Αισθητή ήταν η μείωση στις μολύνσεις από κορωνοϊό που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα (Κυριακή 22 Νοεμβρίου) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αλλά δεν είναι αρκετό ώστε να υπάρξει σχετική ενημέρωση για λήξη των περιοριστικών μέτρων και άρση του lockdown. Για αυτό όλοι μιλούν για παράτασή του.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Θυμίζουμε πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.498 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 91619, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες. Τα 4.810 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 23403 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 540 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 150 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 470 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, μέχρι και τη στιγμή της ανακοίνωσης, είχαμε 103 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.630 θανάτους συνολικά στη χώρα. 647 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Το σενάριο για παράταση του lockdown
Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας καθώς προ των πυλών φαίνεται πως είναι πιο σκληρά μέτρα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών, υπό τον φόβο του τρίτου κύματος. Αυτό σημαίνει πως απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο για άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, καθώς μπορεί τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού να παρουσιάζουν εικόνα σταθεροποίησης, αλλά οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι βρίσκονται στο «κόκκινο».
Την ώρα, λοιπόν, που το σύστημα υγείας πιέζεται δραματικά, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ρίξει στη «μάχη» και τα τελευταία της «όπλα» για να ελέγξει την κατάσταση, ενώ οι ειδικοί έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για το τρίτο κύμα του κορωνοϊού. Είναι χαρακτηριστικό πως είναι δραματική η κατάσταση στη χώρα τις τελευταίες ημέρες καθώς μέσα σε δύο μόλις 24ωρα πέθαναν 211 άνθρωποι, ενώ 540 ασθενείς δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, με τον Νοέμβριο να είναι μακράν ο πιο φονικός μήνας από την αρχή της πανδημίας.
Δραματική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – Κινητή υγειονομική μονάδα εκτάκτων αναγκών στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
Στη δημιουργία κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη προχωρά το Γενικό Επιτελείο Στρατού μετά από απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Η μονάδα θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάγνωση επιπτώσεων του κορονοϊού στον θώρακα ενώ διευκρινίζεται ότι η κινητή μονάδα δεν θα διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη. Στόχος είναι να μπορεί η μονάδα να δεχτεί, εφόσον απαιτηθεί, ασθενείς, προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος για ασθενείς με κορονοϊό εντός του νοσοκομείου. Έπειτα από συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει, σήμερα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών.
Υπό τον φόβο του τρίτου κύματος της πανδημίας
Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, το δεύτερο πανδημικό κύμα δεν θα είναι το τελευταίο, προλογίζοντας έναν δύσκολο χειμώνα κατά τον οποίο η κοινωνία και η οικονομία ενδέχεται να ανοιγοκλείνουν όπως η… φυσαρμόνικα, ακολουθώντας τις αυξομειώσεις των «σκληρών δεδομένων». Έτσι, ακόμα κι αν το δεύτερο lockdown θέσει σε «καταστολή» τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να επιτραπεί στους πολίτες να πάρουν μια γεύση Χριστουγέννων, το αμέσως επόμενο κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει η νέα αυτή περίοδος… χάριτος έως ότου ο πανδημικός ιός επανέλθει δριμύτερος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, εκτίμησε ότι το τρίτο κύμα στη χώρα μας θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα. «Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Υπό το πρίσμα αυτό, τα αρνητικά σενάρια των επιστημόνων προβλέπουν ότι ακόμη και στις αρχές του 2021 (δηλαδή, μόλις λίγες εβδομάδες μετά το unlocking) οι επιδημιολογικοί δείκτες πιθανόν να σημάνουν νέο συναγερμό, καθιστώντας αναγκαία την επιστροφή των πολιτών στο σπίτι.