Ορισμένες από τις βασικές κινήσεις που σκέφτεται η κυβέρνηση για την σταδιακή άρση του lockdown περιέγραψε ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι την εβδομάδα που διανύουμε περιμένουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η πτώση.
Για τις πορείες του Πολυτεχνείου, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία, έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. «Προσδοκούμε ότι κατά το τέλος της εβδομάδας η σταθεροποίηση θα αρχίσει να φαίνεται και σε μικρή κάμψη και μια ραγδαία υποχώρηση των κρουσμάτων από το τέλος αυτής της εβδομάδας αρχές της επομένης», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του στο MEGA.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αυτή η υποχώρηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό για την άρση των περιοριστικών μέτρων. «Στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία». Στη συνέχεια, όπως είπε, θα ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ τελευταία στη λίστα είναι η εστίαση.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Φώτα. Το οριστικό πλάνο θα το παρουσιάσουμε στους πολίτες στις αρχές της άλλης εβδομάδας» πρόσθεσε.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρχει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, σταδιακά θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, πάντα με περιορισμούς, αλλά όχι στη βάση του lockdown. Μάλιστα, εξήγησε πως τα καταστήματα αναμένεται, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, να ανοίξουν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
Σημαντικός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση είναι να «τηρούμε όλοι τα μέτρα». «Σκοπός δεν είναι να μείνουμε πάντα κλεισμένοι αλλά να επιστέψουμε στην κανονική ζωή».
Εξακολουθεί να πιέζεται το ΕΣΥ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι σύστημα υγείας θα εξακολουθεί να πιέζεται και την επόμενη εβδομάδα, καθώς σηκώνει το βάρος των προηγούμενων 15 ημερών, ενώ ακτίδα φωτός αποτελούν τα εμβόλια τα οποία αναμένονται στη χώρα μας στο τέλος του 2020.
Όσον αφορά τις μονάδες ΜΕΘ αλλά και το υγειονομικό προσωπικό, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι οι ΜΕΘ αυξάνονται συνεχώς την ώρα που γίνονται προσπάθειες για να επανδρωθούν με προσωπικό είτε από την ανακατανομή των υγειονομικών είτε από τη συνεισφορά ιδιωτών γιατρών. «Πραγματικά είμαστε σε έναν πόλεμο», κατέληξε.