Δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V πήρε η Ουγγαρία με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει κόντρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέλαβε το ρωσικό εμβόλιο κόντρα στις διατάξεις της Κομισιόν, η οποία αμφισβητεί την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου και προειδοποιεί ότι η χρήση του θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη και στα άλλα εμβόλια, που αναπτύσσονται από εταιρείες και οργανισμούς της Δύσης.
«Ένα δείγμα του ρωσικού εμβολίου έχει παραδοθεί στη Βουδαπέστη. Τώρα, είναι η σειρά των Oύγγρων εμπειρογνωμόνων, η μελέτη μπορεί να ξεκινήσει προκειμένου να παρθεί η καλύτερα τεκμηριωμένη απόφαση», έγραψε ο υπουργός Peter Szijjarto στο Facebook.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε: «Ανακύπτει το ερώτημα εάν μπορεί ένα κράτος μέλος να χορηγήσει στους πολίτες του ένα εμβόλιο που δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)», προσθέτοντας ότι η διαδικασία της έγκρισης συνδέεται άμεσα με την εμπιστοσύνη στα εμβόλια. «Εάν οι πολίτες μας αρχίζουν να αμφισβητούν την ασφάλεια ενός εμβολίου, θα είναι πολύ δυσκολότερο να πετύχουμε τον εμβλολιασμό μεγάλης μερίδας του πληθυσμού» επεσήμανε.
Βάσει των κοινοτικών κανόνων το Sputnik V θα πρέπει να εγκριθεί από εμάς πριν καταστεί διαθέσιμο στην αγορά οποιουδήποτε από τα 27 κράτη- μέλη» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο EMA. Η ουγγρική κυβέρνηση από πλευράς της δεν έχει απαντήσει ακόμα αν η πρόθεσή της είναι να αδειδοτήσει μόνη της το Sputnik V ή να το υποβάλει στην διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος εξετάζει τις αιτήσεις έγκρισης τριών υποψήφιων εμβολίων κατά της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πιθανή η αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2021.Ο EMA, με έδρα το Αμστερνταμ, έχει αποστολή την αδειοδότηση και τον έλεγχο των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το τελικό πράσινο φως δίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιτρέπει στα εργαστήρια την εμπορική διάθεση του φαρμάκου τους εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η ανακοίνωση του EMA εκδίδεται μετά την δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ο οργανισμός θα μπορούσε να εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.