Τουλάχιστον 38 είναι οι άνθρωποι που έχουν χάσει τις τελευταίες ώρες τη ζωή τους εξαιτίας των επιπλοκών που δημιουργεί η Covid-19, ενώ αναμένεται η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ (17/11) για τα κρούσματα του κορωνοϊού. Θυμίζουμε ότι χθες ο Οργανισμός ενημέρωσε για 400 διασωληνωμένους, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Φαίνεται ότι αυτό το νούμερο θα ανέβει κι άλλο, με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να βρίσκεται στο «κόκκινο».
Οι περισσότεροι από τους 38 νεκρούς των τελευταίων ωρών ήταν ηλικιωμένοι και κατέληξαν σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Ωστόσο, δύο θύματα, ένας άνδρας και μία γυναίκα ηλικίας 45 ετών, έπασχαν από νοσογόνο παχυσαρκία. Επίσης, κατέληξε και μία 53χρονη στο νοσοκομείο Κατερίνης, για την οποία δεν έχουν αναφερθεί υποκείμενα νοσήματα. Οι νέοι θάνατοι καταγράφηκαν από το βράδυ της Δευτέρας έως το πρωί της Τρίτης.
H χθεσινή (16/11) ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ανέφερε: «Σήμερα ανακοινώνουμε 2198 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76403, εκ των οποίων το 53.9% άνδρες.
4675 (6.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19638 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 126 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 383 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1165 θανάτους συνολικά στη χώρα. 473 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Τα θλιβερά πρωτεία στον αριθμό κρουσμάτων κρατούν Αττική και Θεσσαλονίκη
492 κρούσματα καταγράφηκαν χθες Δευτέρα στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ 491 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Υψηλό αριθμό κρουσμάτων είχε και η Δράμα με 147, ενώ η Λάρισα έφτασε τα 110. Δείτε αναλυτικά τη χθεσινή γεωγραφική κατανομή.
- 21 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 492 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 491 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 147 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 52 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 2 στην Π.Ε. Θήρας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 48 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 110 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
- 45 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 122 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 66 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 105 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου 29 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Γκίκας Μαγιορκίνης: Ο κορωνοϊός χτυπάει την ηλικιακή ομάδα των 40 με 65
Αξίζει να σημειωθεί η αντιστροφή της εικόνας στον τρόπο που διαδίδεται ο κορωνοϊός ανά ηλικιακή ομάδα, την οποία παρατηρεί η επιτροπή ειδικών για την πανδημία στην Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον είπε χτες ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως εξήγησε «έχουν αντιστραφεί πλέον οι ρόλοι που βλέπαμε τους δύο προηγούμενους μήνες» αναφορικά με τις ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται από τον φονικό ιό.
Ο ίδιος εξήγησε πως «η ηλικιακή ομάδα των 40 με 65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 έως 39».
«Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, συμπεραίνουμε ότι εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου ο ιός πολλαπλασιάστηκε εκθετικά εντός της ομάδας 19 – 39 με δυναμική υπερμετάδοσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις ηλικιακές ομάδες των 40 και άνω, οι οποίοι, δυστυχώς, έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στα βαριά περιστατικά» τόνισε ο καθηγητής.
«Αυτό πιθανόν θα οδηγήσει σε μια επιπλέον επιβάρυνση σε βαριά κρούσματα από συμπολίτες μας που είναι άνω των 40 ετών εντός της τρέχουσας εβδομάδας», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι κραυγές αγωνίας για το ΕΣΥ από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που καθημερινά δίνουν μάχη απέναντι στον ιό για να σώσουν όσους νοσούν.
Ο Ευάγγελος Καϊμακάμης, πνευμονολόγος και εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, μίλησε στο MEGA για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, με τις ανάγκες για νοσηλεία συνεχώς να αυξάνονται. Το νοσοκομείο Παπανικολάου έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για κορωνοϊό με 11 διευθυντές κλινικών σήμερα να υποστηρίζουν ότι οι κλίνες έχουν καλυφθεί και να ζητούν να ανακοινωθεί ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να δεχτεί άλλους ασθενείς. Η διοίκηση του νοσοκομείου λίγο αργότερα διέψευσε του ισχυρισμούς των γιατρών, υποστηρίζοντας ότι η εφημερία μπορεί να διεξαχθεί κανονικά.
Ο κ. Καϊμακάμης σημείωσε πως οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι συνθήκες πολέμου και οι σκηνές που βιώνουν καθημερινά είναι παρόμοιες με αυτές που είδαμε σε κάποιες χώρες στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται «εκ των πραγμάτων» πέρα των δυνατοτήτων τους και βρίσκονται στη θέση να «διαλέγουν ασθενείς».
Ο κ. Καϊμακάμης υπογράμμισε την πίεση που βιώνει καθημερινά το σύνολο του προσωπικού των νοσοκομείων, κάνοντας λόγο για «καθεστώς πολέμου». «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, το προσωπικό λειτουργεί στα όριά του. Μπορούμε να πούμε ότι δουλεύουμε στο 120 – 150% των δυνατοτήτων μας και των αντοχών μας. Το κύμα των ασθενών είναι τεράστιο και δύσκολα διαχειρίσιμο» σημείωσε συγκεκριμένα ο εντατικολόγος.
Ερωτηθείς για τις νέες κλίνες ΜΕΘ που θα δημιουργηθούν, ο κ. Καϊμακάμης αρχικά στάθηκε στο γεγονός πως για να λειτουργήσουν αυτές οι κλίνες, θα πρέπει να υπάρχουν και εντατικολόγοι, οι οποίοι όμως σήμερα δεν αρκούν.
Πέραν αυτών, ο εντατικολόγος του νοσοκομείου της συμπρωτεύουσας περιέγραψε αναλυτικά τα όσα πρέπει να κάνει, τα οποία όλοι εμείς που δεν είμαστε “μέσα στον χορό”, δεν τα υποψιαζόμαστε.
«Εμείς εννοείται ότι συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Τυχαίνει να συνδράμουμε ενώ είμαστε στα δικά μας περιστατικά. Ξέρετε, το να μπεις να κάνεις την ιατρική φροντίδα σε έναν ασθενή Covid μέσα στο κλειστό τμήμα της Covid μονάδας, προαπαιτεί μια ολόκληρη διαδικασία ντυσίματος με τον προστατευτικό προσωπικό εξοπλισμό που είναι πραγματικά χρονοβόρα.
Όταν, λοιπόν, εγώ είμαι εκεί μέσα και χρειαστεί κάτι έκτακτο σε περιστατικό που είναι σε άλλο σημείο του κτιρίου ή ακόμα και σε άλλο κτίριο, προφανώς και δεν θα μπορέσω να πάω έγκαιρα να συνδράμω. Εκεί οι αναισθησιολόγοι και άλλες ειδικότητες, υπερβάλλοντας κι αυτοί τον εαυτό τους κάνουν τα πάντα για να δώσουν ό, τι φροντίδα μπορούν αλλά δεν είναι εντατικολόγοι”.
Ασθενείς δύο ταχυτήτων
Σύμφωνα με τον κ. Καϊμακάμη υπάρχουν αυτή τη στιγμή ασθενείς δύο ταχυτήτων. Ερωτηθείς για το συγκεκριμένο ζήτημα, απάντησε: “Εκ των πραγμάτων. Δεν γίνεται αλλιώς. Οι άλλες ειδικότητες υπερβάλλουν τον εαυτό τους για να καταφέρουν να παρέχουν τη στοιχειώδη ποιοτική παροχή υγείας αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό. Να μην κοροϊδευόμαστε. Δεν είναι τα πράγματα έτσι ρόδινα. Ούτε το να ανοίξω χ,ψ,ω κλίνες ΜΕΘ λύνει το πρόβλημα.
Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με περιορισμό της πανδημίας. Μόνο με προσοχή και τήρηση των μέτρων της καραντίνας. Αλλιώς είμαστε χαμένοι. Ήδη βλέπουμε φαινόμενα που δεν θα θέλαμε να τα ζούμε. Φαινόμενα σαν αυτά που σας περιέγραψα. Φαινόμενα που ασθενείς νοσηλεύονται σε τμήματα που δεν είναι φτιαγμένα για τέτοιου είδους νοσηλεία, χωρίς την ιατρική παρακολούθηση που χρειάζεται…
Πλέον οι δυνατότητες του ΕΣΥ έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Κι αυτό θα έχει συνέπειες και στη θνητότητα. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τόσο μεγάλο κύμα κρουσμάτων και φοβάμαι ότι δεν έχουμε φτάσει καν στο πικ”.
«Κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν, έχουν καλυφθεί στο 100% εδώ και πολλές ημέρες» τόνισε επιπρόσθετα για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, την ώρα που για το ζήτημα αυτό έχουν ειπωθεί πολλά σήμερα.
Θυμίζουμε πως το πρωί της Δευτέρας, 16.11.2020, σε ανακοίνωση 11 διευθυντών Κλινικών αναφέρονταν πως οι ΜΕΘ στο Παπανικολάου είναι στο 100% και γίνονταν έκκληση να μην στέλνονται άλλοι ασθενείς με κορονοϊό! Ανακοίνωση στην οποία απάντησε αργότερα η Διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία αντιθέτως τόνιζε πως ο “Παπανικολάου” μπορεί να ανταποκριθεί και στην αυριανή εφημερία.
Ο εντατικολόγος είπε τα εξής: «Έχουν ανοίξει υποτυπώδεις κλίνες ΜΕΘ σε άλλους χώρους του νοσοκομείου, αλλά αυτό δεν φτάνει, καθώς μόλις αδειάσει ένα κρεβάτι γεμίζει αμέσως. Η κατάσταση ήταν τραγική, καθώς γνωρίζαμε ότι όλες οι κλίνες ΜΕΘ μέχρι τη Λάρισα ήταν καλυμμένες. Και ένας ακόμα να χρειαζόταν διασωλήνωση, δεν ξέραμε πού θα πάει. Άρα καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα καθεστώς πολέμου. Είμαστε κάθε μέρα στα όριά μας, με ελλιπές προσωπικό για το κύμα των ασθενών».
Η χρονική διάρκεια παραμονής στην ΜΕΘ
Για το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε ένας ασθενής που θα μπει στη ΜΕΘ μέχρι να βγει υγιής, τόνισε πως εξαρτάται από τον ασθενή και το πώς θα ανταποκριθεί ο οργανισμός του, αλλά και τα νοσήματα που μπορεί να έχει. «Ένας γενικός κανόνας είναι να βλέπουμε κάποια βελτίωση στις 4-5 ημέρες» πρόσθεσε, τονίζοντας πως οι περισσότεροι μένουν στη Μονάδα για τουλάχιστον μια εβδομάδα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δυστυχώς καταλήγουν.
«Μέχρι τώρα, το ποσοστό θνητότητας που είχαμε στη Μονάδα μας είναι 30-35%. Ένας στους τρεις καταλήγει, ενώ δύο καταφέρνουν και βγαίνουν, κάτι που είναι από τα πιο καλά ποσοστά παγκοσμίως» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Καϊμακάμης μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να ανοίξουν ακόμα περισσότερες νέες κλίνες ΜΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα προσωπικό για να τις στελεχώσει.
«Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με τον περιορισμό της πανδημίας. Με προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Αλλιώς είμαστε χαμένοι» ξεκαθάρισε ο εντατικολόγος του «Παπανικολάου».
Πόσες είναι οι διαθέσιμες ΜΕΘ πανελλαδικά
Με βάση τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν μόλις 10 κενά κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ στην Αττική 64. Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.177 κλίνες ΜΕΘ.
Από αυτές, 914 είναι κατειλημμένες και 263 κενές (ποσοστό 22%). Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 589, οι 451 είναι κατειλημμένες και οι 138 κενές (ποσοστό 23,5%).
Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 588. Από αυτές, 463 είναι κατειλημμένες και 125 κενές (ποσοστό 21%).
Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 192.
Από αυτές, 182 είναι κατειλημμένες και 10 κενές (ποσοστό 5%).
Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 212.
Από αυτές, 148 είναι κατειλημμένες και 64 κενές (ποσοστό 30%).
Σε ότι αφορά στις ΜΕΘ κοροναϊού ανά υγειονομική Περιφέρεια η κατάσταση έχει ως εξής:
- 1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 111 κατειλημμένες και 52 κενές (ποσοστό 32%)
- 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 31 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 41,5%)
- 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 125 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 7 κενές (ποσοστό 6%)
- 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 110 κλίνες, εκ των οποίων 98 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 12%)
- 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 60 κλίνες, εκ των οποίων 56 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 7%)
- 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%)
- 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 12 κατειλημμένες και 6 κενές (ποσοστό 33%)
- Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 12 κλίνες, όλες κατειλημμένες
3.527 νοσηλευόμενοι με κοροναϊό
Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 5.629. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 3.527 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)
Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια
- 1η ΥΠΕ (Αττικής): 578 (από τις 1.162 διαθέσιμες κλίνες)
- 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 253 (από τις 476 διαθέσιμες κλίνες)
- 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 812 (από τις 1.099 διαθέσιμες κλίνες)
- 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.108 (από τις 1.410 διαθέσιμες κλίνες)
- 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 373 (από τις 501 διαθέσιμες κλίνες)
- 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 233 (από τις 578 διαθέσιμες κλίνες)
- 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 51 (από τις 233 διαθέσιμες κλίνες)
- Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 119 (από τις 170 διαθέσιμες κλίνες).
Πόσοι πρέπει να εμβολιαστούν για να γυρίσουμε στην κανονικότητα
Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης μίλησε για το εμβόλιο του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα.
Ο καθηγητής τόνισε ότι τα στοιχεία που έρχονται από τις δοκιμές και αφορούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, είναι εντυπωσιακά. «Κανένας δεν περίμενε αποτελεσματικότητες στο 90 – 95%» υπογράμμισε.
Υπάρχει περίπτωση ωστόσο, όταν θα χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό να μην έχει τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα, αλλά «ακόμα και 80 και 70% να ‘ναι είναι πολύ παραπάνω από αυτό που περιμέναμε».
Ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι η υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα οδηγήσει σε πιο γρήγορη προστασία του πληθυσμού, ενώ οι πολίτες που θα εμβολιαστούν θα προστατευθούν σημαντικά από τον ιό, παραμένει ωστόσο άγνωστο το αν όσοι εμβολιαστούν δεν θα μεταδίδουν και τον ιό.
Το ποσοστό του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι αν ένα 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί και η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, θα μπορέσουμε σύντομα να γυρίσουμε σε μια καθημερινότητα πιο υποφερτή, ωστόσο «θα πρέπει να προσέχουμε». Σε σχέση με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι θα υπάρχουν μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία όμως από την στιγμή που θα υπάρχει το εμβόλιο, θα μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν.
Τέλος, αναφερόμενος στην απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου, σημείωσε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, από θέμα καθαρά υγειονομικό.
Να σημειώσουμε ότι τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ρεκόρ διασωλημένων με 400. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Ανακοινώνουμε 2198 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76403, εκ των οποίων το 53.9% άνδρες.
4675 (6.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19638 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 126 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 383 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1165 θανάτους συνολικά στη χώρα. 473 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».