Τι κι αν η Θεσσαλονίκη έχει μπει σε lockdown πριν από την υπόλοιπη χώρα; Τα κρούσματα πήγαν να πέσουν, αλλά σήμερα σκαρφάλωσαν ξανά στα 905. Μάλιστα, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έστειλε μήνυμα μέσω του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στη σημερινή ενημέρωση.
Ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων ζήτησε στον υπουργό να μεταφέρει ότι για τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, τη Λάρισα, τη Χαλκιδική, την Πιερία, τη Φλώρινα, τον Εβρο, τα πράγματα είναι κρίσιμα. Στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ, άλλωστε, έγινε γνωστό ότι τα κρούσματα ξεπέρασαν ξανά τις 3.000 με τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα να διατηρουν τα θλιβερά πρωτεία. Στην Αττική εντοπίστηκαν 564 κρούσματα. Όμως, το πιο ανησυχητικό νούμερο είναι άλλο.
Αυτό των διασωληνωμένων που, δυστυχώς, όπως φοβόμασταν «έσπασε» πάλι το ρεκόρ. Στις ΜΕΘ βρίσκονται 480 διασωληνωμένοι, με την κατάσταση να χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση σκέφτεται δύο ακόμα κινήσεις:
- Το πρώτο είναι να επιβάλλει πιο σκληρό lockdown στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα
- και το δεύτερο είναι να κλείσει τα χερσαία σύνορα της χώρας.
Να σημειώσουμε ότι πριν βγει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ είχαμε πάρει μια πρώτη «κρυάδα» σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Τα λύματα της πόλης είχαν «μιλήσει» και πάλι. Αυξημένη καταγράφηκε και αυτή την εβδομάδα η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης, σύμφωνα με τις μετρήσεις της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Με βάση τον εξορθολογισμό των αναλύσεων, ο οποίος ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, στα πιο πρόσφατα δείγματα που ελήφθησαν στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), το ιικό φορτίο των λυμάτων αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη παρουσιάζει μία αύξηση της τάξης του 50%. Η αύξηση αυτή είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη αύξηση μεταξύ των δύο προηγούμενων εβδομάδων, που ήταν της τάξης του 150%, όμως τα πράγματα παραμένουν εξαιρετικά σοβαρά.
Να θυμίσουμε ότι ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου είχε δηλώσει στο pagenews.gr ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε σε σχέση με την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και ότι το lockdown δεν θα τελειώσει στις 30 Νοεμβρίου. Ανάμεσα σε άλλα, ο πρύτανης του ΑΠΘ είχε σημειώσει ότι:
«Η χαλάρωση ή ανάκληση του lockdown δεν είναι κάτι που θα το πω εγώ διότι για την επιβολή ενός τέτοιου μέτρου λαμβάνονται υπόψη πολλές άλλες παράμετροι. Όμως, επιστημονικά με βάση αυτά τα οποία βλέπουμε, θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος της άλλης εβδομάδας και την αρχή της μεθεπόμενης θα αρχίσει, αν ακολουθηθεί αυτή η πορεία, να φαίνεται και μία αρχική μείωση, η οποία με βάση πώς εμείς ως πολίτες, θα κάνουμε πράξη όλα αυτά που αναφέρουν τα μέτρα θα έρθει».
Στη συνέχεια σε διευκρινιστική ερώτηση του Δημήτρη Τάκη με βάση τα παραπάνω ότι δεν φαίνεται ότι μπορεί να αρθεί το lockdown για τη Θεσσαλονίκη στις 30 Νοεμβρίου, ο Πρύτανης απάντησε: «Έτσι φαίνεται σήμερα, σωστά». ‘Επειτα ο κ. Παπαϊωάννου πρόσθεσε ότι για να πει πότε θα μπορεί να αρθεί το lockdown, θα πρέπει να δει τον ρυθμό μείωσης. «Τότε θα μπορούμε να εκφραστούμε με σιγουριά πάνω στη χρονική διάρκεια (σ.σ. του lockdown).