Στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα και στο πόσο αποτελεσματικά είναι τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ αναφέρθηκε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας. Ο ίδιος εκτίμησε πως περίπου 100.000 είναι οι μολύνσεις αυτά τη στιγμή στην Ελλάδα και τονίζει ότι «ο ιός είναι παντού».
«Όταν αίρεται κάποιο μέτρο, ανοίγουμε μια πόρτα για περαιτέρω διάδοση του ιού» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τούντα που μίλησε στο Mega, “δεν είμαστε σε θέση να κάμψουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το lockdown που ζούμε είναι για να αποσυμφορήσει την πίεση στα νοσοκομεία. Δεν είναι ικανό να κάμψει το δεύτερο κύμα. Δεν θα δούμε ακόμα ουσιαστική κάμψη για σημαντικό διάστημα. Γιατί κάποιοι μιλάνε για τρίτο κύμα, όταν ακόμα προσπαθούμε να τιθασέψουμε το δεύτερο κύμα; Δε θα σβήσει το δεύτερο κύμα όπως έσβησε το πρώτο την άνοιξη».
Ακόμη ο καθηγητής υπογράμμισε: «Το δεύτερο κύμα θα υποχωρήσει με τα υφιστάμενα μέτρα. Η κινητικότητα που επιτρέπεται αυτό τον καιρό και αυτή που θα αυξηθεί τα Χριστούγεννα, θα τροφοδοτήσουν το δεύτερο κύμα και δεν θα το αφήσουν να καμφθεί. Για να δημιουργηθεί συλλογική ανοσία από τον εμβολιασμό θα χρειαστούν 5-6 μήνες. Κάθε ομάδα πληθυσμού που θα εμβολιάζεται θα είναι ένα επιπλέον τοίχος στην εξάπλωση του ιού. Σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία από όσους έχουν μολυνθεί, θα οδηγήσει σε εξελίξεις ελέγχου του δεύτερου κύματος. Αλλά όχι άμεσα».
Αναφερόμενος στο τρέχον lockdown ο κ. Τούντας είπε πως αποδίδει και πως αυτό φαίνεται και από την σταθεροποίηση του αριθμού των νεκρών και των διασωληνωμένων. «Θα δούμε αυτά τα δύο κρίσιμα και σκληρά δεδομένα να κάμπτονται. Αλλά θα κάμπτονται σταδιακά» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν να βελτιώνονται έως τις 14 Δεκεμβρίου, ένα μέρος της οικονομίας θα είναι σε θέση να ανοίξει τα Χριστούγεννα, όχι η εστίαση όμως» κατέληξε.
Αναλυτικά όσα είπε:
Θυμίζουμε ότι στην χθεσινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 1.193 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 104.227, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες. Τα 4879 (4.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 27.746 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 603 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών.