Στον απόηχο των καταγγελιών για τη διπλή καταγραφή κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας το «καυτό» αυτό θέμα, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και να έρθουν όλα στο φως.
Υποστήριξε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο όσον αφορά την πανδημία στην Ελλάδα, ενώ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να συζητήσουν για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου πριν τις 6 Δεκεμβρίου. Διαβάστε τι είπε ο Διονύσης Καλαματιανός στον Δημήτρη Τάκη:
Για το θέμα με τις καταγγελίες περί παράλληλου συστήματος καταγραφής που ο ΣΥΡΙΖΑ «σηκώνει» από την ώρα που υπήρξαν τα σχετικά δημοσιεύματα:
«Δυστυχώς, η πανδημία ξέφυγε από τον έλεγχο και η κατάσταση είναι δραματική. Έχουμε χιλιάδες κρούσματα, διασωληνωμένους και, δυστυχώς, ανθρώπινες απώλειες. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλο το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων δίνουν καθημερινά τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να σώσουν ζωές. Είναι πραγματικά τιτάνια, είναι συγκινητική η προσπάθειά τους. Οι ίδιοι δηλώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την απελπισία τους για τις συνθήκες που επικρατούν στο Σύστημα Υγείας εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης. Οι πολίτες αγωνιούν, δεν ξέρουν αν θα βρουν κρεβάτι σε περίπτωση που τους συμβεί κάτι.
Τώρα, πράγματι προέκυψε από τα δημοσιεύματα του Τύπου της Κυριακής, και από δημοσιεύματα εφημερίδων που δεν είναι φιλικές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτημα με το θέμα της διπλής καταγραφής κρουσμάτων. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο ΕΟΔΥ να δίνει ελλιπή στοιχεία στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα κρούσματα, τη διασπορά του ιού, τον επιπολασμό της νόσου κτλ.
Το μείζον ζήτημα εδώ είναι αν κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή και την υγεία των πολιτών ελήφθησαν με βάση εσφαλμένα ή ελλιπή στοιχεία. Δηλαδή αν όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες ήταν αυτά που έπρεπε να είναι για να βγάλουν τις αποφάσεις τους.
Γιατί με βάση αυτές παίρνονται και οι πολιτικές αποφάσεις και για lockdown και για άλλες ενέργειες. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα που πρέπει να αξιολογήσει και η Δικαιοσύνη που ασχολείται με το θέμα αυτό και καλώς κάνει γιατί είναι τεράστιο ζήτημα.
Αν προέκυψε τέτοιο ζήτημα, πρέπει να το βρει η Δικαιοσύνη. Είναι ο λόγος για να φαίνονται λιγότερα τα κρούσματα, είναι για τον έλεγχο της πληροφόρησης, δεν το ξέρουμε αυτό. Θα το δείξει η δικαστική έρευνα. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι πολύ αρνητικό, αν τελικά συνέβαινε αυτό το πράγμα. Υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο. Υπάρχει το ζήτημα της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους επιστήμονες».
Για το αν υπάρχει και ζήτημα με γιατρούς μέσα στην Επιτροπή που γνώριζαν κάτι τέτοιο ή δέχονταν πιέσεις:
«Εδώ χρειάζεται διαφάνεια, έρευνα και να έρθουν όλα στο φως. Να δοθούν τα πρακτικά της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, το ζητάμε πάρα πολύ καιρό. Να δούμε τι λένε και τι έλεγαν οι ειδικοί. Τι πρότειναν, για παράδειγμα, όταν είχαμε το άνοιγμα του τουρισμού, για το άνοιγμα των σχολείων, τι πρότειναν για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αν υπάρχουν αυτή την στιγμή διπλά βιβλία. Τα πρακτικά, λοιπόν, της Επιτροπής άμεσα να έρθουν στη Βουλή. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».
Για το αν υπάρχει φόβος να «ακυρωθεί» η Επιτροπή αν βγουν στο φως οι συζητήσεις και οι διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων:
«Το αντίθετο. Πιστεύω ότι αν τα πρακτικά έρθουν στο φως και δει όλος ο κόσμος τι συζητήθηκε, πώς πάρθηκαν οι αποφάσεις, τη θέση του καθένα επιστήμονα, θα διαφωτιστεί η υπόθεση και δεν θα υπάρχουν σκιές. Γιατί αυτή τη στιγμή, λόγω και των δημοσιευμάτων, που καλά κάνανε και το αναδείξανε το θέμα, υπάρχει ένα ζήτημα εμπιστοσύνης. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε. Και εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση, το έχουμε κάνει με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Δεν κάνουμε λαϊκίστικη αντιπολίτευση, κάνουμε μια αντιπολίτευση με εποικοδομητικές προτάσεις από την πρώτη στιγμή της πανδημίας.
Πάντα η αποκάλυψη της πραγματικότητας βοηθάει στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, να έχει πίστη ο κόσμος για το τι συμβαίνει και να ενεργούν υπεύθυνα και σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Δεν πρέπει να αφήνουμε να τρωθεί το κύρος των ειδικών».
Για το ότι πολλοί πολιτικοί λένε ότι πρέπει να δώσουν το παράδειγμα με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό:
«Όταν θα έρθει η ώρα και με τη διασφάλιση όλων των πρωτοκόλλων, καλό είναι να δώσουμε εμείς πρώτοι το καλό παράδειγμα. Είμαστε στη διάθεση όλων για να προχωρήσουμε σε τέτοιες ενέργειες.
Για τις εκδηλώσεις για τη μνήμη του δολοφονημένου Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου:
«Εμείς, όπως και στον εορτασμό του Πολυτεχνείου που ακολουθήσαμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα τιμήσαμε την ημέρα, τιμήσαμε τη μνήμη των αγωνιστών και των ηρωικώς πεσόντων στο Πολυτεχνείο, αντίστοιχα προτείνουμε και αντίστοιχα θα πράξουμε και σε άλλες τέτοιες επετείους τιμής προς αγωνιστές ή οτιδήποτε άλλο.
Αυτό που πρέπει να πούμε, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση σε τέτοιες συνθήκες θα έπρεπε να επιθυμεί τον δημοκρατικό διάλογο και τις δημοκρατικές συναινέσεις. Δυστυχώς, βλέπουμε, όπως είδαμε και στις προηγούμενες μέρες του Πολυτεχνείου, να επιδιώκει η κυβέρνηση την όξυνση, την ένταση, την αντιπαράθεση, τη σύγκρουση. Επέλεξε και στο Πολυτεχνείο την αυταρχική, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική απαγόρευση συγκεντρώσεων. Εμείς το καταγγείλαμε αμέσως.
Εγώ πιστεύω ότι με συναινετικό τρόπο, με δημοκρατικό διάλογο, με προσπάθεια για να βρεθούν κοινές λύσεις, όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η βία και η καταστολή δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα. Δεν είναι η λύση όργανα της τάξης να χτυπούν, να ρίχνουν χημικά, να προπηλακίζουν ακόμα και βουλευτές. Τα είδαμε αυτά την ημέρα του Πολυτεχνείου και είναι πολύ αρνητικά φαινόμενα. Ξυλοκοπήθηκε και οικογένεια εκείνη την ημέρα. Δεν πρέπει να αφήνει η κυβέρνηση ακραίες συμπεριφορές και από τα όργανα της τάξης, από συγκεκριμένη μερίδα των οργάνων της τάξης. Οι περισσότεροι τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους και προστατεύουν τον πολίτη.
Και στο Πολυτεχνείο αυτή ήταν η πρότασή μας. Δημοκρατικές συναινέσεις, αποφάσεις κοινής αποδοχής, να τιμηθεί η επέτειος. Εμείς το καταθέτουμε αυτό στον δημόσιο διάλογο και αναμένουμε τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, του αρμόδιου υπουργού, του κ. Χρυσοχοΐδη για να δούμε όλες τις λεπτομέρειες».