Την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζει η κυβέρνηση. Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την προμήθεια των μαχητικών Rafale, την προκήρυξη διαγωνισμού για την απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών, την αναβάθμιση των υπαρχόντων φρεγατών ΜΕΚΟ και την επανενεργοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, έρχονται και τα Romeo.
Πρόκειται για τα υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, MH-60R.
H συμφωνία απόκτησής τους δίνει το πάνω χέρι στο Πολεμικό Ναυτικό, που με την κατοχή τους θα έχει μεγάλο προβάδισμα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Από την πρώτη στιγμή η LOR (Letter of Request) που είχε σταλεί στις ΗΠΑ ήταν για την προμήθεια 7 ελικοπτέρων.
Η Ελλάδα προχώρησε τον περασμένο Ιούνιο στην παραγγελία 4 ελικοπτέρων. Τώρα, κατόπιν συσκέψεων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της ρήτρας παραγγελίας και άλλων τριών ελικοπτέρων του τύπου, με ίδια διαμόρφωση σε ότι αφορά των εξοπλισμό τους.
Η νέα LOR υπογράφηκε από το ΓΕΕΘΑ στις 16 Οκτωβρίου. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει πιέσεις σε ανώτερο επίπεδο ώστε τα 3 νέα ελικόπτερα να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό πριν την παραλαβή της παραγγελίας των «4». Έτσι, είναι πολύ πιθανό να παραληφθούν τα πρώτα 3 Romeo μέχρι το τέλος του 2021.
Ποια είναι τα πολεμικά ελικόπτερα Romeo που αγοράζει η Ελλάδα:
Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα Romeo θεωρούνται «πολυεργαλεία μάχης» και θα αντικαταστήσουν μέρος των πεπαλαιωμένων ΑΒ-212. Έχουν υψηλού επιπέδου τεχνολογικά συστήματα, ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, έχουν δυνατότητες και κατά στόχων επιφανείας, ενώ μπορούν να εκτελέσουν και δευτερεύουσες αποστολές, όπως έρευνας και διάσωσης, διοικητικής μέριμνας, μεταφοράς και εκκένωσης προσωπικού.
Πριν από ένα χρόνο η νέα έκδοση του ελικοπτέρου MH-60 είχε αποκαλυφθεί κατά την διάρκεια έκθεσης για οπλικά συστήματα θάλασσας, αέρος και διαστήματος στις ΗΠΑ και είχε εντυπωσιάσει το ιδαίτερα αναβαθμισμένο οπλοστάσιό του, το οποίο κυριολεκτικά τρομάζει. Στην έκδοση που είχε τότε παρουσιαστεί το MH-60R έφερε δύο πυραύλους τύπου NSM – «Naval Strike Missiles» αποτέλεσμα της συνεργασίας των εταιρειών Raytheon και Kongsberg Defense and Aerospace.
Επίσης διαθέτει χαρακτηριστικά stealth , καθώς «πετά» αρκετά κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και εξελιγμένους αισθητήρες και ραντάρ για τον ακριβή εντοπισμό και στόχευση της απειλής, σε δύσκολες συνθήκες. Σημειώνεται, ότι την τρέχουσα χρονική περίοδο, μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, επιλέγουν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα για το Πολεμικό τους Ναυτικό.