Έντονη είναι η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση με τη ΓΣΕΒΕΕ, τη ΓΣΕΕ και την ομοσπονδία των εργαζομένων του ΟΑΕΔ αναφορικά με το έλλειμμα λόγω μείωσης ασφαλιστικών εισφορών.
«Ο ΟΑΕΔ αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί κεντρικό βραχίονα του υπουργείου Εργασίας για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Στηρίζεται από την κυβέρνηση και θα στηρίζεται, και όσοι πόροι χρειαστούν θα δοθούν από την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση προγραμμάτων υπέρ των ανέργων». Τα παραπάνω ανέφερε ο κος Βρούτσης, απαντώντας στις αιτιάσεις συνδικαλιστικών και παραγωγικών φορέων, ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί σε μεγάλα ελλείμματα τον Οργανισμό και θέτει σε κίνδυνο τα προγράμματα στήριξης των ανέργων.
Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την ακρόαση φορέων επί του νομοσχεδίου «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», η ΓΣΕΒΕΕ, η ΓΣΕΕ και η ομοσπονδία των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, υποστήριξαν ότι το όφελος της μείωσης των εισφορών για τους εργαζόμενους θα είναι μικρό, αλλά αυτά που διακυβεύονται είναι μεγάλα, διότι μένουν στον αέρα σημαντικά προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων αλλά και τα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών στήριξης της απασχόλησης, που ιδίως σε αυτή την περίοδο της κρίσης, είναι σημαντικά.
Σε αντίθετη κατεύθυνση από ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ κινήθηκε ωστόσο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που υπογράμμισε ότι «οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αποτελούσαν τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και την για την πρόσληψη νέου προσωπικού». Η στάση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ αλλά και τα όσα είπε η ομοσπονδία των εργαζομένων του ΟΑΕΔ προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εργασίας, που ζήτησε από τους συνδικαλιστές να «βάλουν τα ψηφαλάκια σε δεύτερη μοίρα για το καλό της Ελλάδα».
Τι απαντά ο Γιάννης Βρούτσης;
«Ακούστηκαν απόψεις καθαρά αντιεπιστημονικές. Η παγκόσμια βιβλιογραφία, όλοι οι φορείς της χώρας και οι σοβαροί επίσημοι θεσμοί των εργαζομένων, αλλά και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας και της πλευράς των επιχειρήσεων, εδώ και πολύ καιρό, συνεχώς μας βομβάρδιζαν με το αίτημα της μείωσης των εισφορών, με το σκεπτικό ότι είναι απαράδεκτα υψηλές, αποτελούν αντικίνητρο για προσλήψεις και υπονομεύουν τη νομιμότητα, διότι ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό – και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές κινητροδοτούν την παραβατικότητα. Αυτό που λέω δεν είναι μόνο δικές μου διαπιστώσεις, είναι διαπιστώσεις όλης της Ελλάδας», προέταξε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είχε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές το 2012, σχεδόν παγκοσμίως.
Είχε προηγηθεί το σχόλιο του Κωνσταντίνου Κόλια, προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας- ΟΕΕ, ότι το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, όχι μόνο στηρίζει την εργασία στις δύσκολες ώρες που διανύουμε, αλλά τηρεί και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων από τις πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. «Είναι πολύ ευχάριστο ότι μειώνονται περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από την 1.1.2021. Αυτή η ρύθμιση αποτελεί την δεύτερη μείωση, μετά την μείωση του Ιουνίου 2020 που μειώθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες οι εισφορές», είπε ο κ. Κόλλιας.
Η θέση ΓΣΕΒΕΕ – ΓΣΕΕ
Από την άλλη, ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ανέφερε ότι στην παρούσα συγκυρία, αυτή η μείωση των εισφορών, θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά θα επιλύσει. «Προδιαγράφει την υποβάθμιση και αποδόμηση του ΟΑΕΔ. Μειώνονται πόροι που σχετίζονται με την αναγκαία χρηματοδότηση μέτρων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας, και συγκεκριμένα οι πόροι για τα επιδόματα ανεργίας , όπου η συνολική χρηματοδότηση θα μειωθεί κατά 43%», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Επιπλέον, από τη ΓΣΕΕ, ο Γιώργος Γεωργακόπουλος τόνισε ότι η μείωση των εισφορών μπορεί να ακούγεται ως θετική εξέλιξη, αλλά το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα μπόνους για τις επιχειρήσεις, ενώ για τους εργαζόμενους αποτελεί ένα ασήμαντο αντίδωρο – ιδίως για τους χαμηλόμισθους. «Το σημαντικό είναι ότι στερεί ουσιαστικούς πόρους από τον ΟΑΕΔ, οι οποίοι προορίζονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών καίριας σημασίας για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Με βάση τη διάταξη αυτή, αλλάζει ο τριμερής χαρακτήρας του ΟΑΕΔ, περιορίζονται δραστικά οι θεσμοθετημένοι πόροι του ΟΑΕΔ, αφού η μείωση γίνεται αποκλειστικά από τους εισπραττόμενους πόρους. Η μείωση θέτει σε κίνδυνο μια σειρά από κοινωνικές δράσεις του οργανισμού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που, λόγω της πανδημίας, ο ΟΑΕΔ έχει αναλάβει υποχρεώσεις στήριξης ανέργων, εργαζομένων που αυτή την περίοδο πλήττονται δραστικά».