Οι διαπραγαμτεύσεις για τους όρους που θα διέπουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, έχουν σκαλώσει εδώ και καιρό, με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να παίρνει πρωτοβουλία σήμερα προκειμένου να υπογραφεί συμφωνία μέχρι την Πέμπτη. Ωστόσο η στάση αυτή των Βρυξελλών δεν βρίσκει σύμφωνα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία, που θεωρούν ότι μία τέτοια συμφωνία παραδίδει περισσότερα από όσα πρέπει στην Βρετανία. Ο γρίφος του Brexit αποκτά περισσότερους από δύο παίκτες και δεν φαίνεται να είναι εύκολη μία διέξοδος.
Οι Βρυξέλλες θέλουν γρήγορη συμφωνία
Σύμφωνα με το AFP, και όπως μεταδίδει το in.gr, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «θέλει συμφωνία» και έστειλε στο Λονδίνο μία από τις στενότερες συνεργάτιδές της, την Γαλλίδα Στεφανί Ριζό, «για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, με υποχωρήσεις που κινδυνεύουν να ξεπεράσουν ό,τι έχει γίνει αποδεκτό από τα κράτη μέλη», εξήγησαν οι πηγές.
«Η Γαλλία δεν θα αποδεχθεί μία συμφωνία για το Brexit που δεν σέβεται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρο μετά την συνάντησή τους στο Παρίσι.
Δυσαρέσκεια από Γαλλία και Βέλγιο
Ο πρόεδρος της Γαλλίας προειδοποίησε ότι το Παρίσι παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία των διαπραγματεύσεων σε σχέση με τους όρους των εμπορικών συναλλαγών και την αλιεία. Ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι σημαντική η επίτευξη συμφωνίας , αλλά «όχι με οποιοδήποτε κόστος».
Η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Σάββατο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρείται «παρακινδυνευμένη»: ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ «δεν θα έχει πλέον τον έλεγχο και οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται από το γραφείο της προέδρου», δήλωσε πηγή που πρόσκειται στην διαπραγματευτική διαδικασία.
«Υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατών μελών για το ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει συμφωνία και η αντίληψη είναι ότι αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε άλλη πηγή.
Η Στεφανί Ριζό, η απεσταλμένη για την «στήριξη» του Μπαρνιέ, «είναι ατού, διότι γνωρίζει πολύ καλά τον φάκελο», δήλωσαν άλλες πηγές. Στέλεχος του γραφείου της φον ντερ Λάιεν ανήκε στην υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ ομάδα που διαπραγματεύθηκε την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση.
Πολλές πηγές δηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προόδευσαν πολύ κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, αλλά χθες επιταχύνθηκαν και υποχωρήσεις προτείνονται για να υπάρξει συμφωνία. Στόχος είναι οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν την Πέμπτη: «Είτε θα υπάρξει συμφωνία, είτε θα είναι το τέλος», εξήγησε μία πηγή.
Η Στεφανί Ριζό και ο Μισέλ Μπαρνιέ γνωρίζουν τις κόκκινες γραμμές των κρατών», βεβαιώνει εσωτερική στις διαπραγματεύσεις πηγή. Ομως τα κράτη «φοβούνται ότι θα βρεθούν στην θέση να πουν «όχι» στην προτεινόμενη συμφωνία, με τον κίνδυνο διαίρεσης», εξήγησε άλλη ευρωπαϊκή πηγή.
Ο Μακρόν και τα συμφέροντα της Γαλλίας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους όρους του εμπορίου και την αλιεία στις συνομιλίες που αφορούν τη συμφωνία του Brexit, προσθέτοντας ότι διακυβεύονται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας.
«Η Γαλλία δεν θα δεχθεί μια συμφωνία του Brexit που δεν θα σέβεται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.
Ναι στην συμφωνία αλλά όχι με κάθε τίμημα
Ο Ντε Κρο δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία είναι «στα τελευταία λεπτά ενός ποδοσφαιρικού αγώνα» σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το Brexit, προσθέτοντας ότι θεωρεί σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα.
Η νέα Βρετανίδα πρέσβειρα στη Γερμανία, Τζιλ Γκάλαρντ , αναμένει επιτυχία στις διαπραγματεύσεις για μια νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ εν όψει Brexit.
«Είμαι αισιόδοξη και πεπεισμένη ότι θα υπάρξει συμφωνία. Αλλά πρέπει επίσης να πω με σαφήνεια ότι το status quo στο ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων στη Βόρεια Θάλασσα δεν είναι αποδεκτό από τη βρετανική κυβέρνηση. Και σε θέματα, όπως είναι οι επιδοτήσεις και η συμμόρφωση με τις περιβαλλοντικές και εργασιακές ρυθμίσεις, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι πρέπει να αναλάβουμε δεσμεύσεις που δεν εκπληρώνουν τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει τη συμφωνία και είναι έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς. Αλλά και η ΕΕ πρέπει επίσης να μετακινηθεί με τη σειρά της», τόνισε η Τζιλ Γκάλαρντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Rheinische Post».