Στεφάνι στο μνημείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατέθεσε λίγο μετά τις 10:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρύτανη του ιδρύματος, Ανδρέα Μπουντουβή. Στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «σήμερα οι προτεραιότητες είναι η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες, ειδικά τους νέους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως «το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα που πρέπει όλοι να δείξουμε για να βγούμε πιο ισχυροί αλλά και πιο ενωμένοι».
«Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα που πρέπει όλοι να δείξουμε, για να βγούμε πιο ισχυροί και ενωμένοι από αυτή την περιπέτεια. Κάθε σημαντική επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις που γιορτάζεται. Σήμερα, οι προτεραιότητες είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νεότερους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση», ήταν ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού.
Νωρίτερα είχε καταθέσει στεφάνι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας:
«Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας αλλά και ευθύνης» τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου μετά την κατάθεσή της και σημείωσε ότι το Πολυτεχνείο δεν καθόρισε μόνο μία γενιά αλλά «την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας». «Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη, είναι, σήμερα, ο δικός μας αγώνας» κατέληξε η ΠτΔ.
Όλη η δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου:
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η αφετηρία της μεταπολιτευτικής μας Δημοκρατίας. Μία κορυφαία πράξη αντίστασης, ένα σύμβολο πολιτικής ελευθερίας και αυτοκαθορισμού, που δεν καθόρισε μόνο μία γενιά και τους αγωνιστές της, στους οποίους σήμερα οφείλουμε την πιο υψηλή τιμή, αλλά την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας.
Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η Δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας. Η φετινή επέτειος γιορτάζεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Το μήνυμα που εκπέμπει, όμως, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι καθολικό: η Δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης. Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη, είναι, σήμερα, ο δικός μας αγώνας.