Κόσμος

Fanny Eaton: Η Google τιμά τη τζαμαϊκανή μούσα καλλιτεχνών με το σημερινό της Doodle

Fanny Eaton: Η Google αφιέρωσε το σημερινό της Doodle στην γνωστή τζαμαϊκανή μούσα πολλών καλλιτεχνών.

Συχνά πυκνά η Google κάνει κάποια αφιερώματα σε σπουδαία πρόσωπα ή γεγονότα που έχουν σημαδέψει στην ανθρωπότητα. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες τα Doodle είναι αφιερωμένα σε άτομα του καλλιτεχνικού χώρου. Έτσι και σήμερα είναι αφιερωμένο στην Fanny Eaton που αποτέλεσε τη μούσα για πολλούς Άγγλους ζωγράφους. Η Fanny Eaton, ή Fanny Matilda Antwistle όπως ήταν το κανονικό της όνομα, γεννήθηκε στην επαρχία Σάρεϊ της Τζαμάικα, στις 13 Ιουλίου 1835.

Μετακόμισε με τη μητέρα της στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1840, προς την αρχή της Βικτωριανής Εποχής. Σε ηλικία 20 ετών ξεκίνησε το μόντελινγκ για ζωγράφους πορτρέτων στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, ενώ σύντομα τράβηξε την προσοχή μιας συλλογικότητας ανερχόμενων καλλιτεχνών, της Αδελφότητας των Προραφαηλιτών.

Η Eaton έκανε το δημόσιο ντεμπούτο της στον πίνακα του Simeon Soloman, «Η Μητέρα του Μωυσή», ο οποίος εκτέθηκε το 1860 στη Βασιλική Ακαδημία. Η Eaton είχε εξέχουσα θέση στην κοινότητα των Προραφαηλιτών καθώς, εκείνη την εποχή, οι μαύρες γυναίκες δεν εκπροσωπούνταν στην Τέχνη ή απεικονίζονταν με αρνητική χροιά. Ως τελευταία γνωστή δουλειά της Eaton θεωρείται ο πίνακας του Millais, το 1867, με τίτλο «Jephthah». Η Eaton απεβίωσε στις 4 Μαρτίου 1924, στο Λονδίνο, σε ηλικία 88 ετών.

Δείτε το Doodle

Λίγα λόγια για τα Doodle της Google

Το Google Doodle είναι μια ειδική, προσωρινή και μοναδική τροποποίηση του λογότυπου στις αρχικές σελίδες της Google προς τιμήν διαφόρων γιορτών, γεγονότων, επιτευγμάτων και ατόμων. Το πρώτο Google Doodle τιμούσε το φεστιβάλ Burning Man το 1998 και σχεδιάστηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν για να ειδοποιήσει τους χρήστες για την απουσία τους σε περίπτωση που οι διακομιστές δεν ανταποκρίνονταν. Τα επόμενα Doodle σχεδιάζονταν με σύμβαση μέχρι το 2000, όταν ο Πέιτζ και ο Μπριν ζήτησαν από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων Ντένις Χουάνγκ (Dennis Hwang) να σχεδιάσει ένα λογότυπο για την Ημέρα της Βαστίλης. Από τότε, μια ομάδα υπαλλήλων που ονομάζονται Doodlers οργανώνουν και δημοσιεύουν τα Doodles.

Αρχικά, τα Doodles δεν ήταν κινούμενα ούτε είχαν υπερσυνδέσμους, ήταν απλά εικόνες με κείμενο που εμφανίζονταν περνώντας από πάνω τους το ποντίκι που περιγράφει το θέμα. Τα doodles αυξήθηκαν σε συχνότητα όσο και σε πολυπλοκότητα από τις αρχές του 2010. Τον Ιανουάριο του 2010 το πρώτο κινούμενο Doodle τίμησε τον Ισαάκ Νεύτωνα. Το πρώτο διαδραστικό Doodle εμφανίστηκε σύντομα μετά τον εορτασμό του Pac-Man και οι υπερσύνδεσμοι άρχισαν να προστίθενται στα Doodles, συνήθως συνδέοντας σε μια σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης για το θέμα του Doodle. Έως το 2014, η Google είχε δημοσιεύσει πάνω από 2.000 περιφερειακά και διεθνή Doodles σε όλες τις ιστοσελίδες της, που συχνά φιλοξενούν καλλιτέχνες, μουσικούς και προσωπικότητες.