Ελλάδα

Ασθενείς σεισμικές δονήσεις στη Σάμο

Δύο σεισμοί σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου στη Σάμο.

Δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου στη Σάμο, σε υποθαλάσσια περιοχή. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο πρώτος σεισμός ήταν 3,3 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 11,6 χλμ., και επίκεντρο τα 22 χλμ. ανατολικά – βορειοανατολικά του νησιού.

Η δεύτερη σεισμική δόνηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή είχε μέγεθος 3,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 17,5 χλμ., και επίκεντρο τα 24 χλμ. βορειοδυτικά της Σάμου.

Εν τω μεταξύ οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούν να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς τους μετά τον φονικό σεισμό ύψους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 30 Οκτωβρίου και στοίχισε τη ζωή δύο παιδιών στη και 114 πολιτών στη Σμύρνη. Οι καταστροφές στα σπίτια και τα κτίρια είναι τεράστιες, με τις τοπικές Αρχές να έχουν προχωρήσει σε οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού υπό τον φόβο ενός ισχυρού μετασεισμού που σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναμένεται να φθάσει ακόμη και τα 6 Ρίχτερ.

Οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν επηρεαστεί από τον Εγκέλαδο στεγάζονται σε ξενοδοχειακά καταλύματα, με την παρούσα απόφαση να κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία τους από τους κινδύνους που διατρέχουν από επαγόμενα του σεισμού κατολισθητικά φαινόμενα και από εκτεταμένες καταρρεύσεις κτιρίων ή στοιχείων τους κατά τη μετασεισμική περίοδο. 

Ακολουθούν οι συμβουλές της Πυροσβεστικής σε περίπτωση σεισμού

Συμβουλές από την  Υπηρεσία για το τι να κάνουμε σε περίπτωση , τόσο κατά τη διάρκειά του, όσο και μετά. Αναλυτικά:

  • Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α).
  • Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους
  • Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια.
  • Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.
  • Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
  • Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
  • Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
  • Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα.