Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 25/11: Σίγουρη η παράταση του lockdown – Στα «κάρβουνα» για τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα 25/11: Τα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν ξανά χθες τις 2.000, είχαμε αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων, ενώ 101 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - Σίγουρη η παράταση του lockdown, διαφωνίες για το άνοιγμα των σχολείων - Τα νέα από το μέτωπο με τα εμβόλια.

Μπορεί τα κρούσματα του κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες να ήταν μειωμένα, ήρθε όμως η χθεσινή (24/11) ανακοίνωση του ΕΟΔΥ να μας προσγειώσει και να ανησυχήσει τους ειδικούς. Τα νούμερα ήταν και πάλι τρομακτικά, και μην ξεχνάμε ότι πίσω από τα νούμερα βρίσκονται άνθρωποι που δίνουν μάχη με την Covid-19. Χθες επιβεβαιώθηκαν 2135 κρούσματα, 101 θάνατοι και 562 διασωληνωμένοι.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι νέο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Έτσι, το lockdown που έχει αποφασιστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, είναι σίγουρο ότι θα παραταθεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτό θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν την ανακοίνωση θα την κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο διάγγελμα προς τους πολίτες ή η ανακοίνωση θα γίνει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιάκαι τους καθηγητές της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, το διάγγελμα έχει περισσότερες πιθανότητες.

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει γύρω από την σταδιακή άρση των μέτρων, έστω κι αν διατηρηθεί το lockdown. Στο επίκεντρο βρίσκεται η συζήτηση για τα σχολεία.

«Περιμένουμε να δούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία, να ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και να προχωρήσουμε σε αποφάσεις», σημείωσε, νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, η προσπάθεια που γίνεται είναι να ανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο. «Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς τίποτα δεν υπάρχει που να υποκαθιστά τη διά ζώσης μαθησιακή διαδικασία», τόνισε. Πάντως, η υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που πραγματοποιείται καθολική τηλεκπαίδευση. «Παρά τα τεχνικά ζητήματα των πρώτων ημερών, τα μαθήματα προχωρούν κανονικά και καλύπτεται η ύλη καθημερινά», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως. 

Τις τελευταίες ημέρες είχαν διαρρεύσει πληροφορίες για άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 7 Δεκεμβρίου, σε πρώτη φάση των Δημοτικών, και εν συνεχεία των Γυμνασίων και Λυκείων. Όμως, οι επιστήμονες ανησυχούν για αυτή την περίπτωση. Η ανησυχία των επιστημόνων φαίνεται να εστιάζεται σε δύο κρίσιμους παράγοντες.

  • Πρώτον, στο μικροσκόπιο είναι τα μεγαλύτερα παιδιά και το γεγονός ότι μπορούν να προσβληθούν από κοροναϊό και να παρουσιάσουν και συμπτώματα και κατά συνέπεια να μεταφέρουν και τον ιό στις οικογένειές τους περισσότερο από τους μαθητές μικρότερων ηλικιών.
  • Το δεύτερο σημείο αφορά στην κινητικότητα των γονέων που θα υπάρχει σε περίπτωση που ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, καθώς είχε διαφανεί, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους ότι η εν λόγω κινητικότητα μπορεί να συντέλεσε στην επιδημιολογική επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσει τα Γυμνάσια και τα Λύκεια νωρίτερα από τα δημοτικά καθώς όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός «τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά».

Τι υποστήριξε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ για το άνοιγμα των σχολείων

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη πρότεινε να ανοίξουν τα σχολεία μετά τα Χριστούγεννα. Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε ότι, «αν ο στόχος μας είναι να πάμε στο 500 κρούσματα, η κίνηση γονιών και παππούδων που πάνε τα παιδιά στο σχολείο, θέλει σκέψη» και πρότεινε το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων μετά τα Χριστούγεννα, ώστε στις γιορτές «να ανοίξει η αγορά. Όμως, με τις μάσκες μας, τις αποστάσεις και μεγάλη προσοχή».

«Ο καθένας να συνειδητοποιήσει σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας και να σκεφτεί τους ανθρώπους που δίνουν μάχη στα νοσοκομεία κι ας αποφασίσει ο καθένας πώς θα πράξει», τόνισε η Μ.Παγώνη μιλώντας στον Ant1. «Υπάρχει σταθεροποίηση εδώ και δύο μέρες, αλλά είναι σταδιακή και δεν αφορά τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Πέλλα, που είναι ακόμα σε δύσκολη θέση. Υπάρχει μία αχτίδα ελπίδας, αλλά είναι ακόμα μακριά», δήλωσε η κ. Παγώνη.

Όταν ρωτήθηκε τι θα φέρει την άρση της καραντίνας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εκτίμησε το ότι είναι «αδύνατο να φτάσουμε στα 500 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου» και σημειώνοντας πως είναι αδύνατο να εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα, «θα πάμε μία με δύο εβδομάδες πίσω», όσο αφορά στην άρση του lockdown.

Ξεκαθάρισε όμως ότι, «ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων θα αργήσει, γιατί αναφέρεται σε δυο εβδομάδες πίσω».

Όσον αφορά στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, σημείωσε ότι, «επειδή έρχονται οι γιορτές, θα μπορούσαμε να δώσουμε ένα περιθώριο κυκλοφορίας μέχρι τις 21:00». «Μετά τα Χριστούγεννα, στόχος είναι το τρίτο κύμα να μην είναι πολύ ισχυρό», ανέφερε ερωτηθείσα για το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Για τη θεραπεία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, είπε πως υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα «και εξαρτάται από την κλινική εικόνα του ασθενούς το τι θα χρησιμοποιηθεί, ένα από αυτά είναι που εφαρμόστηκε και στον Αρχιεπίσκοπο, όμως δεν πρέπει να γίνει περαιτέρω συζήτηση γιατί είναι προσωπικά δεδομένα» και έκανε ξεκάθαρο πως «όποιος χρειαστεί οτιδήποτε, ανάλογα με το ιστορικό και την κλινική του εικόνα θα το πάρει. Να μην ανησυχεί κανείς, οι γιατροί θα κάνουν ό,τι μπορούν για οποιονδήποτε».

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε ενίσχυση για όλα τα τμήματα των νοσοκομείων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί έχουν νοσήσει πάρα πολλοί».

Ούτε ο πρόεδρος του ΠΙΣ συμφωνεί με το άνοιγμα των σχολείων

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον εκπομπή LiveNews στο Mega, εξέφρασε την διαφωνία του με αυτήν την πρόταση, ενώ συνέδεσε την πτώση των κρουσμάτων με το κλείσιμο των σκολειών. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σημείωσε ακόμα ότι οι αριθμοί δείχνουν «την ανυπαρξία όλων των θεωριών που μας χάιδευαν τα αυτιά και μας έκαναν να χαλαρώνουμε».

Αναφερόμενος στον αριθμό των κρουσμάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι «εφόσον συνεχίσουμε αν βλέπουμε τέτοιους αριθμούς τότε θα πούμε ότι μπαίνουμε σε μια φάση σταθεροποίησης η οποία έρχεται για πρώτη φορά 10 ημέρες μετά το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε ότι ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει στο κλείσιμο των σχολείων, ενώ αν υπάρξει «άρση των μέτρων πρόωρα, θα έχουμε μια υποτροπή, δε θα είναι καθόλου ευχάριστη».

Το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου φαντάζει πρόωρο σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, ενώ σημείωσε ότι ένας τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων θα οδηγήσει στο άνοιγμα των σχολείων σε συνάρτηση φυσικά με άλλους παράγοντες.

Η προειδοποίηση Βατόπουλου για τις μικρότερες πόλεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του κορωνοϊού στις μικρότερες πόλεις έκρουσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι οι διασωληνώσεις, τα βαριά περιστατικά και οι νεκροί από τον ιό είναι μία εικόνα που θα παραμείνει και τις επόμενες ημέρες διότι είναι μία εικόνα του παρελθόντος.

«Τα κρούσματα υπάρχουν παντού και καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής» σημείωσε. Μιλώντας στο Open TV o καθηγητής τόνισε:«Η αίσθησή μου είναι ότι η μείωση είναι μικρότερη εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης πράγμα που σημαίνει ότι το lockdown δεν εφαρμόζεται όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στις μικρότερες πόλεις, και ότι ο ιός είναι παντού και ανά πάσα στιγμή οποιαδήποτε πόλη που τώρα δεν έχει κρούσματα μπορεί ξαφνικά να βγει στο προσκήνιο».

Σε ερώτηση σχετικά με την άρση των μέτρων τα Χριστούγεννα ανέφερε πως «πραγματικά υπάρχει πρόβλημα» σημειώνοντας ωστόσο ότι το να υπάρξει μία κοινωνική ζωή την περίοδο των εορτών είναι πολύ σημαντική για το ηθικό των πολιτών και την οικονομία. Ακόμη, χαρακτήρισε προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων. «Είναι πολύ νωρίς το άνοιγμα της χώρας στην 1η Δεκεμβρίου», είπε.

«Ο βασικός τρόπος μετάδοσης είναι τα σταγονίδια, ο συνωστισμός και η μετάδοση από τις επιφάνειες σε μικρότερο βαθμό. Υπάρχουν μεταλλάξεις αλλά ακόμη δεν υπάρχει πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Βατόπουλος.

Τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων

Όπως είχε προγραμματιστεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία Moderna για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Αυτή ήταν η έκτη σύμβαση που ενέκρινε η Κομισιόν στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα εμβόλια.

Σύμφωνα με τη σύμβαση προβλέπεται η αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να ζητηθούν έως και 80 εκατομμύρια δόσεις ακόμα. Η προμήθεια των δόσεων θα γίνει όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει συμβάσεις με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech-Pfizer, ενώ έχει εγκριθεί και η σύμβαση με την εταιρεία CureVac. Να σημειωθεί ότι τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι δηλώσεις των Φον Ντερ Λάιεν – Κυριακίδου

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως: «Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω τη σημερινή συμφωνία με την εταιρεία Moderna για την αγορά έως 160 εκατομμυρίων δόσεων του μελλοντικού της εμβολίου. Είναι η έκτη σύμβασή μας με παραγωγό εμβολίων, ενώ εργαζόμαστε για τη σύναψη μίας ακόμα σύμβασης. Δημιουργούμε ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων για τη νόσο COVID-19 στον κόσμο, παρέχοντας στους Ευρωπαίους πρόσβαση στα μέχρι στιγμής πιο υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την πανδημία και να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονική ζωή». 

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων με τη σειρά της είπε ότι: «Η σημερινή συμφωνία με τη Moderna αποτελεί άλλο ένα σημαντικό ορόσημο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια. Είμαι ευτυχής που μέχρι στιγμής έχουμε συνάψει έξι συμφωνίες για τα εμβόλια. Πρόκειται για σαφή απόδειξη της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας: μια Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει απτά αποτελέσματα για τους πολίτες της και ένα προσχέδιο για τη μελλοντική συνεργασία μας στον τομέα της υγείας. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι πιο σημαντικό από ποτέ για την αποκατάσταση της ομαλότητας και την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς».

Η Moderna είναι μια εταιρεία με έδρα στις ΗΠΑ που πρωτοστατεί στην ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας εμβολίων με βάση το αγγελιαφόρο RNA (mRNA), το οποίο μεταφέρεται στα κύτταρα με νανοσωματίδια λιπιδίων. Αυτή η πλατφόρμα εμβολίων έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία. Η βασική αρχή είναι ότι το εν λόγω μόριο μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας δεδομένων, με τη βοήθεια του οποίου ο οργανισμός μπορεί να παραγάγει από μόνος του πρωτεΐνες και να προκαλέσει διαρκή ανοσία έναντι της νόσου COVID-19.

Η ανάλυση του καθηγητή Γραβάνη στο pagenews.gr για τα εμβόλια

Τις τελευταίες μέρες «τρέχουν» οι εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια και έτσι όσα είπε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα γύρω από αυτό το τεράστιο θέμα.

«Τα τρία εμβόλια τα οποία προηγούνται και κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτά που θα πάρουν την άδεια επείγουσας χρήσης τις επόμενες εβδομάδες, ένα με δύο μήνες, είναι αυτά που στηρίζονται σε γενετική μηχανική. Είναι τα δύο εμβόλια mRNA, το ένα της Pfizer και το δεύτερο της Moderna, και το τρίτο που είναι cDNA με ένα DNA Vector που είναι της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Είναι διαφορετικές τεχνολογίες από τις προηγούμενες και έχουν δύο μεγάλα αβαντάζ. Έχουν τη δυνατότητα να είναι πιο ακριβή και πιο καθαρά εμβόλια. Δεν ενσωματώνουν μέσα στη διαδικασία τους κομμάτια του ιού ή τον ιό απενεργοποιημένο που ενέχει κάποιους κινδύνους.

Τα εμβόλια που έχουν να κάνουν με νουκλεϊκά οξέα είναι πιο καθαρά στη χημική τους σύσταση. Για παράδειγμα, το εμβόλιο mRNA, είναι ένα μικρό μόριο πολύ ασταθές, το οποίο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη του ιού, που είναι η πρωτεΐνη ακίδα, που είναι η βασική πρωτεΐνη που ο ιός συνδέεται με τα ανθρώπινα κύτταρα, εισέρχεται και πολλαπλασιάζεται μέσα σε αυτά.

Αυτή η πρωτεΐνη όταν το mRNA έρθει σε επαφή με τον εμβολιαζόμενο, παράγεται από το mRNA του εμβολίου, και αυτό δημιουργεί διαδικασίες ανοσίας και διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Πάρα πολύ σύντομα μετά από αυτή τη διαδικασία, το mRNA εξαφανίζεται διότι είναι είναι ένα πολύ ασταθές μόριο. Εξ ου και η ανάγκη τα εμβόλια αυτά να καταψύχονται, να διατηρούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Άρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει ίχνος του παράγοντα που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβολιαζόμενου. Το ίδιο, αλλά σε μικρότερη βαθμίδα γίνεται και με το cDNA.

Το cDNA εμβόλιο μπαίνει μέσα στα κύτταρά μας, εκφράζεται με την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας και βέβαια αυτό με διαδικασίες εσωτερικές μέσα στο κύτταρο μετά υποστρέφεται. Άρα, είναι δύο εμβόλια που είναι στη σύστασή τους τη χημική είναι πιο καθαρά από το να δώσεις σαν παράγοντα πρόκλησης ανοσίας τον ιό, έστω και αδρανοποιημένο, ή έστω ένα κομμάτι του ιού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο