Απάντηση σε δημοσίευμα εφημερίδας αναφορικά με την προμήθεια rapid test έπειτα από διαγωνισμό, που διενεργήθηκε από την ΙΦΕΤ, έδωσε το υπουργείο Υγείας μέσω ανακοίνωσης. Διαψεύδει όσα γράφονται στο σχετικό άρθρο και ξεκαθαρίζει πως στη διάρκεια του διαγωνισμού «τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως ο προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Η ανακοίνωση του υπουργείο Υγείας:
«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», σχετικά με την προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 (rapid test). Εκφράζουμε εύλογη απορία για τη σκοπιμότητα τέτοιων δημοσιευμάτων, καθώς και τι ή ποιους μπορεί να εξυπηρετούν.
Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προμηθεύτηκε και χρησιμοποίησε, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τα εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας rapid tests, που πληρούν προδιαγραφές υψηλότατης ευαισθησίας και ειδικότητας. Όπως είναι γνωστό εξ αρχής:
- Στο διαγωνισμό μπορούσε να συμμετέχει οποιαδήποτε εταιρεία είχε διαθέσιμη έστω και μια μικρή ποσότητα τεστ.
- Το κριτήριο κατακύρωσης του διαγωνισμού, μετά τον έλεγχο αξιοπιστίας, ήταν η χαμηλότερη τιμή.
- Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των rapid tests διενεργήθηκε από την ΙΦΕΤ Α.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 4682/2020, αναρτήθηκε όπως προβλέπει ο Νόμος στην ιστοσελίδα της ΙΦΕΤ και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως ο προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Από την πρώτη στιγμή έως σήμερα, το υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ενεργούν με διαφάνεια και εντιμότητα, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και μόνον».
Νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για τον διπλασιασμό των αποδοχών των γιατρών που μεταβαίνουν εθελοντικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατατεθεί ρύθμιση ώστε να στηριχθούν οι γιατροί που αποφάσισαν να μεταβούν στα νοσοκομεία Κατερίνης, Δράμας, Σερρών, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών και Φλώρινας, τα οποία είναι υπό μεγάλη πίεση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει πως «ήδη τα νοσοκομεία σε αυτές τις περιοχές έχουν ενισχυθεί με 167 ιατρούς, 265 νοσηλευτές και 110 άτομα λοιπό προσωπικό. Στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσής τους, μεταβαίνουν 8 γιατροί από το ΕΣΥ, 5 παθολόγοι, 2 γενικοί ιατροί και 1 καρδιολόγος, που σήμερα υπηρετούν σε νοσοκομεία της Αττικής και στο κέντρο υγείας Λυγουριού Αργολίδας».
Παράλληλα υπογραμμίζει: “Για τους 8 αυτούς γιατρούς και για όσους συναδέλφους τους από το ΕΣΥ, γιατρούς και νοσηλευτές, στις ειδικότητες που χρειάζονται οι κλινικές COVID, συνδράμουν στην προσπάθεια των νοσοκομείων «πρώτης γραμμής» που έχουν ανάγκη στην παρούσα φάση, ο υπουργός Υγείας καταθέτει τις επόμενες ώρες νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία προβλέπει διπλασιασμό των αποδοχών τους για το χρονικό διάστημα που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί. Επίσης, ο κ. Κικίλιας, επικοινώνησε με τις διοικήσεις ιδιωτικών νοσοκομείων και ευχαρίστησε για τη διάθεση σε εθελοντική βάση 22 γιατρών από το δυναμικό τους, που θα συνδράμουν στην προσπάθεια των συναδέλφων τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στη Β. Ελλάδα”.