Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 23/11: Αγωνία για τον σημερινό αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων – Η Βόρεια Ελλάδα «φλέγεται»

Κρούσματα σήμερα 23/11: Οι 211 νεκροί των δύο τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει σοκ - Ο Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε παρόμοια νούμερα τις επόμενες μέρες - Μειωμένα τα κρούσματα, για παράταση πάει το lockdown - Τι γίνεται με τα εμβόλια.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν μειωθεί σε απόλυτο νούμερο, αλλά ποιος μπορεί να πανηγυρίσει ή έστω να χαρεί με τους 211 θανάτους των τελευταίων δύο ημερών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μας προετοίμασε για παρόμοιους τραγικούς αριθμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αγωνία για τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το lockdown που αρχικά είχε προγραμματιστεί αν τελειώσει στα τέλη Νοεμβρίου, πάει για σίγουρη παράταση την ώρα που η εικόνα από τις ΜΕΘ, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας, μόνο σκηνικό πολέμου θυμίζουν.

Τι δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας

Έκκληση στους πολίτες να ελαχιστοποιήσουν τις επαφές τους με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους απηύθυνε ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι ο ιός πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων – 30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές, με την εξάπλωσή του πλέον να συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας κατά τη σημερινή ενημέρωση είπε ότι «ήδη σε ολόκληρη τη χώρα από τις 557 κλίνες ΜΕΘ που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, λειτουργούν σήμερα πάνω από 1.230. Στη Θεσσαλονίκη από τις 34 κλίνες ΜΕΘ-COVID που είχαμε στις 23 Οκτωβρίου ξεπεράσαμε τις 200. Και από τις 490 απλές κλίνες κορωνοϊου, ξεπεράσαμε τις 1.500».

Αναλυτικά όσα ανέφερε για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα:

«Είναι πλέον καλά γνωστό ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να διατηρείται σε μεγάλα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 15.000.000 και ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται καθημερινά στις 250.000. Στους χάρτες που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη από το ECDC, σχεδόν ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο κόκκινο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως κάποιες περιοχές της Ελλάδας.

Στη χώρα μας με βάση τα τελευταία στοιχεία, η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει σταθερά την μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 που δείχνει σημεία σταθεροποίησης. Ο ιός – όπως επισημαίνουν οι ειδικοί – πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων – 30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών. Τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τη στιγμή αυτή, σε ολόκληρη την Ευρώπη τα Συστήματα Υγείας – όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός – αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, ενώ κάποιες χώρες όπως η Ελβετία, στέλνουν ασθενείς στα γειτονικά τους κράτη. Σε μεγάλη πίεση βρίσκεται ήδη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας, γεγονός που προαναγγέλει άλλη μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη εβδομάδα. 

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το ΕΣΥ. Ήδη σε ολόκληρη τη χώρα από τις 557 κλίνες ΜΕΘ που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, λειτουργούν σήμερα πάνω από 1.230. Στη Θεσσαλονίκη από τις 34 κλίνες ΜΕΘ-COVID που είχαμε στις 23 Οκτωβρίου ξεπεράσαμε τις 200. Και από τις 490 απλές κλίνες κορωνοϊου, ξεπεράσαμε τις 1.500.

Ήδη, ωστόσο, μετά τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών τόσο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσο και το υγειονομικό προσωπικό τους άγγιξαν τα όριά τους. Κρίθηκε έτσι απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Καταβλήθηκε προσπάθεια, για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και όταν αυτό δεν κατέστη εφικτό, ακολούθησε η επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων, με 200 απλές κλίνες για κορωνοϊό και τέθηκε το προσωπικό τους στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ. Ήταν, άλλωστε, κάτι που είχε ενταχθεί από την αρχή στον εθνικό σχεδιασμό και είχε προβλεφθεί με ΠΝΠ που έγινε νόμος του κράτους.

Παράλληλα υπήρξε μέριμνα ώστε στις δύο αυτές ιδιωτικές κλινικές να μην συνυπάρχουν COVID περιστατικά με non COVID και ακολούθησε μεταφορά των νοσηλευόμενων σε άλλες κλινικές. Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οφείλουμε ωστόσο στις δύσκολες αυτές ώρες, να μην ξεχνάμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται όρθιο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών, του προσωπικού και των διοικήσεων των νοσοκομείων που με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και αυτοθυσία δίνουν καθημερινές μάχες στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Όλοι οι Έλληνες τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε. Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η πρωτοβουλία των νοσηλευτριών και των νοσηλευτών που μετέβησαν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη και δίνουν αυτή τη στιγμή τη μάχη στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ δίπλα σε ασθενείς με COVID-19. Έκαναν -όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη που είχε μαζί τους- σπίτι τους την Ελλάδα και οικογένειά τους όλες τις Ελληνίδες, όλους τους Έλληνες. Επέδειξαν μια βαθιά πατριωτική στάση. Και απέδειξαν ότι η ευθύνη και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι λέξεις κενές». 

Για το εμβόλιο

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι στις δύσκολες αυτές ώρες η επιστήμη αναγεννά την ελπίδα σε ολόκληρο τον Κόσμο και η Ε.Ε. κινείται συντονισμένα για την ανακούφιση των λαών της Την περασμένη εβδομάδα η κομισιόν υπέγραψε συμφωνία με την BioNTech/Pfizer για την προμήθεια του εμβολίου. Είναι η 5η συμφωνία που υπογράφει και επιβεβαιώνει τις κοινές προσπάθειές να παρασχεθεί σε όλους τους πολίτες της Ένωσης ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Σημειώνεται ακόμη ότι την Παρασκευή η Pfizer και η BioNTech Group κατέθεσαν στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αίτηση αδειοδότησης για την κυκλοφορία του εμβολίου. Και όλα αυτά δείχνουν πως η ημέρα της απελευθέρωσης από την πρωτόγνωρη παγκόσμια περιπέτεια έρχεται πιο κοντά.

Στο μεταξύ το Υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει ένα πολυσύνθετο σχέδιο για τον εμβολιασμό όλων των Ελλήνων και συνεχίζει την προετοιμασία για την άμεση εφαρμογή του από την πρώτη μέρα που θα φτάσουν τα εμβόλια στη χώρα μας. Και βέβαια -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός- το εμβόλιο θα είναι δωρεάν. Ας κάνουμε έως τότε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ας τηρήσουμε ακόμη πιο σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών. Ας προσέξουμε ακόμη πιο πολύ για να αναστρέψουμε τις καμπύλες των κρουσμάτων και να σωθούν ζωές. Ο πόλεμος αυτός μας αφορά όλους».

Σίγουρη η παράταση του lockdown

Ρεπορτάζ της εφημερίδας τα ΝΕΑ αναφέρεται στο ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης από εδώ και πέρα για τη διαχείριση του κορωνοϊού. Η καθημερινή εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση μπροστά σε ένα νέο στοίχημα 14 ημερών αναμένεται να προτάξει ως κεντρικό μήνυμα τη δραματική έκκληση των επιστημόνων «έξω μόνο για τα απαραίτητα», αλλά και να βγάλει από τη φαρέτρα τα τελευταία της «όπλα»: Επιτάξεις ιδιωτικών εγκαταστάσεων, κινητοποίηση του Στρατού, ελεγκτικό «τείχος» στα σύνορα και τις επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές με μπαράζ επιχειρήσεων από ΕΛ.ΑΣ., Δημοτική Αστυνομία, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς και Λιμενικό καθώς και σχέδια διακομιδών με τρένα και αεροσκάφη.

Όπως όλα δείχνουν η παράταση του lockdown, θεωρείται δεδομένη (οι ειδικοί εισηγούνται παράταση τουλάχιστον για μία εβδομάδα) ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει αν θα είναι για μία εβδομάδα ή περισσότερο.

Αυτό που θα κρίνει το πόσο θα διαρκέσει τελικά η καραντίνα, είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα στο τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας.

«Θα φτάσει τις 10 Δεκέμβρη, τα μέσα Δεκέμβρη; Εξαρτάται από τους αριθμούς και τους επιδημιολόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εντάξει όμως. Θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα μέσα έξω, να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς. Έχουμε ελπίδα να τα καταφέρουμε. Όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία στο τέλος αυτής της εβδομάδας», είπε.

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι για να γίνει χαλάρωση και «όχι κατάργηση» του lockdown, τα κρούσματα σε όλη τη χώρα πρέπει να είναι 500. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως πιθανό το σενάριο να ισχύσουν πιο αυστηρά μέτρα στη Bόρεια Ελλάδα λόγω της σφοδρότητας με την οποία πλήττεται από τον κορωνοϊό.

Σοκάρει διευθυντής του Παπανικολάου – «Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί»

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επιβεβαιωνεται πλέον από όλες τις μεριές καθώς εκτός από τους υγειονομικούς που καθημερινά απευθύνουν κάλεσμα στην πολιτεία για ενίσχυση του ΕΣΥ, σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για συνθήκες πολέμου στο ΕΣΥ. Ο επόμενος φόβος των υγειονομικών είναι η διασπορά του ιού στο προσωπικό κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο, καθώς οι ελλείψεις είναι τεράστιες και κάθε απουσία μετράει.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών και στη δημιουργία υπαίθριου νοσοκομείου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ωστόσο σύμφωνα με όσα περιγράφουν οι υγειονομικοί, αυτό δεν είναι αρκετό. Η κατάσταση παραμένει ανησυχητική και, παρά το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να δούμε μείωση ή σταθεροποίηση στα κρούσματα, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί με τους διασωληνωμένους, οι οποίοι το προηγούμενο 24ωρο ανέρχονταν σε 540.

Μιλώντας στο MEGA, ο πνευμονολόγος και διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, υποστήριξε πως «η κατάστασή μας είναι πάρα πολύ δύσκολη» και πρόσθεσε πως οι μονάδες είναι γεμάτες και η αγωνία έχει μεταφερθεί στα τμήματα, εκεί όπου δίνεται η πραγματική μάχη.

Πλέον, γίνεται προσπάθεια στο νοσοκομείο να διακινήσουν τους ασθενείς ώστε να εξοικονομήσουν κρεβάτι. «Πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα οι ΜΕΘ» τόνισε.

Με την επίταξη των δύο ιδιωτικών κλινικών, απλώς άνοιξε η πύλη εισόδου, καθώς εκεί μεταφέρθηκαν τα ελαφριά περιστατικά δίνοντας χώρο στα βαριά. «Την εφημερία πρέπει να την αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας, όχι με επιστράτευση αλλά με ένταξη» σημείωσε.

Προειδοποίησε, δε, πως αν δεν περιοριστεί η διασπορά και δεν ληφθούν και άλλα μέτρα για να σταματήσουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι βαριά ασθενείς δεν βρίσκουν ΜΕΘ, τότε θα αυξηθεί η θνητότητα. Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε πως το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του, με τις εισαγωγές να είναι περισσότερες, καθημερινά, από τα εξιτήρια. «Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί».

Δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα της πανδημίας

«Φτάσαμε στο αμήν στα νοσοκομεία. Εμείς στην Εντατική να θέλουμε να διακινήσουμε ασθενή και να μην μπορούμε, να είμαστε στα όρια ασφάλειας μετακίνησης του ασθενούς και οι συνάδελφοι στα τμήματα να αγωνίζονται να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο και να μην μπορούν να τον στείλουν στη Μονάδα Εντατικής ως όφειλαν. Χάσαμε περισσότερες ζωές, επειδή δεν προβλέφθηκε αυτή η σφοδρότητα της πανδημίας, το δεύτερο κύμα» πρόσθεσε, μιλώντας στον ANT1.

«Η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Ελπίζω να μην δούμε άλλο σκαλοπάτι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω», σχολίασε, μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Ηδη υπάρχει μια επιπέδωση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες και είμαστε αισιόδοξοι πως τις επόμενες ημέρες θα δούμε μια έστω μικρή καθοδική τάση. Αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ή ιδανικά και κάτω από τα 500, θα υπάρξει μία περίοδος 1-2 εβδομάδων που η επιδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα.

Όταν περάσει αυτή η περίοδος τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο ένας και μοναδικός παράγοντας που θα μας κάνει να μιλήσουμε και να σκεφτούμε θα είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ θα είναι κάτω από 70% ή και 60%.», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης στο τέλος του μήνα.

«Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Οσο θα πλησιάζουμε τις γιορτές θα δούμε. Τα νούμερα είναι οριακά για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα», είπε και πρόσθεσε πως κατά την προσωπική του άποψη, μέχρι την άνοιξη θα πάμε σε μία περίοδο με κυλιόμενα lockdown.

Οι εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια με βάση τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος εξετάζει τις αιτήσεις έγκρισης τριών υποψήφιων εμβολίων κατά της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πιθανή η αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2021.Ο EMA, με έδρα το Αμστερνταμ, έχει αποστολή την αδειοδότηση και τον έλεγχο των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το τελικό πράσινο φως δίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιτρέπει στα εργαστήρια την εμπορική διάθεση του φαρμάκου τους εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ανακοίνωση του EMA εκδίδεται μετά την δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ο οργανισμός θα μπορούσε να εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. 

Ταχεία διαδικασία για το εμβόλιο

«Σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τους χρόνους αδειοδότησης των εμβολίων, διότι δεν έχουμε ακόμη όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα των διαρκών αξιολογήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφέρεται σε email που απέστειλε ο EMA προς το AFP. «Ανάλογα με την πρόοδο της αξιολόγησης, ο EMA θα μπορούσε να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των πιο προχωρημένων υποψηφίων προς το τέλος αυτού του έτους ή στην αρχή του επόμενου».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εφαρμόσει μία ταχεία διαδικασία που του επιτρέπει να εξετάζει τα δεδομένα ασφάλεια και αποτελεσματικότητας των εμβολίων μόλις αυτά κατατεθούν, πριν ακόμη από την υποβολή αίτησης αδειοδότησης από τον κατασκευαστή. Τα εμβόλια των Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Moderna είναι τα τρία προγράμματα που σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία διαρκούς αξιολόγησης από τον EMA. Μάλιστα σχετικά με το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι αποτελεσματικό κατά 70% στην πρόληψη προσβολής των συμμετεχόντων από τον ιό και την εμφάνιση συμπτωμάτων της Covid-19.

«Για θρίαμβο και απογοήτευση ταυτόχρονα» κάνει λόγο το BBC, καθώς τα αποτελέσματα αυτά της έρευνας έρχονται μετά τις ανακοινώσεις των Pfizer/BioNTech και Moderna που θέλουν τα δικά τους εμβόλια να είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 95%. Ωστόσο, το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι φθηνότερο και ευκολότερο στη συντήρηση, άρα μπορεί να διανεμηθεί χωρίς προβλήματα σε όλον τον κόσμο σε σχέση με τα άλλα δύο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο