Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 22/11: Δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 22/11: Nέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 108 άνθρωποι έχουν πεθάνει μόνο τις τελευταίες ώρες - Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα μοιάζει εκτός ελέγχου.

Θλιβερή η χθεσινή μέρα αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ (21/11) ανακοινώθηκαν 108 νέοι θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας ήταν 522. Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική με τη Θεσσαλονίκη καταγράφοντας τον μεγαλύτερο αριθμό των κρουσμάτων.

Ασφυξία στις ΜΕΘ

Σε απελπιστική κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, αφού η διασπορά του κορωνοϊού συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι ειδικοί απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας στους πολίτες και προσδοκούν για τη μέρα που η καμπύλη του θανάτου θα παρουσιάσει σαφή κάμψη.

Η διευθύντρια της Πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του Mega αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Ο κόσμος να βγαίνει έξω για τα απολύτως απαραίτητα», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως υπογράμμισε η κυρία Γκάγκα, καθώς οι νοσηλείες ασθενών ακολουθούν τα κρούσματα με διαφορά φάσης μίας έως δύο εβδομάδων, τα νοσοκομεία θα εξακολουθούν να είναι «φορτωμένα» για άλλες τουλάχιστον 15 μέρες.

Για την αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες, τόνισε ότι αυτό συμβαδίζει με τη συνολική αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα στο β’ κύμα της πανδημίας. Για τις απώλειες νέων ανθρώπων και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα είπε: «Χάνουμε νέο κόσμο και πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα». Σημειώνεται ότι 28χρονη, θετική στον κορωνοϊό, από την Κοζάνη μεταφέρθηκε εσπευσμένα σήμερα το πρωί στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης καθώς η υγεία της επιδεινώθηκε το τελευταίο 24ωρο.

Για την εξέλιξη της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι πρέπει «να φροντίσουμε να αποφύγουμε εντελώς τις επαφές ώστε να σταματήσει η διαμόλυνση που είναι πολύ υψηλότερη στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα σε σχέση με την Αθήνα». Όπως εξήγησε, οι πολίτες θα πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι τους για τα απολύτως απαραίτητα, να κρατούν αποστάσεις και να φορούν απαραιτήτως τη μάσκα. Ακόμη και όσοι χρειάζεται πηγαίνουν στην εργασία τους ή όσοι κάνουν δουλειές εκτός σπιτιού πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα ευλαβικά.

Στα ύψη τα κρούσματα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι οι αυξομειώσεις που παρουσιάζουν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα, με αποκορύφωμα τα 905 που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου: 435 κρούσματα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου: 491 κρούσματα Τρίτη 17 Νοεμβρίου: 595 κρούσματα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου: 905 κρούσματα Πέμπτη 19 Νοεμβρίου: 774 κρούσματα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου: 673 κρούσματα Σάββατο 21 Νοεμβρίου: 606 κρούσματα

Φόβοι για το τρίτο κύμα κορωνοϊού

Την ίδια ώρα, την ανησυχία του για τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, εξέφρασε ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου». Μιλώντας ΣΚΑΪ, ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε ότι με το άνοιγμα της οικονομίας θα έρθει και το τρίτο κύμα γύρω στον Γενάρη – Φλεβάρη, σημειώνοντας ότι το σύστημα υγείας πρέπει να είναι έτοιμο να το αντιμετωπίσει.

«Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… θα ανοίξει ο κ. Γεωργιάδης την οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ανοίξει η οικονομία, γιατί θα πρέπει να ανασάνει, φοβάμαι ότι το Γενάρη – Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα» προειδοποίησε.

Στήνουν κινητό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

“Πυρετώδεις” οι εργασίες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στη Θεσσαλονίκη, για να φιλοξενήσει ασθενείς με κορωνοϊό. Οι κινητές εγκαταστάσεις του 299 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας «ΚΙΧΝΕ», οι οποίες από το 2005 έως το 2007 βρίσκονταν για κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης του Αφγανιστάν (ΙSAF) έχουν ξεκινήσει και στήνονται τα τελευταία 24ωρα στο πάρκινγκ του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να βοηθήσουν το σύστημα Υγείας της συμπρωτεύουσας που “παραλύει”, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αποστολή του κινητού νοσοκομείου, το οποίο στοίχισε στη χώρα κάτι περισσότερο από 5 εκατομμύρια ευρώ, από την πρώτη κιόλας στιγμή της δημιουργίας του στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν και είναι η παροχή -επί 24ωρου βάσεως- υγειονομικής υποστήριξης, καθώς και υπηρεσιών Σταθμού Υποδοχής Διακομιζομένων. Το KIΧΝΕ παρέχει νοσοκομειακές υπηρεσίες ρόλου 2+ (Νοσηλεία-Μονάδα Εντατικής Θεραπείας-Χειρουργεία).

Το Νοσοκομείο πληροί τις ΝΑΤΟικές προδιαγραφές, ο εξοπλισμός του είναι από τους πλέον σύγχρονους και κατά την χρήση του αναπτύσσεται σε -ειδικά κατασκευασμένα για τον σκοπό αυτό- container και σκηνές, όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις εκστρατείας.

Σύμφωνα με τον αρχικό του σχεδιασμό περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:

  • Χειρουργείο, με δύο χειρουργικές τράπεζες (μια για σηπτικές και μια για άσηπτες επεμβάσεις)
  • Μονάδα Αποστείρωσης
  • Πλήρως εξοπλισμένη Αίθουσα Ανάνηψης
  • Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τεσσάρων κλινών σε πλήρη ανάπτυξη, με το απαιτούμενο σύγχρονο εξοπλισμό για αντιμετώπιση σοβαρότατων περιστατικών
  • Εξωτερικά ιατρεία
  • Σταθμούς Α’ Βοηθειών και Διαλογής Τραυματιών
  • Θαλάμους Νοσηλείας χειρουργικών – παθολογικών περιστατικών, με δυνατότητα νοσηλείας 30 ασθενών, σε σκηνές χωρητικότητας 10 κλινών η κάθε μια
  • Πλήρες Μικροβιολογικό εργαστήριο για την πλήρη υποστήριξη των κλινικών αναγκών
  • Τράπεζα αίματος – πλάσματος για πλήρη κάλυψη τακτικών και εκτάκτων χειρουργικών περιστατικών
  • Πλήρες Ακτινολογικό Εργαστήριο, με επιπλέον εξοπλισμό με μηχανήματα υπερήχων για διάγνωση κοιλιακών παθήσεων και κλειστών ενδοκοιλιακών κακώσεων
  • Φαρμακείο
  • Πλήρη Οδοντιατρική Μονάδα
  • Τμήμα προληπτικής ιατρικής, για τον έλεγχο περιβάλλοντος, τροφίμων, καταλληλότητας νερού.

Κλείδωσε νέο μέτρο μετά το σοκ των 108 θανάτων

Τα πράγματα στη χώρα εξαιτίας του κορωνοϊού δεν πηγαίνουν καλά κατά κοινή εκτίμηση πολιτικών και ειδικών και προς απογοήτευση των πολιτών.  Χθες ήταν ένα ακόμα «μαύρο» Σάββατο, καθώς σημειώθηκε το εξωπραγματικό, για τα δεδομένα της χώρας, αρνητικό ρεκόρ των 108 θανάτων, την στιγμή που οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έφτασαν τους 522.

Τα συνταρακτικά αυτά νούμερα προκάλεσε ένα ισχυρό σοκ σε όλη την κοινωνία αλλά και, φυσικά, στους κυβερνώντες και τους εμπειρογνώμονες. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να «κλείδωσει» το μέτρο που θα προσπαθήσει να κάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να «αναπνεύσει». Ο λόγος φυσικά για το lockdown και την παράταση του, μιας και τις τελευταίες ημέρες αιωρείτο στον αέρα η πιθανότητα να παραταθεί και μετά τις 30 Νοεμβρίου. Σήμερα θεωρείται δεδομένο ότι η χώρα θα βρίσκεται σε καραντίνα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, όταν και θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα και θ’ αποφασιστεί αν θ’ ανοίξει η αγορά και αν θα αρθεί μέρος των περιορισμών εν όψει των Χριστουγέννων.

«Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τόνισε από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας το Σάββατο στην ΣΚΑΪ. Ο ίδιος εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου.

«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο