Ελλάδα

Θεσσαλονίκη κορωνοϊός: Πάρκινγκ μετατρέπονται σε «κινητά νοσοκομεία»

Θεσσαλονίκη κορωνοϊός: Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες νοσηλείας. Το στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μετέτρεψε το πάρκινγκ σε κινητό θάλαμο.

Στο μη περαιτέρω έχει φτάσει η κατάσταση με τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, καθώς εδώ και μέρες δεν υπάρχουν επαρκείς κλίνες ούτε ΜΕΘ για να νοσηλευτούν οι ασθενείς. Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ βρίσκονται σε κοινούς θαλάμους ενώ το υγειονομικό προσωπικό δίνει μάχη για να αντέξει κόντρα στη διασπορά αλλά και στην κούραση.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, όπως μετέδωσε το OPEN TV, σε κάποια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν για τον όγκο των περιστατικών, οι διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά σε κοινούς θαλάμους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Νικολαϊδη, σε νοσοκομεία της Αικατερίνης, της Βέροιας και του Πολύγυρου οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψης κλινών. Συγκεκριμένα, τρεις διασωληνωμένοι στην Αικατερίνη, τρεις στη Βέροια και τέσσερις στον Πολύγυρο βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, έχει μετατρέψει το πάρκινγκ του σε κινητό νοσοκομείο, ώστε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες λόγω πανδημίας.

 

«Ζήσαμε τη νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου»

Με τα πιο γλαφυρά λόγια περιέγραψε την κατάσταση ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα… ό,τι συμβαίνει» του OPEN TV, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξημέρωσε στη Θεσσαλονίκη… Ήταν άλλη μία νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου».

Ο κ. Καπράβελος επισημαίνει ότι «οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα θέλουν κάποιες μέρες για προετοιμασία. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού, περιμένουμε ποιος θα χάσει τη ζωή του. Κρατάμε με νύχια και με δόντια τον διψήφιο αριθμό θανάτων. Η λύση που βλέπουμε είναι η ένταξη όλου του ιδιωτικού τομέα και συστράτευση. Όσο αργούμε χάνουμε χρόνο. Οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα χρειάζονται εκπαίδευση που έπρεπε ήδη να είχε γίνει!»

«Όλοι οι συνάδελφοι δίνουν τη μάχη για να κρατήσουν το σύστημα. Και περιμένουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες, αλλά και η πολιτεία να πάρει πιο αποφασιστικά μέτρα. Δεν αρκεί το χειροκρότημα» τόνισε.

Παράλληλα, σήμερα το πρωί μία ακόμη εφημερία τελείωσε στο Ιπποκράτειο και μία ακόμη άρχισε στο Παπανικολάου χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στις εντατικές. Το μεσημέρι, πάντως, ξεκίνησε η εκκένωση των ιδιωτικών κλινικών που επιτάχθηκαν με τη μεταφορά των ασθενών στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.