Αντίστροφα μετρά η “Γηραιά Ήπειρος” για την έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου κατά της Covid-19. Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), «τις προσεχείς ημέρες» αναμένεται να γίνει το επόμενο βήμα για το σκεύασμα που θα “γλιτώσει” την ανθρωπότητα από τα “δόντια” του κορωνοϊού. Μάλιστα, όπως είναι ήδη γνωστό, η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει συμβόλαια με έξι εταιρείες έχοντας φροντίσει παράλληλα για τον δίκαιο διαμοιρασμό τους σε όλα τα κράτη – μέλη.
Την ίδια ώρα, στη σκιά της πανδημίας οι Βρυξέλλες ανακοινώνουν τη νέα φαρμακευτική στρατηγική τους.
Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, έκανε την παρουσίαση, η οποία εγκρίθηκε, ως σημαντική συνιστώσα της νέας Ένωσης Υγείας της ΕΕ. Μια νέα στρατηγική αναμενόταν ήδη να ανακοινωθεί πριν από τη νόσο COVID-19, αλλά υπό το πρίσμα της πανδημίας, μια πιο φιλόδοξη πρόταση είναι απαραίτητη. Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν τη νέα στρατηγική, η οποία υλοποιεί τα αιτήματα του Κοινοβουλίου για εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων (πρόβλημα που επιδεινώνεται από τη νόσο COVID-19) και για στροφή προς μια πιο ορθολογική χρήση των φαρμάκων και διαχείριση των φαρμακευτικών απορριμμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Αρκετοί ευρωβουλευτές τόνισαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Έθιξαν την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση της Ένωσης από τις εισαγωγές δραστικών φαρμακευτικών ουσιών από χώρες εκτός ΕΕ, μέσω της αύξηση της παραγωγής τους στην Ευρώπη και τη στήριξη της καινοτομίας στη φαρμακευτική βιομηχανία της Ένωσης.
Ορισμένα άλλα σημαντικά ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη φαρμάκων για σπάνιες νόσους για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία, η καταπολέμηση του καρκίνου, η μικροβιακή αντοχή, η διαφάνεια στις διαδικασίες εφοδιασμού φαρμάκων, οι κοινές δημόσιες συμβάσεις της ΕΕ, οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και η οριστικοποίηση της νομοθεσίας για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας.
“Πράσινο” φως για το πρόγραμμα «EU4Health».
Η φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη καλύπτει ολόκληρο τον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και ορισμένες πτυχές των συσκευών υγείας. Συνδέεται με την Πράσινη Συμφωνία και τη στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ για τα φαρμακευτικά προϊόντα στο περιβάλλον και με το σχέδιο δράσης για τη διανοητική ιδιοκτησία. Η στρατηγική σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει διάφορες νομοθετικές και μη νομοθετικές δράσεις, η οποία θα δρομολογηθεί και θα συμφωνηθεί στο Κοινοβούλιο κατά τα προσεχή έτη.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του τρέχοντος μήνα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με το πρόγραμμα «EU4Health», αφού εξασφάλισε τριπλασιασμό του προϋπολογισμού σε 5,1 δις ευρώ στον συμβιβασμό για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.