Πολιτική

Χριστούγεννα 2020 κορωνοϊός: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την περίοδο μετά τις 14 Δεκεμβρίου

Χριστούγεννα 2020 κορωνοϊός: Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το συνολικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης σε συνεργασία με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το συνολικό της σχέδιο για το πώς θα κινηθεί η χώρα μετά τις 14 Δεκεμβρίου και το lockdown, σύμφωνα με ό,τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι αυτό το σχέδιο θα είναι συνολικό και όχι αποσπασματικό. «Έχουμε παρατείνει τα μέτρα έως τις 14 Δεκεμβρίου, άρα έχουμε το χρονικό διάστημα για να δούμε τα θέματα και να ενημερώσουμε τους πολίτες υπεύθυνα για το τι θα πρέπει να περιμένουν», τόνισε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ, προσθέτοντας πως προς το παρόν βέβαιο είναι ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα.

«Οι πολίτες, μετά από 10 μήνες κόπωσης, ζητούν να ανοίξουμε με ασφάλεια. Για αυτό λαμβάνουμε υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών κι έτσι θα πάρουμε τις αποφάσεις μας», επεσήμανε ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας ότι μπορεί να υπάρχουν διάφορα μέλη της επιτροπής των ειδικών που να εκφράζουν στον δημόσιο λόγο τις απόψεις τους, αλλά οι εισηγήσεις της Επιτροπής είναι αυτές που λαμβάνει υπόψη της για τις τελικές της αποφάσεις η κυβέρνηση. Ειδικά δε για την παράταση του lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν τέθηκε καν θέμα συζήτησης με το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της πολλούς δείκτες, όπως αυτόν των κρουσμάτων και της πίεσης στο σύστημα υγείας. Χαρακτήρισε δε ως ενθαρρυντικό στοιχείο τη μείωση των νοσηλειών για κορωνοϊό σε απλές κλίνες, αλλά συμπλήρωσε πως ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός και αυτά όλα πρέπει να σταθμιστούν. Ανέφερε, επίσης, ότι ο δείκτης των κρουσμάτων βαίνει μειούμενος, αλλά όχι με το ρυθμό που θα θέλαμε, όπως και ο δείκτης θετικότητας στα τεστ και ο δείκτης μετάδοσης (Rt) που πέφτει, έστω και πιο αργά, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη.

Έχουν αποτύχει τα μέτρα;

Σε ερώτηση για τους λόγους που η αποκλιμάκωση είναι αργή, ο κ. Πέτσας εκτίμησε πως πρόκειται για συνδυασμό πολλών πραγμάτων. «Δεν νομίζω, όμως, ότι έχουν αποτύχει τα μέτρα», τόνισε, αναφέροντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει πως θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί π.χ. μια εβδομάδα ή 10 μέρες νωρίτερα τα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά την ώρα που γινόταν η σχετική συζήτηση ουδείς είχε εισηγηθεί lockdown.

Εκτίμησε, εξάλλου, ότι η κόπωση του πληθυσμού είναι μεγάλη και για αυτό, όπως είπε, κανείς δεν κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία να τηρηθούν τα μέτρα. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε ότι δύο από τους παράγοντες που επιβάρυναν την κατάσταση ήταν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη και οι είσοδοι και έξοδοι από τη χώρα στα βόρεια σύνορα. Ερωτηθείς, τέλος, εάν υπήρξαν εισηγήσεις για πιο σκληρά μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε τέτοια κατεύθυνση από τους ειδικούς και υποστήριξε ότι «η μίξη των μέτρων είναι στο κατάλληλο επίπεδο, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν».

Σύμφωνα με ό,τι συμπλήρωσε, φαίνεται πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να επιτραπούν μετακινήσεις από νομό σε νομό, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, αλλά και του γεγονότος ότι σε μια «καθαρή» περιοχή θα υπάρξει χαλάρωση κι έτσι τα κρούσματα θα πάρουν γρήγορα την ανιούσα. Τόνισε, πάντως, ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες και διαφορετικά μέτρα» κι επανέλαβε πως «σημασία έχει να τηρούμε όλοι τα μέτρα και να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο».

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε για όσο χρειαστεί νοικοκυριά κι επιχειρήσεις»

Σχετικά με την οικονομία, ο κ. Πέτσας αφενός διαβεβαίωσε ότι θα λυθούν άμεσα τυχόν προβλήματα με τις πληρωμές εργαζομένων σε αναστολή. Αφετέρου, σχετικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο, επιβεβαίωσε ότι αναμένεται ύφεση για τη χρονιά που τρέχει, αλλά εξήγησε με νόημα: «Το θέμα είναι αν θα μπορέσουμε να έχουμε ισχυρό ριμπάουντ την επόμενη χρονιά και για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε, και θα το κάνουμε για όσο χρόνο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να βγουν όλοι όρθιοι από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση. Να μην εκτοξευτεί η ανεργία ή να μπουν λουκέτα και για να έχουμε ισχυρή ανάκαμψη γρήγορα».

Τέλος, αναφορικά με τον εμβολιασμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στην προετοιμασία κι επανέλαβε ότι θα δημιουργηθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα και σε κανονική ροή θα εμβολιάζονται 2.117.000 πολίτες κάθε μήνα. «Σημασία έχει να προμηθευτούμε την πρώτη δόση και ν’ αρχίσει η ροή των εμβολιασμών. Το αναμένουμε τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, αναμένουμε την έγκριση των ευρωπαϊκών οργάνων για να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια», σχολίασε, διαβεβαιώνοντας πως με την προμήθεια των 25 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν εξασφαλιστεί από την προαγορά μέσω της ΕΕ υπερκαλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο