Ελλάδα

Μαρούλη κορωνοϊός: Γιατί κάποιοι νοσούν βαρύτερα από άλλους

Μαρούλη κορωνοϊός: Η καθηγήτρια μίλησε για τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας.

Για την έρευνα που αναφέρεται στο γεγονός ότι κάποιοι ασθενούν βαρύτερα από άλλους λόγω του κορωνοϊού μίλησε η Ειρήνη Μαρούλη, επίκουρη καθηγήτρια του Ερευνητικού Ινστιτούτου William Harvey της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο.

Η διεθνής κοινοπραξία COVID-19 HGI, είπε η καθηγήτρια στην ΕΡΤ, αναλύει χιλιάδες δείγματα ασθενών και τα συγκρίνει με εκείνα υγιών ανθρώπων ανοίγοντας τον δρόμο για αποτελεσματικότερα διαγνωστικά τεστ, θεραπείες και εμβόλια.

Η διεθνής κοινοπραξία δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 1.500 επιστήμονες από εκατοντάδες κέντρα όλων των ηπείρων μεταξύ τους και δύο Έλληνες, που κατέχουν νευραλγικό ρόλο στις αναλύσεις του τεράστιου αριθμού γονιδιωμάτων.

Στόχος του έργου είναι να αποκαλυφθούν τα γενετικά μυστικά που «θρέφουν» τον νέο κορονοϊό και του επιτρέπουν να μετρά τόσα θύματα. Μέσα σε μόλις επτά μήνες έχει ήδη προσφέρει πολύτιμη γνώση για τις ανθρώπινες γενετικές «αδυναμίες» που χαρίζουν δύναμη στον ιό.

Η ανάλυση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό περιλαμβάνοντας ολοένα και περισσότερα γενετικά δεδομένα και ανοίγοντας τον δρόμο για αποτελεσματικότερες θεραπείες και εμβόλια αλλά και για νέα διαγνωστικά τεστ που στο μέλλον εκτιμάται ότι θα δείχνουν ποια άτομα κινδυνεύουν λόγω του γενετικού προφίλ τους να ασθενήσουν βαριά εξαιτίας του SARS-CoV-2.

Η COVID-19 HGI χαρίζει σημαντική ελπίδα ότι η δύναμη της γενετικής γνώσης θα συμβάλλει καθοριστικά ώστε να καταστήσουμε το συντομότερο δυνατόν τον ιογενή εχθρό άκρως αδύναμο και τελικά να τον κατατροπώσουμε.

Σε αυτή συμμετέχουν κέντρα από πολλές χώρες που παρέχουν γενετικά δεδομένα από «θύματα» της πανδημίας. Στη συνέχεια άλλοι ερευνητές μετα-αναλύουν αυτά τα δεδομένα συγκρίνοντάς τα με υπάρχοντα γενετικά προφίλ εκατομμυρίων ανθρώπων τα οποία περιέχονται κατά κύριο λόγο σε βιοτράπεζες και βάσεις δεδομένων, με απώτερο στόχο να διερευνηθεί πώς το DNA ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα να αναπτύξει COVID-19 αλλά και πόσο βαριά κινδυνεύει αυτό το άτομο να ασθενήσει.

«Είναι πιθανό η γενετική ποικιλομορφία στον πληθυσμό να συσχετίζεται στην πραγματικότητα με το πόσο σοβαρά κάποιος εκδηλώνει τη νόσο. Στόχος μας είναι να ελέγξουμε τη στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στο γονιδίωμα και την εκδήλωση της νόσου. Σκοπός είναι να εντοπίσουμε γονίδια για το αν κάποιος μολύνεται πιο εύκολα, εκδηλώνει τη νόσο και σε ποιο βαθμό σοβαρότητας μπορεί να εκδηλώσει αυτή τη νόσο», ανέφερε η κ.

«Το έργο μπορεί να έχει όφελος προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Πρώτον καλύτερη ειδική διαχείριση ασθενών διαφορετικές τροποποιήσεις της θεραπείας με βάση το γενετικό προφίλ που μπορεί να έχει ο κάθε ασθενείς για το πόσο ευάλωτος μπορεί να είναι μετά από μολύνσεις μετά τον κορονοϊό. Λαμβάνουν υπόψιν το γενετικό υπόβαθρο και επομένως μπορούν να εντοπίσουν πιο εύκολα ευπαθείς ομάδες για την εκδήλωση σοβαρής νόσου», καταλήγει η καθηγήτρια Μαρούλη.