Στη λίστα με τους καλύτερους προορισμούς του κόσμου σε επίπεδο αειφορίας βρίσκεται σύμφωνα με το Βρετανικό περιοδικό National Geographic Traveller, η Αλόννησος. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το ελληνικό νησί καταλαμβάνει την έκτη θέση ανάμεσα στους προορισμούς από όλη την υφήλιο που υπερέχουν στο πεδίο αυτό για το 2021.
Συνολικά, η λίστα περιλαμβάνει την Κοπεγχάγη, την Κόστα Ρίκα, το Ελσίνκι, το Ντένβερ, τη Νέα Καληδονία, την Αλόννησο, το Γκαμπόν και το Φρέιμπουργκ.
Σύμφωνα με την περιγραφή της συντακτικής ομάδας, «το άνοιγμα του πρώτου υποβρυχίου μουσείου της Ελλάδας στο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο αποτελεί μία μοναδική εμπειρία για όλους τους αυτοδύτες και δικαίως αποκαλείται και «Παρθενώνας των Ναυαγίων. Το πάρκο που ιδρύθηκε το 1992, διασφαλίζει ένα προστατευμένο και αλώβητο περιβάλλον για ένα εντυπωσιακό οικοσύστημα, που μεταξύ άλλων φιλοξενεί και τη μεσογειακή φώκια Μονάχους – Μονάχους.
Αξίζει να σημειωθεί πως η λειτουργία του πρώτου υποβρυχίου μουσείου της χώρας στην Αλόννησο, είναι αποτέλεσμα μίας κοινής προσπάθειας και συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλοννήσου.
«Η μοναδική αυτή διεθνής διάκριση δικαιώνει τις προσπάθειες και του Δήμου Αλόννησου που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διάδοση της είδησης σε παγκόσμια κλίμακα για τη λειτουργία του πρώτου υποβρυχίου μουσείου της Ελλάδας στην περιοχή μας, η οποία κρύβει πολλούς ανεκτίμητους φυσικούς και ιστορικούς θησαυρούς» δήλωσε επί του θέματος ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης.
Η διάκριση αυτή για την Αλόννησο και όλη την Ελλάδα αναμένεται να «ταξιδέψει» σε όλο τον κόσμο και να γίνει γνωστή σε εκατομμύρια αποδέκτες και επιλεκτικούς ταξιδιώτες που διαθέτουν ειδικά ενδιαφέροντα, οικολογική ευαισθησία και προτίμηση σε θεματικές μορφές διακοπών, όπως ο ταχέως ανερχόμενος καταδυτικός τουρισμός, οοποίος ως βασικός πυλώνας της τουριστικής βιομηχανίας διεθνώς και κλάδος με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία μιας χώρας, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.