Η κούρσα για τα εμβόλια του κορωνοϊού δεν έχει να κάνει μόνο με την υγεία των ανθρώπων, αλλά και με τα κέρδη εταιρειών και κρατών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, χάκερς που χρηματοδοτούνται από κράτη όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα συμμετέχουν σε συντονισμένες προσπάθειες για να αποσπάσουν τα μυστικά των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Oι εμπειρογνώμονες ασφαλείας έχουν καταλήξει να το περιγράψουν ως «πόλεμο πνευματικής ιδιοκτησίας». Ποιες είναι οι κατηγορίες των εμπειρογνωμόνων:
Θεωρούν οτι υπαρχουν ειδικές ομάδες χάκερς που ανήκουν σε εχθρικά κράτη. Προσπαθούν να αποκτήσουν πρόωρα δοκιμαστικά αποτελέσματα και να πάρουν ευαίσθητες πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές μάλιστα σχετίζονται με τη μαζική παραγωγή των εμβολίων.
Όλα αυτά σε μια στιγμή που μια σειρά εμβολίων είναι πολύ κοντά να πάρουν έγκριση για τον εμβολιασμό του κοινού. Προηγουμένως, η κύρια πρόθεση των χάκερς ήταν να κλέψουν τα μυστικά πίσω από τον σχεδιασμό ενός εμβολίου. Εκατοντάδες εταιρείες φαρμάκων, ερευνητικά εργαστήρια και οργανισμοί υγείας από όλο τον κόσμο στοχοποιούνταν οποιαδήποτε στιγμή.
Ο υβριδικός πόλεμος στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνει δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της Βρετανίας, οι οποίοι λένε ότι δεσμεύονται να προστατεύσουν τα «πιο κρίσιμα περιουσιακά μας στοιχεία». Αλλά συζητούν μόνο ένα μικρό μέρος της δουλειάς τους ανοικτά.
Ανίθετα, συνεργάζονται στο παρασκήνια με εταιρείες φαρμάκων, ερευνητικά εργαστήρια και ειδικούς στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, οι οποίοι είναι πιο εύκολα σε θέση να περιγράψουν τις καθημερινές απόπειρες πειρατείας σε μια παγκόσμια μάχη.
Ποιες χώρες κατηγορούνται για «πειρατεία» εμβολίων
Ο Adam Meyers, ο ανώτερος αντιπρόεδρος, υπηρεσίας πληροφοριών στους τεχνικούς ασφαλείας IT Crowdstrike, δήλωσε ότι χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας έχουν εμπλακεί σε απόπειρες πειρατείας δυτικών εταιρειών και πρακτορείων «τα τελευταία 20 χρόνια», αλλά από τον Μάρτιο «επικεντρώθηκαν σε ένα θέμα». Στον κορωνοϊό.
«Αυτό που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο στάδιο ενός μακροχρόνιου πολέμου πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά εκείνο που διακυβεύεται είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσους εμπλέκονται. Αυτό έχει γίνει θέμα εθνικής υπερηφάνειας – ποιος μπορεί να αναπτύξει πρώτος εμβόλια».
Ωστόσο, οι δυτικές κυβερνήσεις παραμένουν απρόθυμες να δείξουν το δάχτυλο της ευθύνης σε όλες τις περιπτώσεις επίθεσης από χάκερς, υπό τον φόβο διπλωματικών επιπτώσεων, με το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, που είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό να κατηγορήσει την Κίνα.
Όλες οι χώρες που κατηγορούνται αρνούνται ότι συμμετέχουν σε πειρατεία. Η Ρωσία δήλωσε ότι «δεν έχει γνώση» απόπειρας χάκινγκ. Η Κίνα ισχυρίστηκε ότι η έρευνα της για τα εμβόλια είναι πολύ μπροστά, δε χρειάζεται να κλέψει αυτό που κάνουν οι άλλοι».
Το Ιράν αρνείται εμπλοκή του για τον κυβερνοχώρο. Οι ειδικοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα υποστηρίζουν άλλα. Λένε ότι οι κυβερνητικές ομάδες χάκερ έχουν συνήθως συνδέσμους με οργανισμούς κατασκοπείας ή άμυνας.
Νωρίτερα φέτος, το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι τα ερευνητικά εργαστήρια εμβολίων για τον κορωνοϊό στοχοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά από ρωσικούς κρατικούς χάκερς που συνδέονται με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του FSB.