Την ώρα που το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού χτυπάει σκληρά την Ελλάδα, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη.
Η πρώην υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στις κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μίλησε για τη δύσκολη περίοδο που περνούν οι καλλιτέχνες και συνολικά οι άνθρωποι του Πολιτισμού, πρότεινε τι πρέπει να γίνει με τον στολισμό της Αθήνας για τα Χριστούγεννα, ενώ έκανε αυστηρή κριτική για τον μεγάλο περίπατο. Διαβάστε τι είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη στον Δημήτρη Τάκη:
Για τους ανθρώπους του Πολιτισμού και τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση:
«Αυτή η πανδημία ήρθε σε όλο τον κόσμο να ανατρέψει τα πράγματα, αλλά εδώ στην Ελλάδα μας βρήκε και μετά από δέκα χρόνια μιας οικονομικής κρίσης. Μας βρήκε σε μία φάση που πολλά πράγματα λόγων των Μνημονίων είχαν μείνει πάρα πολύ πίσω. Επομένως, η σημερινή κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί αυτή την τεράστια κρίση της πανδημίας και βρήκε μπροστά της όλες τις προβληματικές καταστάσεις του κρατικού μηχανισμού λόγω των δέκα χρόνων της κρίσης. Η σημερινή κυβέρνηση πραγματικά χρειάστηκε να κάνει τα ακατόρθωτα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει από τη μία το μεγάλο υγειονομικό θέμα και από την άλλη τις προεκτάσεις που έχει στην οικονομική, την κοινωνική και την πολιτιστική ζωή της χώρας.
Στο καλλιτεχνικό κόσμο, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να δουλέψουν από τον προηγούμενο Μάρτιο. Μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο αυτοί που βλέπουμε στο προσκήνιο, υπάρχουν και τόσοι άνθρωποι από πίσω που εξαρτώνται από τις παραστάσεις ή τις εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα για να επιζήσουν. Είναι ένας πολύ μεγάλος τομέας, υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία πίσω από αυτούς που είναι στο προσκήνιο.
Στην περίοδο του καλοκαιριού θα μπορούσαν να είχαν γίνει πράγματα για να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα θεάματα, από την στιγμή που ήμασταν σε εξωτερικό χώρο και άρα ήταν πιο εύκολο να μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα, τηρώντας και μέτρα ασφαλείας.
Παρατηρούμε τις εξελίξεις με το εμβόλιο, υπάρχει μια θετική αναμονή, μας δίνει αυτό μια ελπίδα ότι μπορούμε σε κάποιο διάστημα από τώρα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αυτό, όμως, δεν σημαινει ότι θα έχουν λυθεί τα ζητήματα που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας, αλλά και όλα αυτά τα προβλήματα που αναδείχθηκαν μέσα από την πανδημία.
Για παράδειγμα, στο ζήτημα του ελληνικού τραγουδιού, το θέμα με τα πνευματικά δικαιώματα, υπάρχει η κατάρρευση της ΑΕΠΙ, η κατάρρευση της διαχείρισης, αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Οι καλλιτέχνες και οι τραγουδοποιοί θα σας πουν ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο εισόδημα για αυτούς».
Για το πώς θα πρέπει να είναι η Αθήνα τα Χριστούγεννα:
«Ας έχουμε πρώτα από όλα αισθητική σε ό, τι κάνουμε. Θα μου πείτε ότι πολλές φορές αυτό είναι υποκειμενικό, αλλά θυμάστε πέρσι τα Χριστούγεννα οι Αθηναίοι δεν ήταν πολύ ευχαριστημένοι με το αισθητικό αποτέλεσμα του στολισμού. Θα έλεγα, λοιπόν, να υπάρχει αισθητική σε ότι κάνουμε, είτε είναι μικρότερο, είτε είναι μεγαλύτερο. Ούτως ή άλλως, αυτό που προέχει είναι το υγειονομικό.
Αυτό που θα πρέπει να κοιτάμε είναι ο καθένας από εμάς να παραμείνει ασφαλής και υγιής και να προσέξει και τους ανθρώπους τους οποίους έρχεται σε επαφή. Δεν είναι ο καθένας μας μόνο για τον εαυτό του, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε το περιβάλλον μας μέσα στο οποίο κινούμαστε. Πρέπει να δίνουμε αυτό το μήνυμα, έστω κι αν κάποιοι λένε ότι θέλουμε να βγάλουμε τις ευθύνες από πάνω μας με την ατομική ευθύνη. Η ατομική ευθύνη είναι ένας κρίκος στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται.
Το υγειονομικό προέχει, αλλά παρέα με αυτό έρχεται το ζήτημα της ψυχολογικής πίεσης που έχει προκαλέσει σε όλους μας αυτή η κατάσταση της μη κανονικότητας. Πάντα καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις, έστω αυτή τη βόλτα που μπορούμε να κάνουμε, να κινούμαστε σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Καλά θα κάνει ο Δήμος να φροντίσει η Αθήνα να είναι στολισμένη. Ελπίζω ότι θα τον κάνει με τον πιο καλαίσθητο τρόπο και με πολύ μεγάλο σεβασμό στην πολύ ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία ζούμε. Δεν είναι καιρός για να ξοδεύονται χρήματα αλόγιστα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να υπάρχει αισθητική και μέτρο».
Για τον μεγάλο περίπατο και τη συνολική εικόνα στον Δήμο της Αθήνας:
«Υπάρχει πάντα η πρόθεση και το όραμα και υπάρχει μετά και το αν μπορεί να υλοποιηθεί σωστά. Η πρόθεση για την πεζοδρόμηση του κέντρου της Αθήνας που εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό, αυτή είναι μια καλή πρόθεση. Όμως, όλο αυτό χρειάζεται πολλές μελέτες, χρειάζεται να ακούσουμε αυτούς τους οποίους αφορά και ό, τι γίνει να μην είναι ένας σχεδιασμός βλέποντας και κάνοντας. Ξέρουμε τι θα κάνουμε, το στοχεύουμε και το υλοποιούμε. Εδώ ήταν πολύ λάθος όλη η προσέγγιση. Κάτι που ούτως ή άλλως παραδέχθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων και αυτό είναι και προς τιμή του. Παραδέχεται ότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως έπρεπε να πάνε.
Το τι όραμα έχουμε για την Αθήνα είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τον Δήμο Αθηναίων, αφορά όλους τους Αθηναίους πολίτες. Σε αυτό τον σχεδιασμό θα πρέπει να ακούσουν και τους βουλευτές από όλα τα κόμματα. Για την πρωτεύουσα της χώρας, θα πρέπει να αποφασίζουμε όλοι μαζι τι μήνυμα πρέπει να εκπέμπει, ποια αισθητική θέλουμε να έχει και τελικά πως θα είναι και λειτουργική για όλους εκείνους που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας και τις γειτονιές της και τι θέλουμε να συμβολίζει η Αθήνα που όπως και να το κάνουμε για τον Δυτικό πολιτισμό είναι ένα τεράστιο σύμβολο και μια τεράστια αξία».