμαστε ότι δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα νικήσουμε τον ιό. Αρκεί να βοηθηθούμε».