Μπορεί πριν από μερικά χρόνια όλοι να είχαν ενθουσιαστεί με τους επιτραπέζιους υπολογιστές αλλά πλέον σπάνια υπάρχει σπίτι που δεν έχει ένα λάπτοπ μιας και είναι πολύ εύκολα τόσο στη χρήση όσο και στη μετακίνηση.
Τι είναι το λάπτοπ;
Φορητός Υπολογιστής (Laptop Computer – Notebook) είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μικρού μεγέθους και βάρους με ευκολία στη μεταφορά, που διαθέτει ενεργειακή αυτονομία. Συνήθως ανήκει στους υπολογιστές τέταρτης γενιάς (αν και υπάρχουν και παλαιότερες υλοποιήσεις).
Ο φορητός υπολογιστής ενσωματώνει πολλές και καινοτόμες τεχνολογίες με προσιτό πλέον κόστος. Μία από αυτές είναι η τεχνολογία οθόνης LED, ή διόδου εκπομπής φωτός (Light Emitting Diode). Η πολύ γνωστή, και ευρύτατα διαδεδομένη μέχρι πρότινος, τεχνολογία LCD, έχει πλέον εγκαταλειφθεί και ελάχιστα μοντέλα έχουν τέτοιο τύπο οθόνης.
Η αναλογία πλευρών της οθόνης είναι πλέον 16:9 (ευρεία οθόνη) ή wide, σχεδόν σε όλους τους φορητούς αντί της παλαιότερης 4:3. Και όπως κάθε συσκευή που λειτουργεί με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, θέλει φροντίδα και προσοχή. Όμως, υπάρχουν συνήθειές μας που καταστρέφουν ή και φθείρουν το εκάστοτε μηχάνημα.
Για παράδειγμα, μια από τις πιο συνηθισμένες κινήσεις μόλις τελειώνουμε το σερφάρισμα από τον υπολογιστή μας στο σπίτι είναι να κλείνουμε το «καπάκι» και να τον αφήνουμε. Αυτόματα, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, ο υπολογιστής μπαίνει με αυτό τον τρόπο σε ένα sleep mode και… ξυπνάει όταν τον ανοίξει κανείς ξανά. Αυτή η τακτική όμως, μάλλον δεν είναι η ιδανική.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος κάθε βράδυ στον δικό του υπολογιστή είναι να τον κλείνει εντελώς καθώς οι σύγχρονοι υπολογιστές έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να μην απενεργοποιούνται εντελώς.
Και είναι καλό να αφήνουμε στο μηχάνημα χρόνο να ξεκουραστεί ενώ με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε την αξία στον κύκλο φόρτισης της μπαταρίας. Η πλήρης απενεργοποίηση του μηχανήματος σημαίνει ότι όλα απενεργοποιούνται και τα εσωτερικά εξαρτήματα δεν λειτουργούν πλέον. Για αυτό είναι χρήσιμο, όταν πηγαίνουμε για ύπνο να κλείνουμε τον υπολογιστή εντελώς, δίνοντας έτσι τον χρόνο που χρειάζεται για να… ανασυγκροτηθεί.