Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι, στο Διοικητήριο, με τον διδάκτορα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Μουτσιάνα, τόνισε πως «στρέφουμε το βλέμμα και στην επόμενη μέρα της πανδημίας»..
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόταση του κ. Μουτσιάνα για την εκπόνηση ερευνητικού έργου αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα της Βόρειας Ελλάδας. «Πέραν της καθημερινής μάχης, που δίνουμε με όλες τις δυνάμεις μας για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας, στρέφουμε το βλέμμα και στην επόμενη ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Καράογλου, επισημαίνοντας πως στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) υποστηρίζει την εθελοντική πρωτοβουλία του κ. Μουτσιάνα.
Η έρευνα θα εστιάζει στην οικονομική αποτύπωση των επιδράσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και σε βασικά οικονομικά μεγέθη, εξάγοντας συμπεράσματα που θα προκύπτουν από τη μελέτη πρωτογενών οικονομικών και ποιοτικών δεδομένων. Τα δεδομένα αυτά θα συλλέγονται σε συνεργασία με επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης. Κατά τη φάση επεξεργασίας των δεδομένων θα εφαρμοστούν στατιστικά και οικονομετρικά δεδομένα με τη χρήση ειδικού software, με στόχο να διατυπωθούν προβλέψεις και να δημιουργηθούν ειδικοί δείκτες που θα λειτουργούν ως «βαρόμετρο» για την οικονομία της βόρειας Ελλάδας.
«Είναι μια προσπάθεια στην οποία μπορούν να συνεισφέρουν και να συμμετέχουν όσα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας επιθυμούν», επεσήμανε. Επιπλέον, ο κος Καράογλου αναφέρθηκε και στους στόχους της έρευνας που θα βοηθήσει να εξαχθούν χρήσιμα, όπως τόνισε, συμπεράσματα. «Πρώτο βήμα, μέσω του ερευνητικού έργου, είναι να γίνει η πλέον αντικειμενική, ολιστική προσέγγιση του αποτυπώματος που αφήνει ο κορωνοϊός στη Βόρεια Ελλάδα», σχολίασε ο υφυπουργός.
Και προσέθεσε: «Δεύτερο βήμα, να προταθούν στην κυβέρνηση ενέργειες που θα αμβλύνουν τις συνέπειες και θα ενισχύουν την εθνική προσπάθεια να επιστρέψουμε το ταχύτερο δυνατόν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε μια ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας που διαμορφώνεται κι έναν “οδηγό”, που θα μας κατευθύνει προς τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα».
Μάλιστα, τη Δευτέρα θα γίνει τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών δυνάμεων, με προέδρους των επιμελητηρίων της βόρειας Ελλάδας, ώστε να αποτυπωθεί μια πρώτη εικόνα των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία. Από την πλευρά του, ο κ. Μουτσιάνας, υπογράμμισε ότι η αποτίμηση και ο προσδιορισμός των συνεπειών από την πανδημία στη βόρεια Ελλάδα και η ενοποίηση των οικονομικών δεδομένων, θα συμβάλλει στη διαμόρφωση οικονομικών πολιτικών στήριξης της τοπικής οικονομίας, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.