Σε άλλη μια δύσκολη μέρα για την Ελλάδα όσον αφορά την πανδημία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη.
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν μέσω κορωνοϊού, τόνισε ότι οι πολιτικοί πρέπει να δώσουν το παράδειγμα για τον εμβολιασμό και ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στους βουλευτές Εύβοιας να κάνουν μαζί το εμβόλιο. Διαβάστε τι είπε ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης στον Δημήτρη Τάκη:
Για το πώς θα πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, με αφορμή ορισμένα από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis:
«Είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος να πείσουμε τον κόσμο, εμείς κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης και αυτό νομίζω ότι κάνουμε, ότι το μεγάλο πρόβλημα που ζει η ανθρωπότητα είναι ότι βρεθήκαμε σε μία πανδημία. Τη χειρότερη των 100 τελευταίων χρόνων. Αν κοιτάξουμε τον κόσμο στα μάτια, δώσουμε εμείς το καλό παράδειγμα και εμβολιαστούμε, θα γίνει. Γιατί είμαστε πρόσωπα που εκπροσωπούμε κόσμο, που εκλεγήκαμε από κόσμο και πρέπει να κάνουμε αυτό που μερικές φορές ξεχνάμε εμείς οι πολιτικοί, να δίνουμε το παράδειγμα. Όπως πολλοί καλά έκαναν γιατροί και ασχολούμενοι στις υγειονομικές μονάδες και διέθεσαν τον εαυτό τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ιδίως στις περιοχές που πλήττονται.
Όταν εμείς πρώτοι δώσουμε το παράδειγμα και είμαστε σαφείς τι πρέπει να γίνει, νομίζω ότι θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα και θα μπορέσει και κάποιος που το σκέφτεται είτε δικαιολογημένα είτε λιγότερο δικαιολογημένα, να το κάνει. Εγώ καταλαβαίνω και κάποιους που είναι προβληματισμένοι και όχι αρνητές. Είναι λογικό με τις αντικρουόμενες πληροφορίες, με το διαδίκτυο.
Πάντα, βέβαια, στις ανθρώπινες κοινωνίες, θα υπάρχουν και κάποιοι που θα διαφέρουν τελείως. Όμως, για τους ανθρώπους που προβληματίζονται για τη διαδικασία του εμβολίου, θα έλεγα και κάτι πρωτότυπο. Οι συνάδελφοι όλων των κομμάτων στους νομούς που εκλεγόμαστε, εγώ δηλαδή μαζί με τους βουλευτές Εύβοιας, να το κάνουμε όλοι μαζί ως παράδειγμα. Να πάμε στο καινούργιο νοσοκομείο της Χαλκίδας, να κάνουμε τον εμβολιασμό πρώτοι και όλοι μαζί για να δείξουμε ένα μήνυμα ενότητας. Είναι μια ωραία ιδέα».
Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κάποια εκστρατεία ενημέρωσης για αυτό το θέμα:
«Το πρόβλημα που θα υπάρξει από ό, τι καταλαβαίνω είναι η παραγωγή των εμβολίων, να μπορέσουν να φτάσουν έγκαιρα. Γιατί οι εταιρείες και τα εργοστάσια που παράγουν τις δόσεις έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες. Προφανώς και έχουν υπερβάλλει εαυτούς, αλλά θα είναι ένα πρόβλημα τόσο η παραγωγή γιατί μιλάμε για πολύ μεγάλες ποσότητες, όσο και ο τρόπος του εμβολιασμού που θα τον αποφασίσει η κυβέρνηση μαζί με τους ειδικούς.
Είναι θετικό ότι είμαστε στην ομπρέλα της ΕΕ. Το ζήτημα είναι να έρθουν γρήγορα οι περισσότερες δόσεις και να γίνει ο εμβολιασμός με τακτικό ρυθμό. Εμείς σε κάθε βήμα που μας δίνεται, οφείλουμε να το επικοινωνούμε, οφείλουμε να κάνουμε και καμπάνια αν και δεν το έχουμε συζητήσει ακόμα. Νομίζω ότι όταν έρθει ο καιρός θα το κάνουμε, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα. Χαίρομαι που και ο κ. Βαρουφάκης το είπε προχθές. Νομίζω ότι όλα τα κόμματα θα το αγκαλιάσουν και θα προσπαθήσουν ο καθένας με τους τρόπους επικοινωνίας που έχει να φτάσει σε ευρύτερο κοινό και να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα. Αν δεν τελειώσουμε με αυτόν τον εφιάλτη που ζούμε, δεν θα μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα».
Για το αν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει σε αυτό:
«Νομίζω ότι πρέπει να παίξει ρόλο αμέσως μετά τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας. Αν θέλουμε να είμαστε πρακτικοί και αποτελεσματικοί, πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού. Έχει τις δυνατότητες, και όχι μόνο σε επικοινωνιακή βάση, αλλά ιδίως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της επαρχίας θα πρέπει να μπουν μπροστά. Πρέπει να ληφθεί μια πρωτοβουλία από την ΚΕΔΕ και το υπουργείο Εσωτερικών, και θα είναι πρότασή μας τον επόμενο καιρό αυτό, οι Δήμοι να προσφέρουν βοήθεια σε συνεργεία του ΕΟΔΥ ή και άλλων αρμόδιων φορέων, να έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο στα νησιά και τις ορεινές περιοχές».
Για την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στον καιρό της πανδημίας:
«Η δική μας η στάση, αλλά και της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο ξεκίνημα της πανδημίας ήταν απόλυτα συναινετική. Οι τόνοι ανέβηκαν όχι για αντιπολιτευτικούς λόγους. Ο λόγος που έγινε ήταν δύο πράγματα. Πρώτον, παραλείψεις και σπατάληση του χρόνου όταν άνοιξε η οικονομία και ο τουρισμός. Και δεύτερον όλα τα κόμματα έχουν προτείνει στον πρωθυπουργό να ζητήσει τη βοήθεια όλου του πολιτικού συστήματος τουλάχιστον στο κομμάτι της υγείας. Δεν είπαμε να συνδιαμορφώσουμε το επόμενο οικονομικό πρόγραμμα. Μου είναι ανεξήγητη η στάση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης».
Για την πρόταση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής:
«Η κυβέρνηση έχει πει ότι στο κομμάτι της υγειονομικής διαχείρισης έχει την ομάδα των ειδικών και αποφασίζει με βάση τα στοιχεία που τους δίνουν. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι αν υπήρχε αυτό, αν και δεν γίνεται συχνά, θα υπήρχε μια ευρεία ενημέρωση στα πολιτικά κόμματα. Δεν μιλάμε για συγκυβέρνηση. Την απόφαση αντί να την πάρει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ, θα την έπαιρνε ο άλλος υπουργός Υγείας. Το πρόβλημα δεν είναι αυτός καθαυτός ο υπουργός, είναι όταν έχεις ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως και στα εθνικά, φτιάχνεις μια δομή υπουργείου που θα είναι κοινής αποδοχής. Όχι για να συναποφασίζει, αλλά για να υπάρχει ενημέρωση για τα κόμματα και ευρύτερες συναινέσεις».