Τα ασύρματα συστήματα 5ης γενιάς, με συντομογραφία 5G, είναι βελτιωμένες τεχνολογίες ασύρματων δικτύων, προσφέροντας απόδοση έως και δέκα φορές γρηγορότερο δίκτυο από τα 4G. Το δίκτυο 5G είναι η επόμενη γενιά δικτύου στην κινητή τηλεφωνία που υπόσχεται πολύ υψηλές ταχύτητες και νέες δυνατότητες τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.
Τι είναι αυτό το δίκτυο;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το 5G θα είναι μία εξέλιξη των σημερινών δικτύων 4G και σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τη μεταφορά ακόμη πιο μεγάλων ποσοτήτων data, αλλά και τη διασύνδεση εκατομμυρίων συσκευών, μέσω του Internet of Things (IoT).Η μέση ταχύτητα του δικτύου 5G θα κυμαίνεται από 150 – 200Mbps και η μέγιστη θα φτάσει τα 1Gbps. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορεί κάποιος να «κατεβάσει» μια full HD ταινία μέσα σε περίπου 3 λεπτά ενώ αντίστοιχα, σε δίκτυο 4G αυτό γίνεται σε 15 λεπτά.
Από το 2017, η ανάπτυξη του 5G διευθύνεται από αρκετές εταιρείες, όπως η Samsung, η Intel, η Qualcomm, η Nokia, η Huawei, η Ericsson, η ZTE και άλλοι. Παρόλο που το 5G σχεδιάζεται να είναι εμπορικά διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο σύντομα, η Νότια Κορέα παρείχε 5G στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 για τους επισκέπτες. Οι κλάδοι που αναμένεται να επηρεαστούν από την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G είναι οι λεγόμενες «κάθετες» αγορές (Β2Β Verticals) όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα και η βιομηχανία. Η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με δίκτυο 5G είναι τα Τρίκαλα.
Τι προσφέρει το 5G;
- Απίστευτα υψηλές ταχύτητες: Το δίκτυο 5G θα φέρει ταχύτητες που μπορεί να ξεπεράσουν και το 1Gbps.
- Ταυτόχρονη σύνδεση: Πολύ περισσότερες συσκευές, που θα ενισχύσει την τεχνολογία.
- Άμεση απόκριση: Με την εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση (latency) του δικτύου 5G, η επικοινωνία με smart συσκευές, οι βιντεοκλήσεις και το gaming πηγαίνουν σε άλλο επίπεδο.
Είναι ασφαλές το 5G;
Όλες οι επίσημες μελέτες έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη χρήση του 5G. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει: «Έπειτα από πολλές επιστημονικές μελέτες δεν έχει διαπιστωθεί καμία δυσμενής επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία από την ασύρματη τεχνολογία». Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας τονίζει πως η «Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν θεσπίσει από τα αυστηρότερα όρια στην Ευρώπη».
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σχολιάζει το εξής: «Οι μετρήσεις που διεξάγονται στην κοντινή περιοχή των σταθμών βάσης κινητών επικοινωνιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, έχουν επιβεβαιώσει ότι η ακτινοβολία είναι χιλιάδες φορές χαμηλότερη από τα επίπεδα αποδεκτής έκθεσης που προτείνονται στις οδηγίες για τον περιορισμό της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία».
Στην Ελλάδα, η δυνατή οικονομική αξία της πλήρους χρήσης του 5G ως ανοικτής πλατφόρμας καινοτομίας που καθιστά δυνατό τον ψηφιακό μετασχηματισμό πολλαπλών κλάδων, αναμένεται να αποφέρει οικονομικά οφέλη 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσα αξία, έναντι κόστους 0,9 δισεκατομμυρίων ευρώ: δηλαδή, μια αναλογία κόστους – οφέλους της τάξης του 2,2 με καθαρό όφελος (όφελος μείον κόστος) ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2025.