Ελλάδα

Ελλάδα lockdown: Τα αρνητικά αποτελέσματα του Νοεμβρίου δίνουν παράταση Δεκεμβρίου

Ελλάδα παραμένουν τα νούμερα που ανακοινώνονται στο μέτωπο της πανδημίας, με τους νεκρούς καθημερινά να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τους 100 και τις διασωληνώσεις σε απαγορευτικά για τις αντοχές του συστήματος επίπεδα.

Αυξάνονται συνεχώς οι μεταβλητές της πολύπλοκης εξίσωσης που καλείται να λύσει η κυβέρνηση για την άρση του lockdown, με το μονοπάτι της εξόδου από την καραντίνα να γίνεται συνεχώς πιο δύσβατο.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας αποκαλύπτουν την αντοχή του κοροναϊού, παρά τα μέτρα και τις απαγορεύσεις. Ο φονικός ιός δείχνει να αντέχει, κάτι που φάνηκε και από τα σημερινά κρούσματα, τα οποία έφτασαν ξανά σε αριθμούς πάνω από 2.000. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι οποιεσδήποτε προσδοκίες για άνοιγμα της οικονομίας.

Αυτό που είναι δεδομένο, είναι πως μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση του lockdown. Αυτό που ακόμη βρίσκεται υπό σκέψη είναι αν η καραντίνα θα παραταθεί για μία ή δύο εβδομάδες ακόμη. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες φαίνεται να προκρίνεται η παράταση των 14 ημερών, πράγμα που κάνει ξεκάθαρο το γεγονός ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα με… SMS στο 13033.

Όπως αναφέρει το MEGA, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το εάν θα ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις 14 Νοεμβρίου, καθώς και τα κομμωτήρια.

Καλύτερη εικόνα για το «μονοπάτι» εξόδου από το lockdown θα έχουμε, κατά πάσα πιθανότητα, την Παρασκευή, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το νέο μοντέλο αυτού του ιδιότυπου lockdown, με το οποίο θα μάθουμε να ζούμε από δω και πέρα. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ενδέχεται να ακολουθήσουν ανακοινώσεις υπουργών, όπου θα εξειδικεύσουν τα μέτρα.

Σενάρια για μερικό άνοιγμα

Η ημερομηνία άρσης του lockdown δείχνει καθημερινά να απομακρύνεται. Κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες διατυπώνουν, πλέον, ξεκάθαρα ότι και τα Χριστούγεννα θα εορταστούν υπό… περιορισμό.

«Το υποσύνολο της αγοράς που θα ανοίξει θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα. Τα Χριστούγεννα δεν θα προσιδιάζουν με αυτά που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Θα είναι Χριστούγεννα του αυτοπεριορισμού» είπε στο MEGA ο υπουργός επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Για τις τελικές αποφάσεις και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες οι υπουργοί παραπέμπουν στους λοιμωξιολόγους.

«Εμείς δεν θα αποφασίσουμε το άνοιγμα. Εμείς μπορεί να κάνουμε σενάρια, να λέμε πώς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν, να λέμε ποια καταστήματα πρέπει να προηγηθούν, όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε. Το κουμπί θα το πατήσει η επιτροπή» συμπλήρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πότε θα πέσουμε στα 500 κρούσματα

Το όριο για άρση των περιορισμών στην κοινωνική και οικονομική ζωή, παραμένει ο αριθμός των 500 νέων κρουσμάτων ημερησίως σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι αισιόδοξοι της επιστημονικής κοινότητας πιστεύουν ότι αυτήν την ασφαλιστική δικλείδα θα την έχουμε το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Ποια δεδομένα θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα, αναφορικά με την άρση του lockdown, μίλησε, μέσω του MEGA η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. «Τον δείκτη θετικότητας στα τεστ, ελπίζω να βαίνει μειούμενος και με επιφύλαξη θα έλεγα είναι ότι κάποιες λειτουργίες θα μπορούσαν δυνητικά να ανοίξουν, με πολλή προσοχή. Θα ήθελα να δω μελέτες για την κατάσταση σε όλη τη χώρα. Μια μελέτη με τεστ σε αντιπροσωπευτικό δείγμα όλης της χώρας» ανέφερε η ερωτηθείσα για την πορεία της νόσου στη χώρα και την έξοδο από το lockdown.

«Αν ο δείκτης είναι μειούμενος και συνεχίσει η μείωση ώστε να φτάσουμε κοντά σε 5-6% των κρουσμάτων να είναι θετικά τότε θα έλεγα ότι μερικές λειτουργίες που δεν έχουν κριθεί διεθνώς ως περιοχές υπερμετάδοσης θα μπορούσαν να ανοίξουν» σημείωσε. Όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του κοροναϊού, η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε: «δεν ξέρουμε πιο εμβόλιο θα φτάσει πρώτο, νομίζω ότι αυτό που είναι πλέον σίγουρο είναι ότι όποιο εμβόλιο εγκριθεί θα είναι ασφαλές, πλήρως ελεγμένο. Θα το κάνω το συντομότερο δυνατόν που θα το δικαιούμαι».

«Δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τους εμβολιάσουμε όλους, είτε δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια, είτε δεν θα υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό» πρόσθεσε. «Αυτό που θα είχε την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» ήταν η απάντησή της για το ποιο εμβόλιο θα προτιμούσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο