Οικονομία

Έως εννέα μήνες η αναστολή καταβολής δόσεων δανείων

Αυστηρή διάρκεια έως 9 μήνες θα έχει το μορατόριουμ στις πληρωμές δανείων που θα εγκρίνουν οι τράπεζες για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση.

Το όριο αυτό τέθηκε στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και αφορά τόσο τις εντάξεις νέων δανείων αλλά και αυτές που έχουν ήδη λάβει αναστολή πληρωμών έως σήμερα. Οπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ):

• Επιχειρήσεις και ιδιώτες με ενήμερες οφειλές την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 που δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεολυτικών δόσεων, θα μπορούν, εάν αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, να αιτηθούν την ένταξή τους σε σχετικό πρόγραμμα μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 και για μέγιστη διάρκεια έως 9 μήνες από την ημερομηνία ένταξης.

• Επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν πληγεί από την παρούσα κρίση και έχουν ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεολυτικών δόσεων, θα μπορούν να αιτηθούν μέχρι την 31η Μαρτίου 2021 την παράταση του προγράμματος αναστολής δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική παραμονή τους στο πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες.

• Επιχειρήσεις από συγκεκριμένους κλάδους, για τις οποίες έχει ήδη αποφασιστεί από τις τράπεζες η ένταξή τους σε πρόγραμμα αναστολής δόσεων κεφαλαίου, με ημερομηνία λήξης πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020, αυτό ισχύει κανονικά με βάση τους όρους που έχουν συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, τα μορατόριουμ που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, και τα οποία υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ, καλύπτουν την πλειονότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Ετσι, η ένταξη νέων δανείων εκτιμάται ότι θα είναι επιλεκτική και δεν θα έχει γενικευμένο χαρακτήρα.

Οπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η ΕΕΤ, οι δανειολήπτες που οφείλουν να καταβάλλουν από 1ης Ιανουαρίου 2021 την κανονική, προ των αναστολών, δόση του δανείου τους και εφόσον αποδεδειγμένα παρουσιάζουν προσωρινές δυσκολίες ρευστότητας, θα μπορούν να αιτηθούν την ένταξή τους σε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς στην καταβολή της συμβατικής δόσης. Πρόκειται για προγράμματα τα οποία προβλέπουν την καταβολή του 30% ή του 50% της μηνιαίας δόσης που πλήρωναν πριν από την κρίση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 3, 6 ή 12 μηνών, έτσι ώστε να τους δοθεί ο αναγκαίος χρόνος να επανέλθουν στις προ COVID υποχρεώσεις τους με σταδιακό τρόπο. Προϋπόθεση είναι να εξυπηρετούσαν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Η αίτηση αυτή θα εξετάζεται από τα αρμόδια εγκριτικά όργανα των τραπεζών και εφόσον διαπιστώνεται προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας, θα εγκρίνεται η υπαγωγή στη συγκεκριμένη προσωρινή διευκόλυνση.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” η Ελληνική Ενωση Τραπεζών υπογραμμίζει ότι μετά τη λήξη των προγραμμάτων αναστολής δόσεων, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες αναμένεται να συνεχίσουν την ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Ειδικά για τους δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτηση και είναι επιλέξιμοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» επιδότησης δόσεων δανείων με εξασφάλιση πρώτης κατοικίας, αυτοί υποχρεούνται να καταβάλουν, από την ημερομηνία ενεργοποίησης του προγράμματος και για τους επόμενους εννέα μήνες, μόνο το ποσό της δόσης που τους αναλογεί. Προϋπόθεση είναι να διακόψουν το πρόγραμμα αναστολής της πληρωμής δόσης τους. Με δεδομένο ότι πολλές αναστολές δανείων λήγουν στα τέλη Δεκεμβρίου, η κρατική επιδότηση σε αυτές τις περιπτώσεις θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον Ιανουάριο και εφόσον η τράπεζα βεβαιώσει ότι ο οφειλέτης πλήρωσε το τμήμα της δόσης που του αναλογεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο