Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 5/12: Δεν μειώνεται ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων – Τα νέα για το εμβόλιο

Κρούσματα σήμερα 5/12: Συνεχίζει η κατάσταση με την πανδημία να είναι κρίσιμη στην χώρα, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων προμηνύει περισσότερους θανάτους και το ΕΣΥ δοκιμάζεται καθημερινά. Οι ελπίδες στο εμβόλιο που θα φτάσει στην χώρα μας τον Ιανουάριο.

Συνεχίζει να υπάρχει έντονη ανησυχία για την πορεία της επιδημίας στην χώρα μας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης. Λίγο πριν ανακοινωθούν τα σημερινά κρούσματα, η είδηση πως μία 37χρονη νοσηλεύτρια κατέληξε από κορωνοϊό, πριν προλάβει να μεταφερθεί σε  ΜΕΘ, δείχνει πως οι αντοχές του ΕΣΥ δοκιμάζονται καθημερινά. Η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται στην προετοιμασία των εμβολιασμών που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο. Σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση προετοιμασίας της χώρας αναφορικά με το εμβόλιο. Ταυτόχρονα η ενίσχυση του ΕΣΥ παραμένει ένα σημαντικό στοίχημα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

Ο θάνατος της 37χρονης νοσοκόμας στην Νάουσα συγκλονίζει

Ακόμα ένα θύμα του κορωνοϊού από τον χώρο των υγειονομικών ήρθε να προστεθεί στον κατάλογο των θανάτων. Πρόκειται για μια γυναίκα 37 μόλις ετών που υπηρετούσε ως βοηθός ακτιονολόγου στο νοσοκομείο της Νάουσας. Όπως καταγγέλλει το πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, δεν πρόλαβε να εξασφαλίσει κρεβάτι σε ΜΕΘ, παρότι αυτό ήταν αναγκαίο στην κατάσταση που βρισκόταν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ «η 37χρονη ξεκίνησε τη δουλειά της ως βοηθός ακτινολόγου στο νοσοκομείο της Νάουσας, ως επικουρική τον Μάρτιο για την καταπολέμηση της πανδημίας και υπήρξε η ίδια θύμα της. Ήταν από την Έδεσσα και όταν αρρώστησε νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Έδεσσας. Δεν της άρεσαν οι συνθήκες νοσηλείας στο νοσοκομείο Έδεσσας που έχει ΜΕΘ και είναι πάντα γεμάτη με διασωληνωμένους σε θαλάμους και ζήτησε τη διακομιδή της στο νοσοκομείο που εργαζόταν, στη Νάουσα. 

Ποια θα ήταν η τύχη της αν το νοσοκομείο της Νάουσας διέθετε ΜΕΘ

Στις 27 του μηνός πήγε και νοσηλευόταν στη κλινική. Χθες (4/12) το πρωί επιδεινώθηκε η υγεία της και διασωληνώθηκε. Στο νοσοκομείο της Νάουσας δεν υπάρχει ΜΕΘ κι έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση. Βρέθηκε ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης αλλά δεν πρόλαβε να διακομισθεί. Ποιος ξέρει ποια θα ήταν η τύχη της εάν στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν υπήρχε ΜΕΘ και δεν θα χρειάζονταν η διακομιδή της;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

Ακόμα ο κ. Γιαννακός αναφέρει ότι ακόμα 10 υγειονομικοί δίνουν μάχη διασωληνωμένοι και καταγγέλλει τις διοικήσεις των νοσοκομείων που καλούν σε απολογία συναδέλφους που νοσούν.

Δεν είναι μόνο οι 6 συνάδελφοι που χάσαμε από κορωνοιο( 2 νοσ. Δράμας, 1 ΑΧΕΠΑ, 1 νοσ. Καβάλας, 1 προν. Μοναδα Αγιος Παντελεήμων, 1 νοσ. Καστοριας) έχουμε 10 διασωληνωμένους συναδέλφους που δίνουν τη μάχη για τη ζωή αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ.

Ο κατάλογος των διασωληνωμένων σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ.

Διοικητική υπάλληλος 47 ετών στο ΜΕΘ νοσοκομείου Καβάλας.

Νοσηλεύτρια 62 ετών στη ΜΕΘ νοσοκομείου Καβάλας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ.

Διοικητικός υπάλληλος 60 ετών στη μεθ νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ.

Νοσηλεύτρια 54 ετών στη μεθ του ΑΧΕΠΑ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ.

Φυσικοθεραπεύτρια 52 ετών στη μεθ του ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ.

Επικουρική Νοσηλεύτρια 46 ετών στη μεθ νοσοκομείου ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ.

ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

Γιατρός 62 ετών στη μεθ του νοσοκομείου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Παρασκευάστρια 50 ετών στη μεθ νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Νοσηλευτής 62 ετών στη μεθ του νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΕΝ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ.

Νοσηλεύτρια 56 ετών στη μεθ του Γεν. Νοσοκομείου ΛΑΡΙΣΣΑΣ.

Να ευχηθούμε περαστικά στους συναδέλφους. Ελπίζουμε όταν τα καταφέρουν να μην τους καλέσουν σε απολογία οι διοικήσεις των νοσοκομείων τους επειδή κόλλησαν κορωνοιο. Το κάνουν τελευταία διοικήσεις νοσοκομείων με νοσούντες συναδέλφους.(Αγιος Σάββας γραπτή κλίση σε απολογία και σε άλλα νοσοκομεία με προφορικές κλήσεις για να μην μαθευτεί) Οι απολογίες γίνονται κατόπιν οδηγιών του υπουργείου υγείας. Αντί να πουν περαστικά στους συναδέλφους τους στοχοποιούν για να καλύψουν δικές τους αδράνειες.

2000 συνάδελφοι νοσούν αυτή τη στιγμή εκ των οποίων οι 50 νοσηλεύονται. Επικίνδυνες και ακατανόητες οι οδηγίες του ΕΟΔΥνα επιστρέφουν οι νοσούντες συνάδελφοι στη δουλειά στις 14 ημέρες με θετικό τεστ αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα τρείς ημέρες Αυτή η απόφαση δεν είναι επιστημονική αλλά πολιτική για να καλύψουν τα κενά σε προσωπικό.

Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό: Να είμαστε προετοιμασμένοι για τους εμβολιασμούς

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των σκευασμάτων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Τόνισε, επίσης, ότι στο διάστημα αυτό το υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση. Ακόμη, υπογραμμίστηκε πως είναι απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου. Επισημάνθηκε δε ότι κρίσιμη σε αυτό τον τομέα θα είναι η συμβολή της ιατρικής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη προετοιμασίας θα πραγματοποιείται σε τακτική βάση προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, ‘Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας της βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

Στέλιος Πέτσας: Οι Έλληνες επιστήμονες έχουν κάνει ένα μικρό θαύμα με τη δημιουργία ενός rapid test

Τις τρέχουσες κοινωικοοικονομικές εξελίξεις σχολίασε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως «όσο συνεχίζεται η υγειονομική κρίση και όσο παίρνουμε μέτρα προστασίας που έχουν ως συνέπεια τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Μιλώντας για τον εμβολιασμό κάλεσε τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να δώσουν το παράδειγμα, ώστε να δουν οι πολίτες ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. «Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θέλει να είναι από τους πρώτους που θα κάνει το εμβόλιο και έχει καλέσει και τους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουν», εξέφρασε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega». 

Επίσης, ο κος Πέτσας επεσήμανε ότι «έχουμε στο οπλοστάσιό μας, όχι μόνο το εμβόλιο, αλλά και μια καλύτερη αγωγή για τους συμπολίτες μας που τη χρειάζονται» και πρόσθεσε «είναι πολύ σημαντικό ότι οι Έλληνες επιστήμονες έχουν κάνει ένα μικρό θαύμα το τελευταίο διάστημα με τη δημιουργία ενός rapid test. Είμαστε στη φάση, μετά την κατοχύρωση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, της εμπορικής εκμετάλλευσης. Ελπίζουμε να ανταποκριθεί γρήγορα και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ώστε να έχουμε ένα εξ ολοκλήρου από ελληνικά χέρια rapid test».

 

Ενίσχυση των υγειονομικών

«Σε ό,τι αφορά στους υγειονομικούς θα δούμε πώς μπορεί να ενισχυθούν αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «πηγαίνουμε πάντα προσεκτικά. Δείξαμε όλους αυτούς τους μήνες του 2020 ότι η σύνεση επιβραβεύεται, με αποτέλεσμα να δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και να έχουμε ένα υψηλό ταμειακό απόθεμα για να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας. Θα εξακολουθήσουμε με σύνεση, αλλά ταυτόχρονα και με στοργή και με ενδιαφέρον να στηρίζουμε αυτούς που έχουν ανάγκη».

«Ανοίγουν τώρα κάποια καταστήματα λίγο πάνω από 100, για αμιγώς εποχιακά είδη, κάτι που θα δώσει ίσως και μια πιο γιορτινή ατμόσφαιρα στην καθημερινότητα μας. Και με προσοχή πάντα θα ανοίξουμε και άλλους τομείς της δραστηριότητας μας», προέταξε, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουμε εισηγήσεις από την επιτροπή των ειδικών για διαφορετικές ταχύτητες ανά περιφέρεια και προσθέτοντας ότι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτραπούν αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο