Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των γυναικών: Προσαγωγές γυναικών στο Σύνταγμα για συμβολική διαμαρτυρία

Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των γυναικών: Εννιά γυναίκες από φεμινιστικές οργανώσεις, τηρώντας τα μέτρα απόστασης βρέθηκαν για συμβολική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα. Η αστυνομία τις προσήγαγε «λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό».

Παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών σήμερα, και αντιπροσωπεία γυναικείων οργανώσεων βρέθηκε το μεσημέρι στο Σύνταγμα προκειμένου να πραγματοποιήσει συμβολική διαμαρτυρία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συγκεντρωμένες ήταν 9 άτομα με δύο πανό και τηρούσαν τα μέτρα απόστασης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ThePressProject, φεμινιστικές συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων η Συνέλευση 8 Μάρτη, είχαν απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή σε συμβολική δράση κατά της έμφυλης βίας σήμερα το μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος. Εννιά γυναίκες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα και άνοιξαν ένα πανό λίγο μετά τις 16:00 βρήκαν απέναντι τους τουλάχιστον είκοσι αστυνομικούς, οι οποίοι τις πληροφόρησαν ότι δεν μπορούν «λόγω των μέτρων για τον κορονοιό» να συνεχίσουν τη δράση τους και προχώρησαν σε έλεγχο των στοιχείων τους.

«Σήμερα ζούμε αυτό το παράδοξο, η ελληνική αστυνομία να μας περικυκλώνει και να μας εμποδίζει για να δηλώσουμε το αυτονόητο. 11 γυναικοκτονίες το 2020, η έμφυλη βία σαρώνει. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να φωνάξουμε δυνατά ότι η μάσκα δε μας προφυλάσει από την πανδημία της έμφυλης βίας. Πραγματικά αναρωτιόμαστε τι έχουμε κάνει και για ποιόν λόγο αυτή τη στιγμή μας έχει περικυκλώσει η ελληνική αστυνομία» σημείωσε μία από τις γυναίκες που βρέθηκε εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή όλων των συμμετεχουσών.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρεται στη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Μάλιστα, θυμίζει τη συγκλονιστική ιστορία πίσω από αυτή την Ημέρα.

«Στις 25 Νοεμβρίου 1960 στον Άγιο Δομίνικο, δολοφονήθηκαν με βάναυσο τρόπο οι αδερφές Mirabal, τρεις πολιτικές ακτιβίστριες, έπειτα από διαταγή του δικτάτορα Rafael Trujillo. Οι γυναίκες αυτές έγιναν σύμβολα του φεμινιστικού κινήματος. Το 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όρισε επίσημα την 25η Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών», αναφέρει η Επιτροπή Ισότητας.

Στη συνέχεια εξηγεί: «Η βία κατά των γυναικών αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο με θύματα εκατομμύρια γυναικών και κοριτσιών στον κόσμο, χωρίς «διακρίσεις» εθνικότητας/εθνότητας, θρησκεύματος, ηλικίας, κοινωνικής τάξης, μορφωτικού επιπέδου ή πολιτισμικής παράδοσης. Περιλαμβάνει όλες τις δυνατές εκφάνσεις της βίας, κάθε μορφή άμεσης φυσικής βίας, τη λεκτική βία, κάθε είδους εξαναγκασμό, κάθε είδους συμβολική βία.

Από τη γυναικοκτονία, τη συστηματική κακοποίηση και το βιασμό, την εμπορία γυναικών, το γάμο των ανήλικων κοριτσιών, τη σεξουαλική παρενόχληση, έως τις αρνητικά διακριτικές συμπεριφορές, τη συμβολική πραγμοποίηση του γυναικείου σώματος ως σεξουαλικού αντικειμένου, την αναπαραγωγή έμφυλων στερεοτύπων, το “mansplaining”, τους άρρητους περιορισμούς/αποκλεισμούς από την αγορά εργασίας, η βία κατά των γυναικών αποτελεί παράβαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συντελείται ακριβώς λόγω του φύλου των γυναικών, και για τούτο, συνιστά ακραία προσβολή του «ανθρώπινου προσώπου» τους».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμα ότι: Αποτελεί δομικό πρόβλημα των κοινωνιών μας, αποτέλεσμα αλλά και μηχανισμό συντήρησης μιας ιστορικά συγκροτημένης ανισότητας ισχύος ανδρών και γυναικών, που «νομιμοποιεί» τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και δημιουργεί το υπόβαθρο για την εκδήλωση βίαιων κατά των γυναικών συμπεριφορών. Αμφισβητεί ευθέως τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας, συνιστώντας φαινόμενο που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΟ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο