Συναγερμός έχει σημάνει στο στρατόπεδο Περάματα, όπου σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, εντοπίζονται κρούσματα κοροναϊού, μεταξύ των φαντάρων.
Από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, από το πρωί και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας εντοπίστηκαν και νέα κρούσματα πέραν αυτών που είχαν επιβεβαιωθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Epiruspost, από τα σημερινά τεστ -περίπου 250- τουλάχιστον 15 είναι θετικά.
Πρόκειται κυρίως για φαντάρους που κάνουν την θητεία τους, με τους περισσότερους μάλιστα να έχουν παρουσιαστεί πρόσφατα. Μέχρι στιγμής πάντως ούτε από την Ταξιαρχία, ούτε όμως και από το Υπουργείο Άμυνας υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό θετικών κρουσμάτων και για την κατάσταση της υγείας όσων έχουν βρεθεί θετικοί.
Παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ η σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας
Τα δημοσιεύματα στον κυριακάτικο τύπο σχετικά με τα διπλά αρχεία στην καταγραφή των κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από επιστήμονες. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας θα παραστεί στην σημερινή ενημέρωση των 6μμ στο υπουργείο Υγείας για να τοποθετηθεί σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:
“Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Στη σημερινή ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας”.
Σχετικά με την ακρίβεια του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων μίλησε και η καθηγήτρια κ. Αθηνά Λινού, που επιβεβαίωσε ότι τα στοιχεία που διαθέτουμε δεν είναι επαρκή. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό σύμφωνα με την κ. Λινόυ είναι ότι το τεστ μπορούσε να γίνει μόνο για όσους είχαν την δυνατότητα να το πληρώσουν.
Η διακεκριμένη επιστήμονας τόνισε ότι για πολλούς μήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί ήταν οι πολίτες οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό με αποτέλεσμα -όπως είπε- να υπάρχουν ανακρίβειες στους αριθμούς των κρουσμάτων. Φυσικά αυτό γεννά πολλά ερωτήματα σχετικά με το πλάνο για την καταπολέμηση του ιού.
Η κα Λινού δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στα τεστ κορωνοϊού προστέθηκε μία ανισότητα. Μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι είχαν τα χρήματα. Το ίδιο συνεχίζεται και αυτήν τη στιγμή. Επίσης, υπήρχε ανακρίβεια όσον αφορά τα κρούσματα. Μετράμε τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα.
Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Δεν με πείθει αν είχαν ή όχι προβλήματα στα ένα από τα δύο αρχεία. Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία. Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω. Δεν έχουμε δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Γι’ αυτό έχουμε τόσα πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο σύστημα υγείας. Εάν το ξέραμε αυτό πριν τρεις μήνες, μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν περισσότερο προετοιμασμένοι».