Κινηματογραφικό σκηνικό θυμίζει η ληστεία στο Νέο Ψυχικό, καθώς το περιεχόμενο θυρίδων έχει κάνει «φτερά». Μετά την αρχική καταγγελία, έγινε γνωστό ότι έχουν παραβιαστεί και άλλες θυρίδες στην τράπεζα. Οι αρχές προσπαθούν να βρουν το στοιχείο εκείνο που θα τους βοηθήσει να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης.
Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με το in.gr, στις 13 Νοεμβρίου όταν μια γυναίκα, μέλος γνωστής οικογενείας των βορείων προαστίων, παρουσιάστηκε στο Α.Τ. Ψυχικού και κατήγγειλε ότι έχει παραβιαστεί η θυρίδα που διατηρούσε και οι δράστες άρπαξαν 42.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα αξίας 3.000.000 ευρώ.
Λίγο αργότερα εμφανίζεται και δεύτερη καταγγελία η οποία αφορούσε στο ίδιο τραπεζικό υποκατάστημα καθώς από μια άλλη θυρίδα είχαν «κάνει φτερά» κοσμήματα αξίας 1.000.000 ευρώ και 75 χρυσές λίρες, ενώ ακολούθησαν δύο ακόμα περιστατικά.
Επαγγελματισμός των δραστών – Καταθέσεις υπαλλήλων και παρακολούθηση των καμερών
Οι αρχές «βλέπουν» δράστες που έδρασαν με απολυτό επαγγελματισμό, ενώ μεγάλα ερωτήματα δημιουργούνται από το γεγονός ότι γνώριζαν τους χώρους της τράπεζας. Μάλιστα, η εν λόγω υπόθεση διαβιβάστηκε από το τμήμα του Ψυχικού στα κεντρικά της Ασφάλειας ενώ στον κύκλο των ερευνών έχει μπει και ειδικός πραγματογνώμονας προκειμένου να αποφανθεί πώς, πότε και με ποιο τρόπο έγινε η παραβίαση των θυρίδων.
Οι αναλυτές της Ασφάλειας, σύμφωνα με το Mega, αναζητούν το στοιχείο που θα ξεκλειδώσει την υπόθεση. Όλοι οι υπάλληλοι που εργάζονται στο υποκατάστημα θα χρειαστεί να καταθέσουν στις αρχές, ενώ το υλικό από τις κάμερες θα μπει στο μικροσκόπιο.
Τι προβλέπει ο νόμος για κλοπή περιεχομένου θυρίδας
Τυχόν κλοπή του περιεχομένου μιας θυρίδας δεν αποζημιώνεται από την τράπεζα, αφού οι τράπεζες δεν γνωρίζουν τι περιεχόμενο έχουν οι θυρίδες αλλά ούτε και την αξία αυτού. Συνεπώς, είναι στη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας αν θα αποζημιώσει τα θύματα της κλοπής, ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι με βάση ποια αξία αντικειμένου θα υπολογιστεί και θα δοθεί η αποζημίωση. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα περιεχόμενα των θυρίδων ασφαλίζονται από αρμόδιες εταιρείες, ωστόσο εκεί τα κόστη είναι πολύ υψηλά. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 θυρίδες.