Κόσμος

Oruc Reis: Επέστρεψε στην Τουρκία – Δεν ανανεώθηκε η NAVTEX

Oruc Reis: Έφτασε στην Αττάλεια αργά το βράδυ της Κυριακής μαζί με τα συνοδευτικά πλοία Αταμάν και Τζένγκις Χαν.

Στην Τουρκία και την Αττάλεια επέστρεψε το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, ύστερα από περίπου 1,5 μήνα παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα αποφάσισε να μην ανανεώσει τη NAVTEX και έτσι το πλοίο πήρε το βράδυ της Κυριακής 29 Νοεμβρίου το δρόμο της επιστροφής.

Περίπου στις 21:00, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, το τουρκικό σεισμογραφικό βγήκε από την περιοχή νότια του Καστελόριζου που είχε δεσμεύσει η Τουρκία και έβαλε πλώρη για το λιμάνι της Αττάλειας. Έφτασε εκεί μαζί με τα συνοδευτικά πλοία Αταμάν και Τζένγκις Χαν.

Υπενθυμίζεται ότι το Oruc Reis έπλεε σε ελληνική υφαλοκρηπίδα από τις 12 Οκτωβρίου και έκανε, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, έρευνες. Μάλιστα, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου έφτασε στα 6,8 ναυτικά μίλια από την Στρογγύλη, που ανήκει στο σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας είχε εκδώσει ανακοίνωση δηλώνοντας πως το Oruc Reis θα βρίσκεται στις περιοχή μέχρι τις 29 Νοεμβρίου. «Το πλοίο Oruc Reis στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων. Με τη NAVTEX αυτή θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου» ανέφερε το υπουργείο της γείτονος.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV δήλωσε χαρακτηριστικα πως «το Oruc Reis μέχρι τέλους του μήνα είναι εκεί. Αργότερα μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την περιοχή και να πάει σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί. Εμείς θέλουμε διερευνητικές επαφές. Να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών».

Η αντίδραση της Ελλάδας:

Η χώρα μας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δεν προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις και συνεχίζει να παραμένει πιστή στην ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθιστώντας παράλληλα σαφές πως για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος αυτός, η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τον σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο, να το αποδείξει σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.