Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ασθενής με κορωνοϊό αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο «Ιπποκράτειο»

Θεσσαλονίκη: Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι υπάλληλοι του νοσοκομείου και του ζήτησαν να σταματήσει, ενώ δύο άτομα τον τράβηξαν μέσα στο κτίριο.

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Πέμπτης, στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, καθώς ασθενής με κορωνοϊό αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.

Όπως μεταδίδει το thesstoday, ο περίπου 60 ετών άνδρες, που νοσηλευόταν στις απλές κλίνες κορωνοϊού, στην πτέρυγα Γ του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου, επιχείρησε να πηδήξει στο κενό, από τον πρώτο όροφο. Αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει πως ο ασθενής βγήκε από το παράθυρο και άρχισε να κατεβαίνει από ένα σωλήνα. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι υπάλληλοι του νοσοκομείου και του ζήτησαν να σταματήσει, ενώ δύο άτομα τον τράβηξαν μέσα στο κτίριο.

Τόσα κρούσματα θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο τέλος του 2020

Θα συνεχίσει να βρίσκεται στο “κόκκινο” η Θεσσαλονίκη έως το τέλος του χρόνου, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού θα εξακολουθήσουν να αντιπροσωπεύουν το 25% του συνολικού αριθμού, σύμφωνα με τον καθηγητή Χημικών Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας του, οι οποίες δημοσιεύονται στο voria.gr, ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα που θα καταγραφούν την τελευταία ημέρα του 2020 στη χώρα μας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, τα 200 κρούσματα από τα συνολικά 700 – 800 εκείνης της ημέρας.

Αυτό σημαίνει ότι για να επιστρέψει η Θεσσαλονίκη σε μια σχετικώς ικανοποιητική και διαχειρίσιμη υγειονομική κατάσταση υπάρχει μπροστά μας αρκετό διάστημα.

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή Σαρηγιάννη για την εξέλιξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του χρόνου, βασίζονται σε τρεις παραδοχές. Ποιες είναι αυτές; Ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν τον Ιανουάριο, το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει σταδιακά και με μέτρα από τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ η εστίαση θα παραμείνει κλειστή εκτός από τα εστιατόρια, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και αισθητά χαμηλότερη πληρότητα από αυτήν που έχουν κανονικά.

Με αυτά τα δεδομένα η πρόβλεψη είναι η εξής:

  • Στις 14 Δεκεμβρίου στο σύνολο της χώρας θα καταγραφούν 1.250 κρούσματα και στις 31 Δεκεμβρίου 700 – 800.
  • Στην Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου θα καταγραφούν 220 κρούσματα, στις 21 του μηνός 190 και στις 31 περί τα 200. Όπως επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενδεχομένως τα στοιχεία για την Αθήνα να διαφοροποιηθούν, καθώς από τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει μία επιβράδυνση στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι κάτι ιδιαίτερο έχει συμβεί μετά τις 17 Νοεμβρίου, αν και τις επόμενες ημέρες καταγράφεται σημαντική αύξηση του περιορισμού των μετακινήσεων.
  • Στη Θεσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι 300, μία εβδομάδα αργότερα θα υποχωρήσουν στα 250 και στο τέλος του μήνα στα 190.
  • Στη Λάρισα αναμένονται στις 14 Δεκεμβρίου 25 κρούσματα, στις 21 του μηνός 20 και την τελευταία ημέρα του χρόνου 18.
  • Στην Πάτρα τα κρούσματα θα είναι 5 στις 14/12, 3 στις 21/12 και ένα στις 31/12. Ακριβώς η ίδια εικόνα με την Πάτρα εμφανίζεται και στην Αιτωλοακαρνανία -στο Μεσολόγγι και τα πέριξ-, που σήμερα είναι μια σχετικώς επιβαρυμένη περιοχή.

Σημειώνεται πως αυτές οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω σε περίπτωση που η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου.