Ελλάδα

Lockdown Ελλάδα: Επιμένει το δεύτερο κύμα της πανδημίας – Πάνω από 25 χιλιάδες τα ενεργά κρούσματα

Lockdown Ελλάδα: Η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε την εκτίμηση στη χθεσινή ενημέρωση ότι υπάρχουν 25 χιλιάδες ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Κυβερνητικό στέλεχος μίλησε για παράταση των μέτρων μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Ο κομβικός αριθμός που πρέπει να υπάρξει για τη χαλάρωση των μέτρων.

Οι ειδικοί ανησυχούν για την επιμονή που δείχνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, παρά το lockdown και τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν παρθεί. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Βάνας Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση (27/11) για τον κορωνοϊό, που χρησιμοποίηση αυτή ακριβώς την έκφραση: «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει».

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ξεκίνησε την ομιλία της μεταφέροντας την ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την Παρασκευή: «σημειώθηκαν 2.013 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σήμερα είναι 607, ενώ ακόμα 101 συνάνθρωποί μας χάθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα ανακοινώνονται 545 νέα κρούσματα. Επίσης, υψηλός αριθμός κρουσμάτων αναφέρεται στην Αττική με 319 και στη Λάρισα με 106 κρούσματα, ενώ αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των 93 κρουσμάτων στις Σέρρες και 80 στη Μαγνησία το τελευταίο 24ωρο. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει. Στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 12 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότεροι από 307.000 θάνατοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και με βάση τα δεδομένα των τελευταίων 14 ημερών, η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση με βάση τα νέα κρούσματα και στη 16η θέση με βάση τη θνητότητα. Παραμένουμε, λοιπόν, με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τους επιδημιολογικούς δείκτες της τελευταίας εβδομάδας, της εβδομάδας που μας πέρασε, παρουσίασαν στην Επιτροπή μας εχθές τόσο η κυρία Κοντοπίδου εκ μέρους του ΕΟΔΥ, όσο και ο καθηγητής κύριος Τσιόδρας και τους ευχαριστούμε πολύ».

25 χιλιάδες τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Στη συνέχεια έδωσε ένα θετικό στοιχείο, αλλά μίλησε και για τα ενεργά κρούσματα, ένα ανησυχητικό νούμερο: «Και ναι, η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο. Υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε παραπάνω από 25.000 ενεργά κρούσματα στα χώρα μας.

Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε όντως μείωση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στην επικράτεια ο μέσος όρος των κρουσμάτων καθ’ όλη την εβδομάδα βρίσκεται κοντά στις 2.000 κρούσματα ανά μέρα. Στην Αττική είναι κάτω από 400 νέα κρούσματα την ημέρα και στη Θεσσαλονίκη κάτω από 600. Όλα αυτά είναι ευχάριστα, αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε.

Επίσης, βλέπουμε ακόμα και σήμερα, 3 εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, σε κάποιες περιοχές της χώρας μας να αυξάνουν τα κρούσματα. Πιθανολογείται ότι, τουλάχιστον εν μέρει, αυτό οφείλεται σε κάποιες συρροές κρουσμάτων σε διάφορες κλειστές δομές που επιβαρύνουν το επιδημιολογικό χάρτη σημαντικά.

Επίσης, σημειώνεται μία αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, που σήμερα υπολογίζεται στα 48 χρόνια. Το ποσοστό των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό. Έχουμε περίπου 3.200 νέα κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα, γεγονός που σημαίνει ότι το Ε.Σ.Υ. θα συνεχίσει να πιέζεται. Και αυτή η πίεση του συστήματος Υγείας παραμένει κρίσιμη και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας».

Τι ανέφερε για την πίεση στο ΕΣΥ

Για την κατάσταση του ΕΣΥ η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα Νοσοκομεία μας, έχουμε μία σταθεροποίηση. Σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και οι περισσότεροι από το 1/4 αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Με βάση όμως τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, αναμένουμε μία μείωση των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία μέσα στην προσεχή εβδομάδα.

Όλοι γνωρίζετε την πληρότητα των ΜΕΘ, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Και είδαμε για πρώτη φορά αυτές τις ημέρες αεροδιακομιδή ασθενών. Στην επικράτεια η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ είναι στο 88%. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, που όμως βασίζονται στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, περίπου 1.600 συνάνθρωποί μας θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστεί να κάνουν περίπου 250 άτομα.

Δυστυχώς οι απώλειες ανθρώπων συνεχίζουν να αυξάνονται στη χώρα μας και υπολογίζουμε κατά μέσο όρο έχουμε 85 θανάτους την ημέρα, κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Συμπερασματικά λοιπόν, αν και έχουμε μια σαφή μείωση στα νέα κρούσματα, αυτό συμβαίνει με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που περιμέναμε. Το δεύτερο πανδημικό κύμα δεν λέει να μας αφήσει και δυστυχώς αναμένουμε μια συνεχιζόμενη πίεση στο Ε.Σ.Υ. τις επόμενες 7-14 μέρες. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην Επιτροπή μας και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Η πίεση στις ΜΕΘ της χώρας αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις μας».

Τέλος, αναφέρθηκε στην  κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά την πανδημία: «Στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων δημοσίευσε ένα προβλεπτικό μοντέλο για το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την άρση των μέτρων. Προέβλεψε, λοιπόν, ότι μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση και νοσηλειών και θανάτων. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που είναι εκεί έξω μέσα στις πόλεις μας και όχι μόνο και συνεπώς, όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε, τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε την αναζωπύρωση της επιδημίας.

Αντίθετα, αν η άρση των μέτρων συμβεί αφού έχει μειωθεί περαιτέρω η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει και με χαμηλότερο ρυθμό. Δυστυχώς, η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων είναι απαραίτητη. Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας, χωρίς όμως να μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας».

«Πιθανή η παράταση του μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου»

Θυμίζουμε ότι ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση του lockdown στις 26 Νοεμβρίου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όμως, σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε στον ΣΚΑΙ, υπάρχει η περίπτωση της παράτασης για μια ακόμα εβδομάδα, να φτάσουμε δηλαδή στις 14 Δεκεμβρίου.

«Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα», είπε στο κανάλι του Φαλήρου, το κυβερνητικό στέλεχος. «Πριν τις 14 Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να ανοίξει η χώρα, θα ισχύσει το απαγορευτικό, με εξαίρεση, ίσως, δημοτικά και νηπιαγωγεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, πρόθεση της κυβέρνησης είναι το ενιαίο άνοιγμα της χώρας, και όχι άνοιγμα «διαφορετικών ταχυτήτων». Δυο παράγοντες θα κρίνουν τις οριστικές αποφάσεις. Αφενός ο αριθμός των κρουσμάτων, αφετέρου η πίεση στο ΕΣΥ.

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος της επομένης εβδομάδας. Θα εξεταστεί και αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις ή επιπλέον περιορισμοί για κάποια περιοχή. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό σε 18 περιοχές της επικράτειας, σε σύνολο 74, προειδοποίησε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο