Τα τρία εμβόλια που είναι ένα βήμα πριν από τη έγκριση τους και τη διάθεσή τους στις κυβερνήσεις για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού συγκρίνει ο Ηλίας Μόσιαλος.
Συγκεκριμένα με ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, αναλύει τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ο Ηλίας Μόσιαλος συγκρίνει την αποτελεσματικότητα των τριών εμβολίων, το κόστος, αλλά και τη δυνατότητα παραγωγής και διαθεσιμότητας δόσεων σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταιρειών.
Δείτε το πίνακα που έχει αναρτήσει ο Ηλίας Μόσιαλος
Τι ανέφερε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης για το εμβόλιο
Στο εμβόλιο που ετοιμάζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναφέρθηκε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, τα στοιχεία που παρουσίασε ήταν αισιόδοξα.
Όπως είπε, ο κ. Μαγιορκίνης τα πρώτα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης έδειξαν ότι αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει το 90%. Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση 131 περιπτώσεων με Covid-19 έδειξε ότι μια χαμηλή δόση ακολουθούμενη από μια υψηλή δόση είχε 90% αποτελεσματικότητα, ενώ μια υψηλή δόση ακολουθούμενη από μια υψηλή δόση είχε 62% αποτελεσματικότητα.
Η ανάλυση επίσης έδειξε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές παρενέργειες σε 24.000 εθελοντές, οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, με παρακολούθηση από τον Απρίλιο.
Το εμβόλιο μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία κανονικού ψυγείου δηλαδή σε 2-8 βαθμούς Κελσίου. Νωρίτερα, μεγάλη έρευνα έκανε λόγο για αποτελεσματικότητα της τάξης του 70%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τα εμβόλια που παρουσιάστηκαν από τη Pfizer και τη Moderna νωρίτερα αυτό το μήνα, τα οποία έχουν 95% αποτελεσματικότητα.
Ωστόσο, το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AstraZeneca, είναι πολύ πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι πολύ πιο απλούστερο να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.
Έτσι, όπως αναφέρει το BBC, και αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας -εάν φυσικά λάβει το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες αρχές. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου, αρκετά για να εμβολιαστούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι.
Σε ανακοίνωσή του, ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίου της Οξφόρδης και επικεφαλής της μελέτης, είπε: «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, που θα σώσει αρκετές ζωές. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα από τα δοσολογικά μας σχήματα μπορεί να είναι έως και 90% αποτελεσματικά και εάν χρησιμοποιηθεί αυτό, τότε θα μπορούν να εμβολιαστούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι με την ήδη προγραμματισμένη παραγωγή. Η σημερινή ανακοίνωση έγινε εφικτή λόγω των πολλών εθελοντών της μελέτης μας αλλά και της σκληρής εργασίας και του ταλέντου των ερευνητών ανά τον κόσμο».
Με τη σειρά του, ο γενικός διευθυντής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε: «Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου επιβεβαιώνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της covid-19 και ότι θα έχει άμεση επίδραση σε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας».
Η AstraZeneca εκτιμά στην ανακοίνωσή της ότι το εμβόλιο της είναι «ιδιαίτερα αποτελεσματικό» στην πρόληψη της covid-19 και επισημαίνει ότι κανένας από όσους συμμετείχαν στις δοκιμές δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα της νόσου ούτε χρειάστηκε να νοσηλευθεί.
Πάνω από 20.000 εθελοντές συμμετείχαν στη μεγάλη μελέτη -οι μισοί στη Βρετανία και οι υπόλοιποι στη Βραζιλία. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, 30 εθελοντές που είχαν λάβει και τις δύο ενέσεις νόσησαν τελικά από κορωνοϊό. Από τους εθελοντές που είχαν λάβει το placebo, 101 νόσησαν από κορωνοϊό.
Ήδη είναι έτοιμες 4 εκατ. δόσεις για τη Βρετανία, ενώ αναμένονται άλλες 96 εκατομμύρια. Μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» από τις Αρχές, ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Πρώτα θα πρέπει να εξεταστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να διασφαλιστούν τα στάνταρ παραγωγής. Αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.