Πέρασε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την περιστολή του λαθρεμπορίου. Επί της αρχής του σχεδίου νόμου, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Τονίζεται ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις, όπως οι σχολάζουσες κληρονομιές και η προσέλκυση φορολογικών κατοίκων.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως η υπερψήφισή του με ευρύτερη πλειοψηφία, θα αποτελέσει μήνυμα στα κυκλώματα της λαθρεμπορίας. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, συμφώνησε πως “η έκκληση για μέγιστη δυνατή συναίνεση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι πολύ σωστή”. Εξέφρασε ωστόσο τη δυσφορία του, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που έχει θέσει το κόμμα του, με αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να αδυνατεί προς το παρόν να δώσει θετική ψήφο. “Θα πρέπει να έχουμε απαντήσεις στα θέματα που θέτουμε και όχι ειρωνείες” επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ανέφερε ότι και για να υπάρξει ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, το κόμμα του θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Παρατήρησε ωστόσο, ότι “η αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου δεν καταγράφεται στον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2021, καθώς εκεί υπολογίζονται έσοδα 15.000.000 ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου, όσα δηλαδή περιλαμβάνονταν και στους Προϋπολογισμούς του 2018 και 2019”. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κεγκέρογλου κατέθεσε τροπολογίες για την πιλοτική έως το τέλος του 2021 μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και τη διαμονή, καθώς και για την παράταση της υποχρέωσης του Δημοσίου να δημοσιεύει τις κρατικές ανακοινώσεις, διακηρύξεις, προκηρύξεις στον περιφερειακό και τον τοπικό Τύπο, η οποία που λήγει στο τέλος του έτους.
H ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, στην ομιλία της υποστήριξε μεταξύ άλλων, πως “θα πρέπει να καταπολεμηθεί η λαθρεμπορία που υπάρχει στο υγραέριο όμως ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει εξομοίωση στους φορολογικούς συντελεστές. Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως θα πρέπει να προτάσσεται η απαλλαγή των λαϊκών στρωμάτων από τη βροχή της φορολόγησης, ιδίως, σε τέτοια εμπορεύματα, πρώτης και άμεσης ανάγκης. Οι έλεγχοι στα καύσιμα θα πρέπει να γίνονταν στην πηγή. Να μην εξαντλούνται στα πρατήρια και μόνο, στο να τιμωρούνται οι διάφοροι αχυράνθρωποι που χρησιμοποιούνται από τα κυκλώματα, αλλά μέσα στις αποθήκες, στις μεγάλες εταιρείες καυσίμων και στα διυλιστήρια”.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, εκτίμησε πως “το κράτος δεν μπόρεσε να περιορίσει το λαθρεμπόριο γιατί δεν είχε μια ολοκληρωμένη στρατηγική, αλλά προχωρούσε με ημίμετρα, αναβολές και παρατάσεις όπως με το σύστημα εισροών εκροών. Το σύστημα αυτό έχει «σπάσει» από τους επιτήδειους, ενώ δεν είναι καθετοποιημένο ακόμα και λειτουργεί τοπικά. Όσα μητρώα και εάν προβλέψουμε, αν δεν λάβουν υπόψη την τελευταία τεχνολογία, δεν θα είναι αποτελεσματικά”, υποστήριξε.
Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25, Γιώργος Λογιάδης, παρατήρησε πως “οι ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης έχουν τεθεί σε συγκεκριμένα βλαβερά για το περιβάλλον ή την υγεία προϊόντα, και έχουν το χαρακτήρα της αποτροπής της αγοράς τους αλλά και της αντιστάθμισης – γι’ αυτό τα έσοδα αυτής της φορολόγησης θα πρέπει να κατευθύνονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία 11 χρόνια, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, κατευθύνονται στους δανειστές”.