Σήμερα Πέμπτη 26 Νοεμβρίου πραγματοποιείται η πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών με κορωνοϊό από τη Βόρειο Ελλάδα στην Αθήνα με C-130. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με τις πληροφορίες και αναχωρούν τώρα οι τρεις άνδρες που διακομίστηκαν από το νοσοκομείο της Δράμας στο Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας, προκειμένου να διασωληνωθούν εκ νέου και να πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους στην πρωτεύουσα.
Όπως αναφέρει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος στο grtimes, «ήρθαν τρεις άνδρες σήμερα το πρωί από τη Δράμα. Έχουν ήδη μπει σε κάψουλες, έχουν διασωληνωθεί, και αναχωρούν από λεπτό σε λεπτό από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με τα C-130 για Αθήνα». Σύμφωνα με τον κο Κλειτσιώτη, η πληρότητα αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας είναι στο 100%.
Ωστόσο υπάρχουν κενές κλίνες Covid-19 εκτός ΜΕΘ με τον ίδιο να εμφανίζεται αισιόδοξο, αναφέροντας ότι τις τελευταίες ημέρες προκύπτει μία επιπεδοποίηση της κατάστασης. Από την άλλη, αναγνωρίζει την ανάγκη για επιπλέον προσωπικό, αν και τονίζει ότι νοσηλευτές και γιατροί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, καταφέρνοντας να περιθάλπουν επαρκώς τα περιστατικά Covid-19 του νοσοκομείου.
Ποιοι είναι οι πρώτοι ασθενείς με κορωνοϊό που μεταφέρονται με C-130 στην Αθήνα;
Όπως εξηγεί στο grtimes ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για τους τρεις άνδρες που μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Αθήνας όσο και για την κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας, «πρόκειται για τρείς άνδρες διασωληνωμένους, ηλικίας μεταξύ 50 με 60 ετών».
«Ήρθαν από τη Δράμα και βρίσκονται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκαν τα νοσοκομεία της Αθήνας για τη διακομιδή τους, είναι επειδή και η Θεσσαλονίκη αλλά και η Θεσσαλία έχουν 100% πληρότητα σε ΜΕΘ. Σήμερα, ξεκίνησαν τις εφημερίες τους τα νοσοκομεία στη Βόρειο Ελλάδα, με καμία διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ», τονίζει.
Και συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος αναφερόμενος στην κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας, «γίνεται ένας χαμός. Έβαζαν θετικά και αρνητικά κρούσματα μαζί, λόγω πληρότητας. Υπάρχει μία κεντρική παροχή οξυγόνου, η οποία δεν αρκεί για να καλύψει τον αυξημένο αριθμό των ασθενών. Ανέπτυξαν κλίνες, στις οποίες απαιτείται φυσικά οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε οξυγόνο, ενώ αυτό δεν αρκεί».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Δράμας Γιάννη Παπαδόπουλο, οι 3 εν λόγω ασθενείς οι οποίοι αναγκάστηκαν να διακομιστούν στην Αθήνα, νοσηλεύονταν με φορητούς αναπνευστήρες για ένα 24ωρο, ενώ όταν κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή τους σε ΜΕΘ, το μοναδικά νοσοκομεία τα οποία είχαν διαθεσιμότητα βρέθηκαν στην Αθήνα.
Η Δράμα έχει φοβερό πρόβλημα – «Το 1/4 των πολιτών είναι θετικοί στον ιό»
«Η κατάσταση στο νοσοκομείο δεν είναι καλή. Έχουμε 100% πληρότητα σε ΜΕΘ. Στο δικό μας νοσοκομείο, η ΜΕΘ απλής νοσηρότητας μετατράπηκε σε ΜΕΘ Covid-19 προ 10 ημερών, και σήμερα είναι πλήρης. Νωρίτερα, όλα τα περιστατικά Covid-19 που χρειάζονταν ΜΕΘ, μεταφέρονταν σε νοσοκομεία αναφοράς, αλλά η ανάγκη μας ώθησε να μετατρέψουμε και τις δικές μας ΜΕΘ σε Covid-19», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος στο grtimes.
«Το σημαντικό, είναι να μην αναπτυχθεί 4η κλινική Covid-19 στο Νοσοκομείο της Δράμας. Δεν έχουμε προσωπικό για να εξυπηρετήσει. Έχουμε μόνο 4 παθολόγους, οι οποίοι εξυπηρετούν 130 ασθενείς. Σκεφτείτε ότι οι κλίνες είναι 140 και δεν πέφτουμε καθημερινά κάτω από 130 ασθενείς. Δεν αρκεί να ανοίγεις κλινικές χωρίς προσωπικό! Ήδη το υγειονομικό προσωπικό, εργάζεται 10 και 12 ώρες την ημέρα, διότι δε γίνεται να αφήσεις τους ασθενείς για να σχολάσεις. Πολλές φορές δεν παίρνουμε ούτε τα ρεπό μας. Η κούρασή μας είναι αδιανόητη! Καθημερινά έχουμε από 5 έως 11 εισαγωγές Covid-19. Η Δράμα έχει φοβερό πρόβλημα. Σκεφτείτε ότι το 1/4 των πολιτών είναι θετικοί στον ιό!».