Στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής των Coffee Business Awards 2020 πραγματοποιήθηκε, στις 19 Νοεμβρίου 2020, η Κλειστή Συνάντηση Εργασίας με θέμα «Η πανδημία και η επόμενη μέρα για την αγορά της καφεστίασης». Σκοπός της κλειστής συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία και να διαμορφωθούν προτάσεις και για το μέλλον του κλάδου.
Στη συνάντηση έδωσαν το παρών υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών του κλάδου του καφέ που συμμετέχουν στα Coffee Business Awards 2020, καθώς και εκπρόσωποι των μεγάλων χορηγών της διοργάνωσης. Εκ μέρους της Πολιτείας συμμετείχαν οι κ.κ. Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.
Τον κλάδο της καφεστίασης εκπροσώπησαν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Στέφανος Σακάρος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Καφέ, Γιάννος Μπενόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Παναγιώτης Βαμβακάρης, Γ.Γ. του Ελληνο- Ιταλικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Εκ μέρους της διοργάνωσης συμμετείχαν οι κ.κ. Κωσταντίνος Ουζούνης, CEO, ethos GROUP, Γιάννης Τριανταφύλλου, Board Advisor – Director of Marketing, ethosGROUP, και Κώστας Καπερώνης, Sales Director, Coffee Business. Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο κ. Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος και Head of Content της ethosMEDIA.
Άδωνις Γεωργιάδης: «Έρχονται επιδοτήσεις για τις θερμάστρες»
Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης στην έναρξη της ομιλίας του έκανε λόγο για πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, ενώ αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι τα μέτρα αυτά (δάνεια και Επιστρεπτέα Προκαταβολή) στις αρχές του Δεκέμβρη θα ανέλθουν στα 2,5 δις. Ο υπουργός προανήγγειλε το μέτρο της επιδότησης θερμαστρών, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι θα επιδοτηθεί κάθε επιχείρηση με 100 ευρώ ανά 15 τ.μ. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από την προσεχή Δευτέρα, ανέφερε ο υπουργός. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε, ακόμη, στο ζήτημα της εξαίρεσης των franchise από το ΕΣΠΑ λέγοντας ότι έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με το πρώτο feedback να είναι θετικό, ενώ έγινε αναφορά και στον φόρο 13% και το εάν θα μπορούσε να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα.
Θεόδωρος Σκυλακάκης: «H καφεστίαση υφίσταται μεγάλο πλήγμα»
Η καφεστίαση υφίσταται εδώ και καιρό μεγάλο πλήγμα επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την παρέμβασή του στην κλειστή συνάντηση εργασίας. Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για τη στήριξη επαγγελματιών και επιχειρήσεων αναμένεται να ενεργοποιηθούν και νέα εργαλεία, προς αυτή την κατεύθυνση. Κύριος στόχος σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό είναι η ανάκαμψη, έτσι ώστε η οικονομία παρουσιάσει εικόνα βελτίωσης και να επιστρέψει στην κανονικότητα. Σχετικά με το αίτημα για μόνιμα φορολογικά μέτρα στήριξης ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι λόγω συνθηκών οι δημοσιονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες προς το παρόν και ότι «από το 2022» κι έπειτα θα μπορούσαμε να μιλάμε για μόνιμα μέτρα «με δημοσιονομικό κόστος κάτω από τον ορίζοντα που μπορούν να δουν θεσμοί».
Για το ζήτημα των επενδύσεων ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει μεγάλο πακέτο ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ θα μπορεί να μπαίνει κάποιος ανεξαρτήτως του είδους επιχείρησης αλλά με βάση το είδος της επένδυσης. Θα επικεντρώνεται δε, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, σε τομείς όπως η εξωστρέφεια, η βιωσιμότητα, οι εξαγορές & συγχωνεύσεις. «Αυτή η αγορά έχει πάρα πολλή πολυδιάσπαση θα πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα που εμποδίζουν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να συνεργάζονται μεταξύ τους» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
Παναγιώτης Σταμπουλίδης: «Οι προτεραιότητες στην καφεστίαση και μια σημαντική ρύθμιση για το εμπορικό σήμα»
Σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την καφεστίαση αναφέρθηκε ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα έξτρα βάρος για τις επιχειρήσεις, στα “πράσινα” υλικά για τα οποία θα επιβληθεί περιβαλλοντικό τέλος στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικαίου, στις επιδοτήσεις αλλά και στον βασικό πυρήνα για την επόμενη ημέρα της καφεστίασης.
Για το ζήτημα της επιδότησης των θερμαστρών ο κ. Σταμπουλίδης είπε πως ανακύπτουν τεχνικά προβλήματα, όπως οι χώροι που έχουν παραχωρηθεί κατ’ εξαίρεση από τους δήμους λόγω των έκτακτων συνθηκών, για τους οποίους προκρίνονται λύσεις όπως οι κινητές μονάδες. Η διαδικασία της επιδότησης θα είναι απλή, μέσω του gov.gr όπου οι επιχειρηματίες θα δηλώνουν τα τ.μ. για τους εξωτερικούς χώρους και θα παρέχουν τα απαραίτητα έγγραφα από τον δήμο.
Για το θέμα της επανεκκίνησης ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι θα γίνει με βάση τα μέτρα που ελήφθησαν την πρώτη περίοδο, ενώ οι χώροι που έχουν επιβαρύνει επιδημιολογικά ήταν περισσότερο τα μπαρ και θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά. Τόνισε, ακόμη, πως τα συναρμόδια υπουργεία έχουν αναπτύξει εργαλεία για την κάλυψη του προσωπικού, αλλά και την ανάδειξη της ζημίας που έχουν υποστεί οι επιχειρηματίες. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σταμπουλίδης δήλωσε πως έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, με τη δημιουργία μόνιμων σημείων ελέγχου στη Βόρεια Ελλάδα και αναμένεται η επέκταση του δικτύου αυτού.
Μια ευχάριστη είδηση που προέκυψε από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση είναι η μεταρρύθμιση που προανήγγειλε ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή για την απόδοση εμπορικού σήματος. Με την μεταρρύθμιση αυτή, περιορίζεται κατά πολύ, σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη ο χρόνος που κάποιος μπορεί να αποκτήσει εμπορικό σήμα.
Κλαδικοί φορείς: «Χρειάζονται συνέργειες άμεσα και συνολικές λύσεις»
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Στέφανος Σακάρος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Καφέ τόνισε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα και στις ελληνικές εταιρείες προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης ενώ αναφέρθηκε στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που πλήττει τις επιχειρήσεις σε ένα ήδη οικονομικά ασταθές περιβάλλον. Υπογράμμισε ακόμη πως η καφεστίαση αποτελεί τον συνδετικό κρίκο για μια σειρά επιχειρήσεων, που ξεκινούν από τις πρώτες ύλες και αγγίζουν μεγάλο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να βρεθούν συνολικές λύσεις που να παρέχουν κίνητρα σε όλους τους επιχειρηματίες του κλάδου.
Στην παρέμβασή του ο κ. Γιάννος Μπενόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα του κλάδου για την κατάργηση του ΕΦΚ, ενώ έδωσε έμφαση σε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν την εντατικοποίηση της προσπάθειας για πάταξη του λαθρεμπορίου και την εισήγηση ο ΕΦΚ να επιστρέφεται στις εταιρείες που επανεξάγουν το προϊόν. Πρέπει, είπε ο κ. Μπενόπουλος, να υπάρξει μέριμνα για την «υγεία των επιχειρήσεων» με λύσεις πιο σοβαρές και συστηματικές.
Το μοντέλο της Ιταλίας έθεσε στο προσκήνιο ο κ. Παναγιώτης Βαμβακάρης, Γ.Γ. του Ελληνο- Ιταλικού Επιμελητηρίου της Αθήνας ο. Όπως είπε, η Ιταλία έχει καταφέρει να συμπεριλάβει στο «made in Italy» μια σειρά αγαθών, όπως προϊόντων μόδας, παπούτσια, καφέ, αυτοκίνητα Ferrari κ.ο.κ. Με το ξέσπασμα της κρίσης που επέφερε η πανδημία υπήρξαν άμεσα συνέργειες ανάμεσα σε υπουργεία και ειδικούς φορείς, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα. Σε κάποια από αυτά δόθηκαν λύσεις, ενώ το θετικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι ακούστηκαν όλα τα προβλήματα. Αυτό είναι το μοντέλο πρέπει να αντιγράψει και η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Βαμβακάρη ο οποίος πρότεινε το “made in Greece” να συμπεριλάβει και τον ελληνικό καφέ που αποτελεί «μεγάλο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας».
Ένα νέο μέτρο, παρόμοιο με την επιστρεπτέα προκαταβολή με κλαδική κατεύθυνση πρότεινε από τη μεριά του ο κ. Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Υπενθύμισε ότι η εστίαση συμπαρασύρει πολλούς ακόμη κλάδους της οικονομίας. Τόνισε ακόμη την ανάγκη να βρεθούν λύσεις για την πραγματική μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε και στο ζήτημα του κορεσμού στον κλάδο αφού λόγω της μακροχρόνιας κρίσης δημιουργήθηκαν πολλές επιχειρήσεις «ανάγκης» όπως είπε χαρακτηριστικά.
ethosGROUP: «Ο Όμιλός μας θα συνεχίσει να δημιουργεί ουσιαστικές ευκαιρίες διαλόγου»
Σύντομη παρέμβαση πραγματοποίησε και ο κ. Γιάννης Τριανταφύλλου, Διευθυντής Marketing του ethosGROUP, τονίζοντας ότι στη σημερινή ιδιαίτερη περίοδο, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούνται όσο περισσότερες ευκαιρίες είναι δυνατό, ώστε κυβερνητικοί και κλαδικοί φορείς αλλά και επιμελητήρια και επιχειρήσεις να συναντώνται, να συνομιλούν και να διαμορφώνουν πολιτικές και δράσεις για την επόμενη μέρα.
Ο κ. Τριανταφύλλου προσέθεσε ότι ο Όμιλος ethosGROUP θα συνεχίσει να δημιουργεί τέτοιες ουσιαστικές ευκαιρίες, όπως η σημερινή κλειστή συνάντηση, μέσα από τις εκδηλώσεις και τα media που διαθέτει, δίνοντας βήμα διαλόγου στις επιχειρήσεις και τους θεσμικούς παράγοντες της αγοράς. Τα συμπεράσματα της συνάντησης θα ανακοινωθούν στην εκδήλωση της Τελετής Απονομής των Coffee Business Awards 2020 η οποία θα γίνει ως LiveOn Hybrid Event, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 (ώρες διεξαγωγής: 13.00-18:00). Για αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης στο coffeebusiness.ethosawards.eu , καθώς επίσης και τα social κανάλια Facebook, LinkedIn, και YouTube.